Neizvediva ideja

Sezona proljeće – jesen nemoguća je

Ivan Brleković
AFP
25.01.2010.
u 19:06

Kalendar bi se moralo promijeniti i za niže lige, u završnici skupina eurokupova klubovi bi ostali bez forme. Nova koncepcija ne bi ni smanjila troškove.

Hoće li dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Brleković biti vizionar ili je samo posijao sjeme budućih besmislenih rasprava o promjeni kalendara natjecanja prema kojoj bi se Prva HNL igrala od ožujka do studenoga?

– Možda bi tada klubovima bilo lakše financijski preživjeti. Ne bi bilo skupih priprema dva puta godišnje – ponudio je ideju Brleković.

Rečenica je izgovorena u kontekstu recesije, u sklopu traženja načina lakšeg preživljavanja.

Dakle, sezona proljeće – jesen igra se u Rusiji, Bjelorusiji, Irskoj i nekim skandinavskim zemljama. Poglavito zbog loših klimatskih uvjeta, ali gotovo cijelu zimu klubovi iz spomenutih zemalja na pripremama su u toplijim krajevima. Portugal, Španjolska i Turska prepuni su ruskih i skandinavskih klubova tijekom zime. A to košta!

Postavljanje reflektora na svim prvoligaškim stadionima omogućilo je klubovima da po najvećim ljetnim vrućinama igraju noćne utakmice. I to je plus u razradi ove ideje, baš kao i spoznaja da bi naši klubovi bili u željenoj natjecateljskoj formi tijekom ljetnih pretkola europskih kupova. Ali, kad bi potkraj listopada domaća sezona bila gotova, neprijeporno bi zbog nedostatka utakmica klubovi ostali bez forme u završnim, odlučujućim europskim utakmicama po skupinama! Ako bi dotle i došli.

Napokon, ne može se promijeniti kalendar natjecanja samo za prvu ligu, nego i za sve seniorske i omladinske lige. A takav je preustroj gotovo nemoguć, stoga će i Brlekovićev prijedlog završiti u nekoj ladici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije