Anketa BBC-a

Slaven Bilić četvrti najpoželjniji kandidat za engleskog izbornika

Slaven Bilić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
28.06.2016.
u 19:20

Predsjednik Engleskog nogometnog saveza Martin Glenn izjavio je kako će za novog izbornika "tražiti najbolju osobu, a ne nužno najboljeg Engleza"

Nakon što je Roy Hodgson podnio ostavku odmah nakon šokantnog poraza Engleske od Islanda (1-2) u osmini finala Europskog nogometnog prvenstva, počela je potraga za njegovim nasljednikom, a u anketi BBC-a Slaven Bilić zauzima visoko četvrto mjesto među najpoželjnijim kandidatima i najviše je rangirani strani stručnjak. 

Izjava predsjednika Engleskog nogometnog saveza Martina Glenna, kako će za novog izbornika "tražiti najbolju osobu, a ne nužno najboljeg Engleza", djeluje dodatno ohrabrujuće za sve kandidate koji ne dolaze iz engleskih krugova.

No, nakon što su pod vodstvom stranaca, Šveđanina Svena Gorana Erikssona i Talijana Fabia Capella, ostali bez vrhunskih ostvarenja kojima su se nadali, Englezi su se ponovno okrenuli domaćem treneru, što se sve do nastupa u Francuskoj pokazalo dobrim potezom.

Pod vodstvom Roya Hodgsona Engleska se za EP u Francuskoj kvalificirala s maksimalnih deset pobjeda u svojoj skupini. No, na Euru su u skupini s Walesom, Slovačkom i Rusijom ostvarili tek jednu pobjedu uz dva remija te su kao drugoplasirani otišli u osminu finala, gdje ih je šokirao debitant Island.

- Ne znam zašto smo odigrali tako loše - rekao je Hodgson dan nakon poraza i podnošenja neopozive ostavke na konferenciji za medije kojoj nije želio nazočiti, ali je bio zamoljen da to učini.

- Jedna je loša utakmica napravila veliku štetu meni osobno, momčadi i budućnosti engleske reprezentacije, jer sada imamo most koji treba popraviti. No, uvjeren sam da ovi mladi igrači imaju lijepu budućnost pred sobom, tkogod će ih voditi - dodao je Hodgson te istaknuo da predstavnicima medija nema što zamjeriti.

U anketi BBC-a za Hodgsonovog nasljednika nitko nije dobio izrazitu podršku ispitanika. Najviše njih (13 posto) svoj je glas dalo za Glenna Hoddlea, bivšeg reprezentativca i izbornika pod čijim je vodstvom Engleska nesretno ispala u osmini finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. od Argentine koja je, nakon 2:2 u regularnom dijelu, prošla boljim izvođenjem jedanaesteraca. No, Hoddle već 10 godina nije vodio nijednu momčad.

Sadašnji izbornik Jordana Harry Redknapp (69) dobio je 11 posto glasova ispitanika, a 61-godišnji menadžer premijerligaša Sunderlanda Sam Allardyce 10 posto, što pokazuje da Englezi, ipak, naginju izborniku iz domaćih redova i prednost daju iskustvu. Bivši hrvatski izbornik i sadašnji trener West Hama Slaven Bilić (47) je za 9 posto ispitanika najbolji izbor. Isti je postotak glasova dobio i 38-godišnji trener Bournemoutha Eddie Howe. 

Komentara 8

Avatar Anto1987
Anto1987
19:44 28.06.2016.

Slavene najpozeljniji si kao izbornik Hrvatske repke

OR
<orlando>
19:38 28.06.2016.

Ovo bi Slavenu bio šlag uspješne karijere;; jedini pravi i inteligentni trener sa ovih prostora.

TR
trnjedotokija
20:00 28.06.2016.

kaj bu on treniral brexit 2?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije