Podijelio ih rat u Ukrajini

Srbija sve manje popularna, a zbog nje i Đoković: Jedan detalj mu i nije baš trebao

Beograd: Novak ?okovi? susreo se s Aleksandrom Vu?i?em
Foto: Milos Miskov
1/3
02.03.2022.
u 07:00

Jedan od Novakovih većih sponzora Peugeot odlučio je prekinuti suradnju s jednim od najboljih tenisača svijeta

Ukrajinski teniski savez zatražio je od Međunarodnog teniskog saveza (ITF) da zemlje koje su izvršile agresiju na Ukrajinu, a misli se na Rusiju i Bjelorusiju, isključi iz članstva. U priopćenju ukrajinskog saveza koje prenosi Reuters kaže se da krovna organizacija svjetskog tenisa mora odgovoriti na “nezapamćene, cinične i krvave napade na Ukrajinu”.

Svitoljina odustala zbog rata

– Civili stradavaju, uključujući i djecu, infrastruktura se uništava. Ovo je rat koji će u punoj mjeri unazaditi našu zemlju i vratiti je desetljećima unatrag. Rusija i Bjelorusija ne bi smjele organizirati natjecanja na svom teritoriju, ali ni sudjelovati na ekipnim i pojedinačnim natjecanjima u inozemstvu – stoji u priopćenju.

Ukrajinski tenisači i tenisačice uglavnom ne traže bojkot ruskih i bjeloruskih kolega, jer većina njih se “izjasnila protiv rata”, ali traže da njihovi nastupi postanu neutralni, “bez isticanja nacionalnih simbola, boja, zastave i himne”. Najdalje je u tome otišla Elina Svitoljina, 15. tenisačica svijeta, koja je, kad je saznala da se u prvom kolu sastaje s Ruskinjom Anastasjom Potapovom, odustala od nastupa na WTA turniru u Monterreyu.

– Neću igrati taj meč ni bilo koji protiv ruskih i bjeloruskih predstavnica sve dok međunarodne teniske organizacije ne donesu odluku da ruski predstavnici budu neutralni. Ne krivim nikoga od ruskih sportaša, nisu odgovorni za invaziju na našu zemlju. Štoviše, želim zahvaliti svim ruskim i bjeloruskim sportašima koji su hrabro iznijeli svoj stav protiv rata. Njihova podrška je važna – istaknula je Svitoljina, dodavši:

– Do posljednjeg trenutka nismo vjerovali da je ovaj rat moguć i onda se sve dogodilo preko noći. Svi su užasnuti, svima je slomljeno srce.

Službeni stav ITF-a, ATP-a i WTA-a još se čeka, ali procjenjuje se da postoji realna opasnost da se ruskim i bjeloruskim tenisačima i tenisačicama onemogući nastup na predstojećim turnirima. Tako dolaze u pitanje i njihovi nastupi u Indian Wellsu, gdje bi trebali zaigrati Rusi Danil Medvjedev i Andrej Rubljov te Bjeloruskinje Arina Sabaljenka i Viktorija Azarjenka.

U problemima se našao i dojučerašnji prvi tenisač svijeta Novak Đoković. Nije jasno je li pri tome problematičan njegov stav prema cijepljenju ili stav Srbije oko (ne)uvođenja sankcija Rusiji, ali jedan od njegovih većih sponzora Peugeot odlučio je prekinuti suradnju s njim. Taj je zaokret francuskog proizvođača automobila najavio Carlos Tavares, generalni direktor Stellantis grupe, koja objedinjava Peugeot, Citroën, Opel, Fiat, Alfu Romeo i još neke automobilske marke.

Nećemo nastaviti suradnju

– Ne, nećemo nastaviti suradnju s Đokovićem – kratko i jasno kazao je Tavares.

Peugeot je Đokovićev sponzor od 2014. godine i procjenjuje se da mu je donosio oko šest milijuna eura godišnje. Najizdašniji Novakov sponzor Lacoste, s oko 13 milijuna eura godišnje, zasad ostaje uz jednoga od najboljih tenisača svijeta, no postoji realna opasnost da bi se i to sponzorstvo moglo dovesti u pitanje. Ne želimo ništa prejudicirati, ali nije zgorega podsjetiti da je Peugeot i jedan od većih sponzora Roland Garrosa, drugoga Grand Slam turnira sezone.

Zbog simpatija prema Rusiji i “sjedenja na dva stolca” Srbija je sve manje popularna u svijetu, a sada njezinu sudbinu dijeli i njezin najbolji sportaš, koji se možda i previše naslikavao s predsjednikom Vučićem. 

Ključne riječi

Komentara 38

MA
MalenaB
10:26 02.03.2022.

A kad je to Srbija bila popularna ??

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
09:13 02.03.2022.

Dolazi cica na kolica. A bit ce jos.

DO
domxerex
09:43 02.03.2022.

Ispao je korisna budala. Izvrstan je tenisač ali će morati poraditi na svojim stavovima jer je već ranije navlačio nepotrebu negativnu pažnju na sebe. Baš mu ne idu međuljudski odnosi i propaganda. Nije dovoljno biti izvrstan sportaš moraš biti kompletna osoba i imati empatije i za druge a njemu to baš ne ide, voli tjerati po svome zato ga takvi isti vole a to nije dovoljno da natjeraju i ostale da ga vole. Osim možda grubom fizičkom silom kako nekima i priliči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije