REPRIZA FINALA

Tko je bolji Dončić ili Jokić? Odluka večeras u krcatim Stožicama

Nakon nevi?ene drame Slovenija izgubila od Francuske (89:90)
Pan Yulong/XINHUA
17.08.2022.
u 13:34

Srbi će testirati Slovence, koji su 2017. europski naslov osvojili na srpskom jeziku, a branit će ga na slovenskom

U rasprodanim Stožicama večeras će u 20.15 sati početi repriza finala Eurobasketa iz 2017. godine. Pet godina poslije u pripremnoj utakmici za ovoljetni Eurobasket domaća Slovenija dočekuje Srbiju. Aktualni europski prvak protiv finalista od prije pet godina.

Ispunili bi i stadion

Uz dvije utakmice između Španjolske i Grčke te dvije između Italije i Francuske, ovo će biti najzanimljivija ovoljetna pripremna utakmica s vrlo jakom notom prestiža. Uostalom, o tome govore i rasprodane tribine najveće slovenske dvorane, a kako nam kažu slovenski kolege, da se igralo na istoimenom stadionu, i on bi bio popunjen.

Osim činjenice da igraju aktualni europski prvak i doprvak (tada je bilo 93:85), ovu utakmicu dodatno privlačnom čini i to što se sučeljavaju dvojica ponajboljih NBA igrača, ali u majicama svojih reprezentacija. S jedne je strane Luka Dončić, branič koji je košarkašku Ameriku oborio s nogu, a s druge najkorisniji igrač NBA sezone (MVP) Nikola Jokić, centar koji svojom igračkom inteligencijom, nikako fizikalijama, dominira NBA parketima.

Momčad koja je još pod dojmom odluke izbornika Pešića da otpiše Miloša Teodosića na treningu je posjetio patrijarh srpski Porfirije. Njihovi domaćini nisu tako posvećeni, no Slovenci svoja “sveta lica” imaju među igračima, a to su Dončić i Goran Dragić. I dok je Dragić bio taj koji je “predvodio trupe” prije pet godina, sada je vođa momčadi 23-godišnji Dončić i veteran Dragić (36) to posve prihvaća:

– Luka 2017. i danas, to je kao dan i noć. U to vrijeme tek je počinjao karijeru na najvišoj razini, a danas svi znamo što njegovo ime znači u košarkaškom svijetu. Prije pet godina debitirao je u reprezentaciji, a sada je njen vođa i ja ću ga slijediti.

Zlato im je donio Srbin

Osim igračkih, među Slovencima ima i jezičnih promjena.

– Najveća razlika je jezik. Naš tadašnji izbornik Igor Kokoškov komunicirao je s momčadi srpskim jezikom, s kojim nismo imali problema, a Sekulić momčad vodi na slovenskom jeziku – kazao je Dragić i dodao:

– Srbi vjerojatno još osjećaju gorčinu zbog tog poraza u finalu Eurobasketa. Mečevi protiv njih uvijek su spektakli. 

Komentara 1

DO
DomagojMarić
14:39 18.08.2022.

Bravo susjedi! kad ne igrate s nama, većina hrvata ponosno navija za svoje susjede! Nadajmo se da ćemo i mi igrat tako dobro!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije