Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR ŠTIMAC Kao Hajdukov kapetan, Štimac je primio u ruke trofej namijenjen osvajaču Kupa Jugoslavije

Štimac: Znao sam gdje je čuvan trofej

07.11.2008.
u 21:26

Mihačić, Hadžiabdić, Kovač (Osibov), Štimac, Setinov, Bilić, Kozniku, Miše (Jeličić), Bokšić, Vučević, Jarni... Kakva je to momčad bila, usred Beograda, na stadionu JNA, svladala je favoriziranu Crvenu zvezdu i pehar za osvajača Kupa Jugoslavije donijela u Split. Taj trofej maršala Tita i ta utakmica jedan su od najintrigantnijih trenutaka u Hajdukovoj povijesti. Pehar je početkom Domovinskog rata skriven, da bi prije dva dana, nakon više od 17 godina, ponovo ugledao svjetlo dana.

Bokšićev pogodak
Hajdukov kapetan bio je tada Igor Štimac, on je primio pehar iz ruku Vasila Tupurkovskog, a jedini pogodak za Hajduk postigao je Alen Bokšić. Premda su papiri već požutjeli, brojni su svjedoci te utakmice.

- Kada sam pehar uzeo u ruke bio sam najsretniji čovjek na svijetu. Taj dvoboj bio je više od nogometa, pobjeda je značila prkos Hrvatske prema agresoru, koji je kanio pokoriti našu mladu državu - prisjeća se Štimac.

Mihajlovićev karton
Tada je Štimac, u 70. minuti, isključen zajedno sa Sinišom Mihajlovićem. Nudio je Mihajlović nedavno da se Štimac i on pomire uz bocu crnoga dalmatinskog vina, ali Štimac je njegovu ponudu odbio.

- Nitko to isključenje nije raščlanio kako treba. Dakle, Mihajlović je u toj utakmici bio najagresivniji Zvezdin igrač, u prvom poluvremenu startao je žestoko na mene, s dvije noge, i za to je dobio žuti karton. Naravno, ja sam mu kasnije uzvratio istom mjerom, i dobio karton. I kada je došlo do te gužve u 70. minuti ja uopće nisam u njoj sudjelovao. Snimke su to i pokazale, Mihajlović je potezao Mišu i Bilića, a ja sam ih, kao kapetan, došao miriti. Međutim, sudac Fazlagić, da bio održao brojčanu izjednačenost na terenu, dao je i meni isključujući karton - ispričao je Štimac.

O toj utakmici Štimac govori s posebnom ljubavlju, bio je to njegov prvi klupski trofej:

- Zvezda je tada bila finalist Kupa prvaka, a utakmice s njom uvijek su imale poseban naboj. Osim nacionalnih motiva, imali smo i veliki sportski motiv.

Svih ovih godina Štimac je bio jedan od rijetkih koji je znao gdje je pehar. Često se znao naći s Jukom Strinićem, koji se brinuo o peharu, i provjeravao je li sve u redu.

- Znao sam gdje je, a nekoliko puta sam ga i vidio, taj pehar ima posebno mjesto u mojoj karijeri - rekao je Štimac.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije