MORAO GA PROMIJENITI

Slavni Srbin imao je hrvatsko ime koje nisu voljeli. Zbog svog podrijetla trpio je nasilje i uvrede

Beograd:  Prvi dan seniorskog Prvenstva Svijeta u hrvanju
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
1/4
13.09.2024.
u 16:07

Jedno vrijeme u karijeri igrao je za zagrebačku Mladost, u Lijepoj našoj osjećao se sjajno, pa tako ima i našu putovnicu.

Proslavljeni srpski sportaš i vaterpolist Vanja Udovičić, nekada i najbolji svjetski igrač, a posljednjih desetak godina kod susjeda poznat i kao dugogodišnji ministar sporta pod vladavinom tamošnjeg diktatora Aleksandra Vučića. Osim što je sa Srbijom došao na svjetski vaterpolski tron te kasnije bio ministar, svježi 42-godišnjak ima nesvakidašnju biografiju, a čak je u jednom trenutku praktično bio prisiljen promijeniti ime. 

Vanja Udovičić se do 1997. godine zvao se Franjo. Sin je Hrvata i Srpkinje, a rođen je u Beogradu. Te godine mijenjao je osnovnu za srednju školu, a ime Franjo ratnih devedesetih nije bilo baš popuilarno u Beogradu.

GALERIJA Prepoznajete li legendu u šetnji Zagrebom?

Beograd:  Prvi dan seniorskog Prvenstva Svijeta u hrvanju
1/7

 

- Kad sam se rodio, 1982. godine, svi smo bili u ljubavi, a od 1989. braća su se počela mrziti. To mi nije jasno, jednako kao i to kako su se Srbija i Crna Gora odvojile ako su se u jednoj istoj obitelji dva brata predstavljala različito. Jedan kao Srbin, drugi kao Crnogorac. Objasnite mi tu izopačenost. Zbog svog imena imao sam problema u školi. Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih okršaja, poslije čega su moji roditelji odlučili od svega me zaštititi. Tako sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promijenio ime - izjavio je svojedobno Udovičić. 

VEZANI ČLANCI:

Jedno vrijeme u karijeri igrao je za zagrebačku Mladost, u Lijepoj našoj osjećao se sjajno, pa tako ima i našu putovnicu. 

Udovičić trenutno obavlja funkciju potpredsjednika Europske konfederacije za vodene sportove (LEN). Jedan je od najtrofejnijih i najuspješnijih sportaša u povijesti srpskog sporta. Isto tako, slavni vaterpolist je za najboljeg igrača svijeta 2010. godine po izboru Fine i Lena, pa nedugo zatim preselio u bazen na Savi. Tijekom karijere uz Mladost zaigrao je za beogradski Partizan, Jadran iz Herceg-Novog, talijanski Pro Recco i krajučevački Radnički. 

 

Komentara 30

Avatar Stradun
Stradun
17:02 13.09.2024.

Otac ga je htio zaštiti pa se obitelj preselila u Hrvatsku..... Ah ,ne.... Promijenio mu je ime....

ST
Stručnjak
18:25 13.09.2024.

Pa mu nisu mogli nego bolje ime izmisliti, nego žensko.

B2
bordon 2
17:23 13.09.2024.

Čovjek je Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije