TRAŽIMO DRUGI PAR

ANKETA Tko će do polufinala Eura: Englezi, Danci, Česi ili Ukrajinci? Evo detalja...

Euro 2020 - Denmark Press Conference
Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.07.2021.
u 14:00

"Zbog svega što smo prošli sad imamo fenomenalan osjećaj zajedništva, ne samo u momčadi nego u cijeloj zemlji"

Nakon što smo jučer saznali prvi polufinalni par, danas ćemo na rasporedu Eura dobiti i preostala dva putnika u polufinale. U prvoj od dvije preostale četvrtfinalne utakmice (18 sati) u Bakuu se sastaju reprezentacije Češke i Danske, a u večernjem terminu od 21 sat u Rimu na Olimpicu igraju Ukrajina i Engleska.

Četvrtfinalni susret Češke i Danske možemo opisati kao susret najvećih pozitivnih iznenađenja dosadašnjeg dijela Eura, ali svaka od te dvije momčadi do svojih je iznenadnih uspjeha došla na različite načine. Dok su Česi ulazak među osam najboljih izborili discipliniranom i čvrstom igrom punom duela, borbe i dobrog postavljanja bez lopte, Danci igraju vjerojatno najatraktivnije na Euru. Lako se to da primijetiti i kad pogledamo brojke: igrači Češke su u dosadašnja četiri susreta na protivnički gol pucali deset puta po utakmici (po tome su 17. reprezentacija Eura), a Danci su pucali gotovo dvostruko više puta po utakmici, čak 18,8 (jedini ispred njih u tom segmentu su Talijani).

Nekako vlada osjećaj da za Dance navija cijeli nogometni svijet, ali ne samo zbog atraktivnog nogometa. Kad se priča o danskom putu na Euru, jednostavno se ne može zaobići strašna situacija u kojoj je u utakmici prvog kola protiv Finske glavni danski igrač Christian Eriksen zbog srčanog udara na terenu bio jedno vrijeme klinički mrtav. Velika je sreća da je Christian živ i na kraju dobro, a njegov oporavak dao je dodatnu snagu nogometašima Danske, ali i cijeloj naciji.

– Prošli smo puno toga dobrog i lošeg na ovom našem putu na Euru. Zbog svega što smo prošli sad imamo fenomenalan osjećaj zajedništva, ne samo u momčadi nego u cijeloj zemlji. Bilo bi ekstremno tužno završiti taj put ovdje – rekao je emotivni stoper Jannik Vestergaard.

Zanimljivo, u međusobnim dvobojima tih dviju vrsta prevladavaju neodlučeni rezultati. I Danci i Česi ugrabili su po dvije pobjede, a čak su šest puta remizirali.

U večernjem dvoboju između Ukrajine i Engleske favorit je znatno izraženiji. Englezi su si pobjedom nad Njemačkom potpuno otvorili put prema završnici natjecanja (polufinale i finale) u kojoj će ponovo igrati kod kuće na Wembleyu, a nakon povijesnog slavlja nad velikim protivnikom bila bi prava šteta ne iskoristiti priliku i ispasti porazom od Ukrajine. S druge strane, momčad Andrija Ševčenka nakon dramatične pobjede nad Švedskom pogotkom Dovbijka u 121. minuti, u ovom susretu može igrati rasterećeno jer nema što izgubiti.

Autsajderima, međutim, neće biti nimalo jednostavno jer Engleska je i protiv slabijih momčadi na turniru dokazala da joj je prioritet čuvanje čiste mreže, a tek potom napadanje suparničkih vrata. Jedina je momčad Eura bez primljenog pogotka, a taj niz želi nastaviti i u četvrtfinalu. Konačno raspucani Harry Kane i zvijezda s klupe Jack Grealish trebali bi biti igrači prevage i odvesti Tri lava u polufinale.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:05 03.07.2021.

Tako je! Sve je namjesteno da jedna Engleska biude prvak, a uopce nisu zasluzili

LA
lajh1985
14:39 03.07.2021.

Engleska ovo prolazi kako god. Ako ce biti gusto dobit ce Ukrajinac crveni tak oko 70-te minute

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije