SUKOB INTERESA

U Dinamu sumnjaju da je hajku pokrenuo Igor Štimac

Igor Štimac (1)
Tomislav Miletić/Pixsell
10.02.2011.
u 18:34

- Aljoša i ja smo u sukobu interesa jer smo dioničari Hajduka - kaže Slaven Bilić.

U Dinamu se baš ne tresu zbog dopisa Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o tome da je Zdravko Mamić u sukobu interesa zbog toga što mu se sin bavi menadžerskim poslom. Jer, naš je ali i svjetski sport (o kako bi bilo lijepo kad bi samo o sportu bila riječ) prepun sukoba interesa.

– Po načinu na koji je sve pokrenuto, od državnog pravobranitelja do ministarstva, jasno je da su cilj samo Dinamo i Mamić. Kako je onda moguće da Igor Štimac bude kandidat za predsjednika HNS-a ili da Slaven Bilić bude izbornik? – kažu u Dinamu.

Slaven je čak u dva sukoba interesa, njegov brat Domagoj bavi se menadžerskim poslom, a Slaven je, baš kao i Asanović, dioničar Hajduka.

– Aljoša i ja u sukobu smo interesa kao dioničari Hajduka, ali to nije utjecalo na pozivanje igrača u reprezentaciju. Dugo razgovaramo o tome, pokušavamo to riješiti, ali dionice nisu prenosive. Ako netko naredi da ih poderemo, to nećemo učiniti. A brat Domagoj bavi se time i može raditi posao koji želi, to nije pitanje ni forme a kamoli sadržaja – rekao je Slaven Bilić.

Hajka koja se pokrenula zbog navodnog sukoba interesa, vjeruju u Maksimiru, ima veze s napadom Igora Štimca na HNS, kojemu je glavni branik Zdravko Mamić. Zanimljivo je da ministarstvo nije poslalo dopis HNS-u zbog Bilića, Štimca, Asanovića...

No, kako god bilo, zakon se mora provoditi i o dopisu ministarstva morat će raspravljati HNS i Dinamo. A sankcije, zakonske, ionako ne postoje. A i kad bi sve završilo na sudu, u Maksimiru vjeruju da bi pobijedili, čak da bi mogli srušiti taj zakon. Ne može se nekome onemogućiti da radi svoj posao. A problemi su nastali jer je Zakon o sportu loš, pogotovo taj dio o sukobu interesa. Naime, taj je dio prepisan iz trgovačkog zakona, ali nije prepisan cijeli. Naime, sukob interesa je kad se radi s nekim iz krvnog srodstva u konkretnom slučaju, kad mu se tako može pogodovati. Taj dio, o konkretnom slučaju, ključan je. Znači, kad bi Mario Mamić radio transfer Dinamova igrača i potpisao ga, bila bi riječ o sukobu interesa.

No, time će se baviti pravnici, možda i zakonodavac koji je napravio propust. Jer, zakon se mora uskladiti s europskima, a u Europi se nikome ne onemogućava da radi posao koji želi.

Uostalom, i inozemni primjeri govore tako, iako je bilo priča o sukobu interesa, istraga je bila tek zbog Manchester Uniteda i tri transfera igrača. Jer, novac za proviziju dobio je sin Alexa Fergusona, dakle, radio je u konkretnom slučaju, ali nitko nije postavljao pitanje zašto je njegov sin menadžer. I Zdravko Mamić znao je da mora ugasiti agenciju 2002. kad je postao izvršni dopredsjednik.

Ključne riječi

Komentara 60

OB
-obrisani-
18:41 10.02.2011.

Ovaj im je Igor toliko gurnio da su oci ispale Bilicu.

UF
ufrm
18:44 10.02.2011.

Dvije kriminalne grupe se bore oko prevlasti nad HNS-om. Glasackoj ekipi u sheratonu bi i sam arkan pozavidio. Nazalost ovakvo stanje u HNS-u je slika i prilika cijele drzave - ukratko bezdan.

KT
Kralj Tomislav
21:42 10.02.2011.

PTB u Hrvatskoj zakon postoji da se krsi, isto tako zakon bi trebao da vrjedi i za Bilica, Asanovica, Stimca itd..... sto je sa desnom rukom Stimca, Predsjednik Zadra, tip je teski kriminalac...... Svi su isti........ ali je Mamic ii covjek, ako trebas pomoc, bilo kakvu prije ce ti pomoci od Stimca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije