Bivši vatreni

Štimac: Ćiro je lukavo šutio iako je znao da Jurčević i ja pušimo

15.03.2018.
u 19:58

Možda je baš Jurčević, na stranu sad što je zacijelo i odličan trener, kao osoba potreban tako uzdrmanoj momčadi

Nikola Jurčević vodi prve treninge u Dinamu, razgovara s igračima ne bi li ih podignuo nakon što su očito, pa i prema riječima bivšeg trenera, upali u krizu. Sigurno je da su potonuli jer veliku prednost od 12 bodova odjednom su spustili na šest, a to je već razlog za veliki alarm.

Zato ne čudi što je novi trener odmah nakon dolaska istaknuo da je Rudeš (subota, 17 sati) imperativ, da ga treba pobijediti, po mogućnosti i dobro igrati, a onda će imati malo vremena dok je reprezentacija u SAD-u za slaganje mozaika po svojoj želji.

Ispunila mu se želja

Možda je baš Jurčević, na stranu sad što je zacijelo i odličan trener, kao osoba potreban tako uzdrmanoj momčadi. Nikad kod njega nismo primijetili nervozu, nikad čuli da bi povisio glas. Pa ni kad ga nije htio gol dok je bio prvi napadač Zagreba u tadašnjoj međurepubličkoj, trećoj ligi. Pa ni kasnije kad je postao hrvatski reprezentativac te nastupio u 19 utakmica, zabio i dva gola, ali najdojmljiviji nastup bio mu je u Engleskoj, u četvrtfinalu protiv Njemačke kada je Nijemcima svojom upornošću i trkom ukrao loptu, a onda je Šuker lažnjakom izbacio Köpkea i zabio gol. Sudbinu je tih dana dijelio s Igorom Štimcem.

– O njemu mogu govoriti sve samo pozitivno jer on je baš veliki pozitivac, uvijek je bio takav, ali i sjajna osoba, neiskvarena, uvijek spremna i za zezanje, ali i za rad jer je bio sjajan profesionalac i kao igrač, a kasnije i kao trener, izuzetno lojalan čovjek – pričao nam je Štimac hvalospjeve o svom bivšem suigraču.

Jurčević je bio i napadač, i ofenzivni vezni, a bio je i desni bek.

– Baš je bio all-round igrač, gdje god da si ga stavio, nisi imao brige, znao si da će on svoje obaviti – kaže Štimac koji je tako igrao u toj defenzivnoj liniji s Jurčevićem.

Svi su igrači bili profesionalci u toj reprezentaciji, iako su imali i nešto poroka. Jeste li pušili na Euru 1996.?

– Ha-ha... Ne, vi ste. Pušili smo i Jura i ja, i još neki igrači. Ma nismo se skrivali pred Ćirom Blaževićem. Kako bismo se skrivali kad je on nas stalno žicao cigarete. Ma Ćiro je u tim stvarima bio majstor, znao je malo popustiti da bi onda na terenu dobio puno više. Pušili jesmo, ali nismo “pušili” na terenu – uza smiješak će Štimac jutro nakon što je odradio još jednu emisiju Lige prvaka. Nije bio oduševljen onim što je vidio od Manchester Uniteda. Nedavno je upravo s Jurčevićem analizirao to najjače klupsko natjecanje.

1/15

Dinamo je prilično uzdrman

– Razgovarali smo nakon te emisije i o trenerskom poslu i sretan je što mu se tako brzo otvorilo, što mu se ispunila želja. Iako mu neće biti lako, močad je jako uzdrmana i u takvoj situaciji treneru nije lako provoditi svoje ideje. K tome, došao je u klub u kojem je pritisak uvijek velik. Dinamo je imao veliku prednost, u toj komfornoj situaciji dosta je lako rješavao utakmice, a sad više nije tako. Jurčeviću će sad ključna biti Rijeka, polufinale Kupa, da u njemu posrne već bi bilo problema – zaključio je Štimac koji Jurčevića dobro poznaje već desetljećima, od igračkih dana, a onda i trenerskih. Uostalom, Štimac je dugo bio stručni komentator na televiziji, i to najviše u vrijeme kada je Slaven Bilić, kojem je Nikola Jurčević bio prvi pomoćnik, bio izbornik hrvatske reprezentacije, pa je i kroz to upoznao rad i Jurčevićevu ulogu u stožeru, a trenerski dvojac nastavio je i dalje raditi zajedno u Rusiji, Turskoj i Engleskoj. Bio je u tom stožeru i Miljenko Rak, prekaljeni kondicijski trener, pa ne čudi da je Rak već prvi radni dan Nikole Jurčevića bio s njim na terenu.

Komentara 1

KA
kakačinka
09:07 16.03.2018.

Ajmoo rođoo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije