SRETAN ROĐENDAN

Skromni dečko iz zagrebačkog tramvaja trebao je biti ribar, a danas mu se divi cijeli svijet

Joško Gvardiol
Foto: GNK Dinamo
1/7
23.01.2024.
u 13:01

Sin ribara Tihomira iz zadarskog Novigrada imao je tri velike želje: zaigrati za Dinamo, kasnije za reprezentaciju, a onda i negdje u Engleskoj. To mu je uspjelo, a Manchester City ga je platio 90 milijuna eura čime je postao najskuplji branič u povijesti nogometa.

Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol danas slavi rođendan. Branič Manchester Cityja rođen je 2002., no u 22 godine života napravio je senzacionalne stvari. Gvardiol je danas naš najskuplji nogometaš, a njegova vrijednost procjenjuje se na 80 milijuna eura. Za usporedbu, drugi je Mateo Kovačić koji vrijedi 38 milijuna.

Neke stvari zapisane su u zvijezdama, a jedna od njih bila je da će Gvardiol postati zlatni dečko hrvatskog nogometa. Skromni i uvijek nasmijani dječak od ranih dana pokazivao je golem potencijal, a ono što je još bitnije – imao je veliku želju postati uspješan u onome što voli, a to je nogomet. Dečko sa zagrebačkih Srednjaka, tvrde nam oni koji ga poznaju, sve je u životu posvetio tome da jednoga dana zaigra pod svjetlima velikih pozornica.

Sin ribara Tihomira iz zadarskog Novigrada imao je tri velike želje: zaigrati za Dinamo, kasnije za reprezentaciju, a onda i negdje u Engleskoj. To mu je uspjelo, a Manchester City ga je platio 90 milijuna eura čime je postao najskuplji branič u povijesti nogometa.

– Nije čudno što je Joško išao tramvajem nakon utakmice, nije mu to prvi put. Išao je svaki put kad ga nitko od nas nije mogao voziti. Suprug i ja radimo, tako da ga nismo mogli uvijek voziti. Joško je nakon utakmice i pogotka bio sretan, ali znate, on vam je vrlo skroman – rekla nam tom prigodom njegova majka Sanja.

A isto tako Joško bi katkada nakon treninga u Maksimiru znao sjesti na tramvaj broj 11 i produžiti do Trga pa otići na Dolac praviti društvo ocu u ribarnici.

– Da nisam nogometaš, vjerojatno bih krenuo očevim stopama – kazao nam je Joško u jednom od svojih prvih intervjua. No put ga je odveo u nogomet, što je dobro za sve nas jer u njemu smo dobili "dečka od 100 milijuna eura". rema kojoj plavima pripada 20 posto od sljedećeg transfera, i to od razlike u odnosu na osnovnu cijenu koju je Leipzig platio Dinamu.

I sve to Joško je zaslužio, a njegovi prijatelji, suigrači i treneri uvjeravaju nas da se kod njega ništa promijeniti neće. Da će to i dalje biti onaj isti, skromni, nasmijani dječak koji misli samo o nogometu. I kojeg svi vole, još od malih nogu bio je popularan.

– Bio je vrlo dobar učenik, nije bilo s njim problema. On je temperamentan, bio je zaigran, ali je dobro dijete, voljeli su ga i u osnovnoj i srednjoj školi – kazala nam je jednom njegova majka pa otkrila što Joško najviše voli jesti:

– Joško voli sve, on nije izbirljivo dijete, vrlo je zahvalan i poštuje svaki tanjur koji se stavi pred njega.

Kad je imao 15 godina, Joška su primijetili skauti milanskog Intera i željeli ga dovesti. On, njegova obitelj i menadžer odlučili su tu ponudu odbiti i karijeru graditi, polako, skromno i bez preskakanja koraka. Isplatilo se to već odlaskom u Leipzig, a Joško je tada odlučio svojoj obitelji vratiti zbog svega što su mu pružili u životu, pa im je kupio kuću u Rakitju

 

Komentara 2

KU
Kujttim
14:21 23.01.2024.

Ne govorim ovo o Gvardiolu, nego općenito o nogometašima kao najpokvarljivijoj robi na svijetu. Nevjerojatno je da su svi zaboravili kako su dobivali prve plaće. Kao da nikada nisu igrali u Hrvatskoj, kao da automobile nisu dobivali od Mamić, kao da ima Mamić nije prve cure nabacivao. Ako je punica Luke Modrića Vesna Juraić godinama radila kao blagajnica u Dinamu, tko je, ako nije Mamić, organizirao upoznavanje Vanje Juraić. Kao slučajno je Vanja došla u Dinamo pitati mamu 50 kuna i baš tada je tamo bio Luka Modrić? Da nije bilo Mamića, mnogi bi igrali za Ponikve i Botinec, Dragonožec i Čulinec.

KU
Kujttim
14:11 23.01.2024.

Da ga na sudu pitaju da li ikada od Mamića uzeo novac na raku i taj bi rekao- ne sjećam se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije