NEZAUSTAVLJIVI KOVA

Tako je, majstore! Kovačić je već sad postigao što i prošle sezone, a sjećate li se njegovog hat-tricka?

Manchester City v Fulham - Premier League - Etihad Stadium
Foto: martin Rickett/PRESS ASSOCIATION
1/4
05.10.2024.
u 17:57

Mateo Kovačić u ovom je trenutku s tri pogotka drugi strijelac Citya u Premiershipu, iza Haalanda s osam golova

Raspucao se Mateo Kovačić (30), plemeniti hrvatski vezist koji je često bio kritiziran da postiže premalo pogodaka. Evo, ove subote postigao je dva gola za Manchester City, u 32. i 47. minuti, u teško izborenoj pobjedi nad Fulhamom na Etihadu 3:2, u utakmici u kojoj se gost ispromašivao, odnosno vratar Citya Ederson obranio je dva čista zicera napadaču Fulhama Adami Traoreu.

Tako je Mateo već početkom listopada izjednačio svoj golgeterski učinak iz prošle sezone, kada je za Manchester City postigao tri pogotka; ove sezone osim Fulhamu 2, jedan pogodak postigao je i protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu. Mateo je tako u ovom trenutku drugi najefikasniji igrač Manchester Citya u ovoj sezoni engleskog prvenstva nakon sedam kola: Haaland je postigao osam, Kovačić 3, a De Bruyne, Gvardiol, Stones i Doku po jedan pogodak.

Foto: SofaScore

Grafika: SofaScore za Večernji list

A sjećate li se kada je Kovačić posljednji put postigao dva pogotka na utakmici? Zbilo se to 28. ožujka 2023. godine, kada je Mateo našoj reprezentaciji donio pobjedu nad Turskom u Bursi (2:0), u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Bili su mu to posljednji pogoci za nacionalnu momčad, u čijemu je dresu ukupno pet puta bio strijelac u 106 nastupa. Zabio je i dva Portugalu 2021., te jedan Gibraltaru 2015. godine.

A koji je Mateov klupski golgeterski rekord u jednoj sezoni? Vjerovali li ne – osam pogodaka! Ostvario ga je u sezoni 2014./2015. u dresu milanskoga Intera, kada je čak u jednoj utakmici postigao hat-trick. To se čudo dogodilo 28. kolovoza 2014. godine; Inter je u pretkolu Europske lige na San Siru pregazio islandski Stjarnan sa 6:0, a Mateo zabijao u 28., 33. i 51. minuti. Trener mu je bio Walter Mazzari. U toj sezoni Mateo je postigao i pet pogodaka u Serie A.

Inače, najbolji učinak u nacionalnom prvenstvu u jednoj sezoni Mateo još uvijek ima iz doba kada je bio igrač Dinama. U sezoni 2010./2011. kod trenera Halilhodžića postigao je sedam pogodaka. Prvijenac je zabio vrataru Hrvatskog dragovoljca Hrvoju Lergi 20. studenoga 2011. godine u Kranjčevićevoj (6:0), a posljednji pogodak u HNL-u postigao je 17. studenoga 2012. protiv Zadra u Maksimiru (5:0). Branio je Tomo Gluić.

Manchester City v Fulham - Premier League - Etihad Stadium
1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije