VLADO RIBIĆ

U Banjolama spremaju feštu: 'Valjda nećemo proći kao Dinamo s Bayernom'

NK Banjole
Foto: Privatna arhiva
1/3
24.09.2024.
u 07:00

Trener i klub itekako su spremni za Dinamo. Imaju igrače poput Ismara Hairlahovića koji je potekao iz Hajdukove škole, tu je bivši igrač Istre Vice Miljanić, ali i kapetan Emrah Ćosić. Sve su to igrači koji imaju život i posao izvan NK Banjola

Iza Dinama teški su dani, porazi od Hajduka (0:1), Bayerna (2:9) pa Slaven Belupa (1:4), tu je i smjena trenera... ali čeka ih slatko putovanje u Istru. U šesnaestini finala Hrvatskog nogometnog kupa gostuju modri kod Banjola (srijeda, 16 sati). Na Prematinki čeka ih momčad koja igra Treću ligu zapad i kojoj je ovaj susret najveći u povijesti kluba. O svemu smo razgovarali s predsjednikom Banjola Vladom Ribićem, koji je s 27-godišnjim stažem jedan od najdugovječnijih predsjednika nekog nogometnog kluba. Javio nam se nakon nakon marende i gemišta pa lagano i bez pritiska najavio Dinamo i susret za koji je ovaj klub radio mnogo.

Navijač sam Dinama

– U kontinuitetu igramo županijske lige, mogli smo igrati i više rangove, ali nismo bili zainteresirani. To nam se pokazalo kao greška jer ne možete do pravih igrača budući da oni ne žele igrati u županijskim ligama, a tu su i roditelji koji ne žele da im je dijete u tzv. seoskom klubu. Tapkali smo na mjestu pa se odlučili za iskorak i otišli u četvrtu županijsku ligu. Nakon prve godine donijeli smo odluku da to nije ništa strašno, nešto što ne bismo mogli. Tako da smo u drugoj godini ušli u Treću ligu. Zadovoljan sam, imamo dobru generaciju, dečke koji znaju i žele te to pokazuju. Ova Kup utakmica s Dinamom je njihova zasluga.

Klub Banjole uvelike se fokusira na mlađe uzraste, a stalno i ulaže, ima umjetnu travu, tu su i dodatne tribine.

– Mi smo realni, kao mala sredina nemao nekih velebnih planova. Živimo u jednoj od bogatijih općina, tako da općina Medulin ima dva kluba u istom rangu, Medulin i Banjole, i imamo identičnu podršku što se tiče Općine i Turističke zajednice. Da njih nema, ne bi bilo ove utakmice. Dali smo se u velik trošak, a tu je i trud nas volontera da bismo mogli ugostiti momčad poput Dinama – pojašnjava nam predsjednik, koji priznaje da je dinamovac.

GALERIJA Treneri Dinama s najviše utakmica u posljednjih 20 godina: Vodi čovjek koji je pobjegao od hrvatskog pravosuđa

NK Banjole
1/7

– Poklopilo se da sam od rođenja dinamovac, meni je teško što Dinamo proživljava ovo što proživljava. Pročitao sam da su mu nesretni klubovi koji počinju na B – Bayern, Belupo, a sad ide u Banjole pa će kao i tu izgubiti. Tužno mi je o tome i razmišljati, ali na terenu je sve moguće. Pošteno ćemo igrati, a nadam se da nećemo proći kao Dinamo protiv Bayerna.

Kako god da završi, u Banjolama će biti fešta.

– Mi ćemo sigurno slaviti, rekao sami policijskoj upravi da ćemo feštati do ponoći ako izgubimo, a ako pobijedimo, do jutra.

Ovo je ipak velik događaj za malo mjesto jer ne igra se svaki dan protiv Dinama.

– Do sada smo imali 150 sjedećih mjesta, zahvaljujući Općini Medulin kupljena je još jedna tribina, a za ovaj susret postavljene su i dodatne montažne tribine, sa stojećima mjestima će biti ukupno oko 1200 mjesta. Mi smo mali klub, kada smo dali ulaznice igračima iz prve momčadi, roditeljima svih kategorija, praktično smo sami sebi kupili karte, mještani su zakinuti, kao i navijači, ali nemamo mjesta, nažalost.

No klub se ima i čime pohvaliti, recimo trener Dragan Tomić u Banjolama je 14 godina. Takav trenerski staž u HNL-u je gotovo nemoguć...

– On je jako kvalitetna osoba i trener, meni puno olakšava dolazak bilo kojeg igrača. On je ratnik, borac, hrvatski branitelj i takav je u duši, do srži pošten. U jednom trenutku je mjesec i pol dana tražio time out jer su mu se poklopile neke stvari iz privatnog života. Tada smo još više shvatili koliko on nama znači, nakon toga smo nastavili. Sve ovo je zajednički uspjeh i ne vidim kraja ovoj suradnji.

Imaju bivšeg hajdukovca

Trener i klub itekako su spremni za Dinamo. Imaju igrače poput Ismara Hairlahovića koji je potekao iz Hajdukove škole, tu je bivši igrač Istre Vice Miljanić, ali i kapetan Emrah Ćosić. Sve su to igrači koji imaju život i posao izvan NK Banjola.

– Ismar radi s namještajem, kapetan Ćosić je građevinar kao i ja, penje se po skelama, radi po cijele dane naporno, no redovan je na treninzima. Neki igrači su konobari, neki rade u osiguravajućim kućama, a svi su tu jer vole nogomet.

Kapetan Ćosić pak ovako najavljuje susret:

- Dinamo je kod nas najveći klub, igra Ligu prvaka i nije mala stvar igrati protiv njih. Netko to neće nikada uspjeti, mi jesmo. Ima sjajnu momčad i kod nas zbog svega vlada neka blaga euforija, jedva čekamo da krene, ovo igramo za gušt. Dat ćemo sve od sebe da se predstavimo u najboljem svjetlu. Svi znamo što je i tko je Dinamo. Mi težimo napadačkom nogometu, tada smo najopasniji. Protiv njih će se to mijenjati, pokušat ćemo se braniti i koristiti šanse ako će ih biti. Možemo iznenaditi, borbeni smo, imamo karakter.

Predsjednik je priznao da je dinamovac, je li i Ćosić?

- Iskreno, navijam za Želju. No, čast je igrati protiv Dinama i to da dođe s bilo kojim od svojih igrača. Pa do prije par dana su igrali s Bayernom, sad će u Banjole. Čast je da ih samo vidimo u svlačionici, budemo na terenu s njima, ma ne znaš čiji bi dres radije uzeo nakon utakmice - zaključio je kapetan.

VIDEO Sergej Jakirović dobio otkaz u Dinamu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije