SMJENE Jesenas u PHNL-u promijenjeno više trenera nego u svim najjačim europskim ligama

Tko je sljedeći na listi za odstrel?

19.11.2008.
u 08:54

Već ih je šest bivših, čeka se tko će biti sedmi. O odlasku je jedno vrijeme razmišljao Dražen Besek u Varteksu, klimalo se Branku Ivankoviću u Dinamu, nije lako ni Ljupku Petroviću u Sesvetama. Miše sjajno gazi s Hajdukom, ali dovode mu Granta... Stalna na tom svijetu samo mijena jest, stih je Petra Preradovića koji bi se lako dalo upisati u grb udruge naših nogometnih trenera. Kod nas je promijeniti trenera gotovo svakodnevica, u jakim ligama, kakvu bismo i mi željeli imati, to je rijedak slučaj. Kod nas je više smjenjivanja nego u svim najjačim europskim ligama zajedno.

I Vučević uz Ivankovića
- Treneri su nekad i kod nas bili gospoda, stvarali su momčad nakon što su je mogli selektirati. A za stvaranje treba dvije-tri godine, dok kod nas trener nema ni šest nedovoljnih mjeseci za taj posao. Prodajemo najbolje igrače, a onda se od trenera traže čuda - kaže posljednji smijenjen Srećko Lušić.

Dobar primjer strpljenja ponudio je Mladen Ivančić. Naslijedio je Zlatka Dalića na klupi Rijeke, a njega je pak naslijedio Robert Rubčić.

- Priča se da će smijeniti Bojana Prašinkara u Cottbusu koji je na dnu tablice. I kad je njegov igrač komentirao taktiku, kažnjen je s 10.000 eura. Dakle, klub stoji iza trenera, u inozemstvu je trener bog. Mi smo daleko po svemu tome - ističe Ivančić, koji je ostao raditi u Rijeci kao pomoćni trener. Rješenje vidi u pravatizaciji klubova:

- Kad svi klubovi budu privatni i kad netko bude davao svoj novac, dobro će razmisliti koga će dovesti za trenera i neće se olako odlučiti za njegovo smjenjivanje.

Goran Vučević korektno se rastao sa svojim klubom.

- Ionako sam bio slabo plaćen, da mi je Hajduk i ostao dužan ne bi bilo ništa strašno jer i nisam bio mnogo plaćen. Koliko znam, samo u Dinamu trener ima dobru plaću, dok su u inozemstvu treneri plaćeni kao i igrači. Nadam se da će Ivanković ostati, svaka sljedeća pobjeda treneru je u nas spas - kaže bivši trener Hajduka.

Iliju Lončarevića u medijima se spominjalo kao mogućeg nasljednika Branka Ivankovića, no on se na to samo nasmijao.

Naši “bogati” klubovi
- U Dinamu je to vječna tema, ali Ivanković će ostati trener. Momčad će se dići, više ne može ići prema dolje - drži Lončarević, koji je otišao iz Osijeka jer nije želio platiti kaznu zbog ispadanja iz kupa porazom od Zagore iz Unešića.

Bračun je iz Intera otišao jer je bio nezadovoljan suđenjem.

- Kod nas su promjene stalne, to je recept, tako će biti i dalje. Iako u šok-terapije ne vjerujem, ne nauče igrači igrati preko noći s novim trenerom. Očito je da nešto nije u redu u odnosu između igrača i trenera. No, naši klubovi očito imaju novca kad plaćaju bivše i nove trenere - sarkastičan je Bračun.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije