Tradicionalan dekor

Splitska publika uvredljivo skandirala HNS-u, ali je zaboravila na jedan važan detalj

Split: Utakmica Hajduk - Slaven Belupo na dan obilježavanja 111. godina Hajduka
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/8
13.02.2022.
u 18:47

Suci pod grbom HNS-a ove su sezone za Hajduk dosudili čak sedam kaznenih udaraca, po čemu je Hajduk vodeći u prvenstvu. Za Dinamo je dosuđeno šest penala.

U 57. minuti utakmice Hajduk – Slaven Belupo s poljudskoga razglasa odjeknulo je i dočekano ovacijama: Hajduk na današnji dan, dakle na svoj 111. rođendan, ima čak 43.577 članova! Hajduk se doista ovoga proljeća ima čime pohvaliti; ima nikad jaču momčad, neslućenu navijačku euforiju, sada i tri pobjede zaredom u nastavku prvenstva, ali Hajduk još uvijek ni za milimetar nije uspio smanjiti zaostatak od pet bodova za Dinamom.

Vratar Belupa spašavao

Bijeli su u rođendanskom ozračju i u zastrašujućem tempu, osobito u prvih 45 minuta, pregazili Koprivničane k'o plitak potok. O sveopćoj dominaciji Hajduka na poljudskom travnjaku najbolje će reći statistika: u ukupnom broju šuteva bilo je čak 17:2 za Hajduk, u udarcima u okvir 12:1, u udarcima iz kuta 9:3, u posjedu lopte 68:32 posto.

Kompjutorska obrada učinka igrača na ovoj utakmici vjerojatno bi za junaka izbacila vratara Slavena Belupa, 24-godišnjega Ivana Suška, mladića koji je farmaceute spasio teškoga potopa jer je imao gotovo dvoznamenkast broj obrana i korisnih intervencija. Istina, skrivio je i kazneni udarac, ali to je kap u moru onoga što je Sušak obranio.

Hajduk je do vodstva došao u 13. minuti kada je majstorska asistencija Nikole Kalinića pronašla u mat-situaciji Emira Sahitija, a mladi Albanac s lakoćom matirao inače izvrsnoga vratara Suška. Taj je momak, inače rođeni Zemunac, bio pokretačka snaga bijelih i njihov najraspoloženiji nogometaš. Sahiti je vozio slalome kroz farmaceute, čvrst kao stijena i neslomljiv stalno je stvarao viškove, i osobito demoralizirajuće djelovao na plavokosog braniča Boseca. Na kraju Bosec nije izdržao pa je na Sahitiju zaradio i crveni karton.

U 26. minuti utakmica je bila praktički odlučena: u sveopćoj gužvi pred golom najbolje se snašao Austrijanac Grgic i ljevicom zatresao mrežicu. Lukasu je ovo bio prvijenac u Hajdukovom dresu.

Bijeli su, istina, doživjeli mali šok na početku nastavka kada je Subašića svladao Kolumbijac Hansel Zapata, ali ispostavilo se da je to bio tek labuđi pjev gostiju. Hajduk je, ubacivši u višu brzinu, ubrzo dokrajčio treću proljetnu žrtvu.

– Čestitam Hajduku rođendan i svima koji su vezani uz klub. Privilegiran sam i ponosan što sam trener ovog kluba. Sretan sam što mogu kazati: "Hajduk živi vječno" – rekao je trener bijelih Dambrauskas i nastavio:

– Utakmica je bila jako važna. Željeli smo darovati navijačima pobjedu. Od početka do kraja pobjeda nije dolazila u pitanje. Ima stvari koje nisu bile dobre. Slaven Belupo zabio nam je iz jedinog udarca u okvir. Kad imate ovakvu podršku, onda želite da ljudi sa stadiona odu zadovoljni. Naša je motivacija pun stadion. Navijači osjećaju kamo idemo, ovo jedinstvo u teškim i dobrim vremenima nas nadahnjuje.

Subašić nakon 11 godina

Uz spomenutoga Sahitija, za kojega Dambrauskas tvrdi kako je odigrao svoju najbolju utakmicu za Hajduk (a nije bilo graditelja igre Krovinovića zbog povišene temperature ni Lovre Kalinića), ovacije splitske publike doživio je i povratnik Nikola Kalinić te povratničku misiju započeo finom asistencijom. Zapljeskali su Splićani i treneru gostiju Zoranu Zekiću zbog simpatične geste prema bijelima kojom je ovoga tjedna pozvao Ivana Perišića na povratak u Hajduk. Istina, malo je čudno da jedan bivši dinamovac, Zekić, poziva na pojačavanje Hajduka.

– Čestitam rođendan Hajduku. Ponašali smo se kao pravi gosti. Apsolutno zaslužena pobjeda Hajduka. Kako smo izgledali, dobro smo i prošli. Mogu biti zadovoljan jer sam bio dio ove atmosfere i jer smo primili samo tri pogotka. Kako smo danas izgledali, ne bi nam ni Messi pomogao. Ovo je najgora utakmica otkad sam došao u Koprivnicu – izjavio je poslije utakmice Zoran Zekić.

Također, vrijedno je zapisati i da se nakon više od 11 godina pred navijačima na Poljudu u dresu Hajduka pojavio Danijel Subašić. U jednom trenutku utakmice splitska se publika obratila i Hrvatskom nogometnom savezu poznatim uvredljivim sloganom koji je sad već tradicionalan dekor na Hajdukovim utakmicama. Kad smo već kod toga, suci pod grbom HNS-a ove su sezone za Hajduk dosudili čak sedam kaznenih udaraca, po čemu je Hajduk vodeći u prvenstvu. Za Dinamo je dosuđeno šest penala.

>> Pogledajte i video

Ključne riječi

Komentara 13

KA
kažemja
19:47 13.02.2022.

A što tovari drugo znaju nego vrijeđati.To je njihov nivo.Jedino što će ove godine slaviti je rođendan jer za nešto drugo neće imati razloga.

BL
blekpanther
21:29 13.02.2022.

Vrlo upadljivo kad se isključuje igrač (kad protivnik stiska i skoro izjednačuje) pa jedanaesterac kad igrač već doda loptu drugom igraču a golman mu ulijeće u noge, trebali to sudac kažnjavati jedanaestercem? A ponašanje divljaka koje Dasović zove navijačima nene treba komentirati!

Avatar StormRaider95
StormRaider95
21:19 13.02.2022.

Čuj ČAK sedam.. a Dinamu (samo) šest .. i to je dokaz nečeg? Da šutimo, ukrali bi i čiste golove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije