DESETLJEĆIMA KASNIJE

Slavni Amerikanac se sjetio Dražena: 'Taj je bio nešto posebno. Uništavao nas je i šutio'

Zagreb: Revijalna košarkaška utakmica između Cibone i reprezentacije Hrvatske, 1991.
Foto: Sinisa Hancic
1/5
20.08.2024.
u 19:00

"Da nije poginuo mislim da bi postigao nešto zaista posebno u NBA ligi", rekao je o Draženu Petroviću bivši igrač Houston Rocketsa Vernon Maxwell. Upravo je protiv njegove momčadi Dražen Petrović ubacio 44 poena u jednoj utakmici

Bivši igrač Houston Rocketsa, Vernon Maxwell, se u košarkaškom Podcastu Club 520 prisjetio svojih rivala iz devedesetih godina prošloga stoljeća. Igrao je u ekipi predvođenoj legendarnim Hakeemom Olajuwonom koja je 1994. i 1995. godine osvojila naslov prvaka. Ipak, tijekom 13 godina u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, posebno se dobro sjeća hrvatskog košarkaškog genija, Dražena Petrovića.

"Oh, Petrović... Taj je bio nešto posebno, čovječe. Govorio sam treneru Rudyju Tomjanovichu, tretiraj ga kao što bi tretirao Mikea. Kada Petrović izlazi iz igre, vadi i mene, kada ulazi, ubacuj me. Ne želim da itko drugi čuva tog tipa jer je ubojica, brzo će ući u ritam i onda ga je nemoguće zaustaviti. Jednu utakmicu u Houstonu Rudy me nije poslušao i Petrović je uništavao moje suigrače, tko god ga je čuvao, sada ih se ne mogu sjetiti, a neću ih ni imenovati", rekao je Maxwell pa zaključio:

"Onda je ubacio mene u igru da ugasim požar, ali nisam mogao. Petrović nas je uništavao i nije ništa pričao, samo je kimao glavom. Mrzio sam čuvati tog tipa, toliko puta me sj***o, trčao bi oko 3-4 bloka, digao bi se na težak šut i zabio tricu. Da nije poginuo mislim da bi postigao nešto zaista posebno u NBA ligi. Ljudi ga uspoređuju s Dončićem i tu se slažem, Luka je također ubojica." Svakako, riječi Vernona Maxwella ne iznenađuju kada je u pitanju Petrovićevo košarkaško umijeće. Zapamćen kao jedan od najboljih europskih košarkaša u povijesti, najbolju utakmicu u NBA odigrao je upravo protiv Houstona ubacivši 44 poena. 

GALERIJA  Evo kako danas izgleda mjesto na kojem je smrtno stradao Dražen Petrović

Zagreb: Revijalna košarkaška utakmica između Cibone i reprezentacije Hrvatske, 1991.
1/7

Petrović je od mladih nogu pokazivao veliki talent. Šibenku je s 18 godina uspio voditi do naslova prvaka Jugoslavije, a zatim je isto učinio i s Cibonom 1985. godine. Bila je to velika godina za njega obzirom da je uzeo Kup i prvi hrvatski naslov prvaka Europe. U finalu je protiv Real Madrida zabio 36 koševa. Europsku krunu je uzeo i 1986. godine, a one iduće je s Cibonom slavio u Kupu pobjednika kupova.

Na reprezentativnom planu je medalje osvajao na svakome natjecanju osim na Europskom prvenstvu 1985. godine. U hrvatskom dresu je 1992. godine igrao protiv Dream Teama i uzeo srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni. Značajan je Petrovićev doprinos statusu europskih košarkaša na američkim parketima. Prije njegovog dolaska, dolazili su u NBA samo s američkih sveučilišta, a čak i tako nisu gledani s osobitim povjerenjem. Sada su upravo oni neke od najvećih zvijezda najjače lige svijeta, a New Jersey Netsi su njemu u čast, nakon što je poginuo, iz uporabe povukli broj 3 kojeg je nosio na dresu.

VIDEO U čast najvećem: Napravio 11 tetovaža s likom Dražena Petrovića

Komentara 1

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
06:21 25.08.2024.

kad je pginuo imao je 29 godina, sto su tada bile ozbiljne godine i sigurno da nebi bas imo vremena da napravi neku veliku NBA karijeru u tridesetim kada se karijera zapravo zavrsava, narocito tada gdje i nije bilo puno igraca koji su igrali na viskom nivou kada predju 30

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije