NOVA AFERA

Uefa je demantirala da je Šuker optuženik, ali je priznala da zna za istragu i njegove kontakte

Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Davor Šuker
27.06.2015.
u 20:07

– Ako je Šuker naveden u istrazi protiv Šapine i drugih kao jedan od mogućih profitera, onda bi Uefa, u najmanju ruku, morala provesti istragu prije nego što takvu osobu izabere u Izvršni odbor – kazala je Schenk iz Transparency Internationala.

Nije ga bilo na primanju za Dan državnosti kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker bio je taj dan u Opatiji domaćin regionalnim nogometnim savezima. S kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore raspravljao je o problemima nogometa na ovim prostorima, o problemima u Fifi i Uefi, razgovaralo se i o regionalnoj ligi...

Uplaćivao na Široki?

Dan poslije Šuker je postao glavna vijest europskih medija, stigla je spoznaja da ga je njemačko Državno odvjetništvo iz Bochuma u istrazi protiv kladioničara Ante Šapine visoko rangiralo. Istražitelji su dokumentirali Šukerove kontakte sa Šapinom, evidentirane su i SMS poruke, navodi se da je nekadašnja “Zlatna kopačka” za Šapinu uplaćivao oklade. Od Šapine je, stoji u navodima koje su otkrili njemački mediji, dobio savjet da uplati novac na utakmicu pretkola kvalifikacija Europske lige između Širokog i armenskog Banantsa. U prvoj utakmici, igralo se u ljeto 2009. godine, Široki je pobijedio s 2:0, a u uzvratu je iznenađujuće pobijeđen s 1:0, pogotkom u 87. minuti. O toj se utakmici govorilo još u istrazi o kojoj su neki podaci objavljeni u prosincu 2010. godine. Šuker se našao na listi od petnaestak imena, a tada je rekao:

– Budem li osumnjičen, budite uvjereni da ću tada odmah izaći iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Državno odvjetništvo iz Bochuma procijenilo je da je kladioničarska mafija u namještanje utakmica uložila oko 12 milijuna eura, a dobit je iznosila oko 7,5 milijuna eura.

Danas su karte bitno drukčije podijeljene, Šuker više nije samo bivši nogometaš, član najslavnije hrvatske generacije, jedan od naših najboljih igrača svih vremena. U međuvremenu je postao i predsjednik HNS-a, član je Izvršnog odbora Uefe i ako se ta otkrića njemačkih medja pokažu točnima, njegov ostanak na funkcijama neće biti moguć. Uefa je demantirala da je Šuker optuženik ili svjedok, no priznala je da zna za istragu i Šukerove kontake. Na to je reagirala Sylvia Schenk iz Transparency Internationala.

– Ako je Šuker naveden u istrazi protiv Šapine i drugih kao jedan od mogućih profitera, onda bi Uefa, u najmanju ruku, morala provesti istragu prije nego što takvu osobu izabere u Izvršni odbor – kazala je Schenk.

Neće Šukeru biti lako idućih dana, morat će se oglasiti, objasniti što se događa. Obveza mu je to kao predsjedniku HNS-a. Posljednjih tjedana HNS je tresao “slučaj svastika”, sada je došla i ova priča o kladionicama u kojoj se kao akter navodi sam Šuker. Što se tiče samog Šukera, zasad njegova pozicija nije upitna. Zakon o sportu, članak 13., vrlo je jasan.

HNS bez komentara

“Osoba pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci za neko od kaznenih djela počinjenog s namjerom, a nije primjenjiva uvjetna osuda, ne može sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, sudjelovati u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje te pravne osobe. Osoba protiv koje je pokrenut kazneni postupak zbog kaznenog dijela počinjenog na štetu djeteta, odnosno maloljetnika udaljit će se od obavljanja poslova u sportu u kojima dolazi u kontakt s djecom, odnosno maloljetnicima do pravomoćnosti presude, odnosno obustave postupka”, stoji u članku 13.

Šuker, ali ni Hrvatski nogometni savez jučer nisu reagirali. Glasnogovornik Tomislav Pacak samo je kazao da u HNS-u nemaju komentara!?

>> Šuker odgovorio na optužbe: Jesam li ja živio u Njemačkoj?

>> Nijemci tvrde: Šuker je bio u bliskom kontaktu s kladioničarskom mafijom!

>> Šuker: Da su znali što svastika znači, nikada je ne bi crtali

Komentara 17

DU
Deleted user
20:25 27.06.2015.

Hahahaha. Evo ojruna niže poraz za porazom.

BA
balance
21:11 27.06.2015.

Jeli Ostoja uvatija maloga što voli svastiku😂😂😂

Avatar antuntun55
antuntun55
21:19 27.06.2015.

....u Najdugu treba raditi,naći sposobne i stručne,zaboraviti privilegije iz Yu...no izgleda da su pruzeli doktrinu s istoka.."ne umemo da radimo,ali umemo da ratujemo"....a na kraju je ispalo da ni to ne "umeju"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije