Protiv članova IO-a HNS-a vode se kazneni postupci, a sankcija za sada nema

Uljan: Ne povlačim se, zakon protuustavan

uljan
Goran Kovačić/PIXSELL
25.02.2011.
u 08:41

Bi li legitimitet Markovićeve vlade doista bio ugrožen kad bi izgubio trojicu članova IO-a, poštuju li se odredbe Zakona o športu i hoće li netko ozbiljno shvatiti Štimčevo kukurikanje o članku 13., stavku 2. spomenutoga zakona?

"Osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža udaljit će se od sudjelovanja u športskim natjecanjima, obavljanja stručnih poslova u športu i sudjelovanja u radu skupštine ili tijela upravljanja športske udruge ili trgovačkog društva do okončanja postupka".

Osuđeni ministar

U ovom trenutku kazneni postupci vode se protiv trojice članova Izvršnog odbora HNS-a, Zdravka Mamića, Pere Vićana i Miroslava Uljana. Svi sudjeluju u radu toga tijela, Mamić je donedavno bio predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza te član Skupštine HNS-a, a i član je Dinamove skupštine.

Miroslav Uljan predsjednik je NS-a Primorsko-goranske županije i nema namjeru odstupiti, iako ga smatraju prekršiteljem zakona.

– Da, protiv mene se vodi kazneni postupak, no i ne pomišljam na povlačenje. Smatram, naime, kako je taj zakon protuustavan jer sportske djelatnike stavlja u neravnopravan položaj. Tako, primjerice, jedan bivši ministar i dalje sjedi u Saboru, iako je osuđen na zatvorsku kaznu. Dakle, ja ću se držati odredbe Ustava RH: svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno. I odstupit ću sa svih funkcija ako budem optužen, premda se to neće dogoditi jer nisam uzeo ni lipe – kaže načelnik općine Kostrena.

Suspenzivni karakter

Njegove tvrdnje osporava odvjetnik Ivan Brleković, smatrajući, kao legalist, da se zakon mora poštovati te da on nije protuustavan.

– Odredba nekoga zakona protuustavna je samo ako to kaže Ustavni sud. Po kanonskom pravu, svećenik se obvezuje na celibat i ne smije stupiti u brak. Nije li to onda također protuustavno? – povlači paralelu Brleković i nastavlja:

– Spomenuta odredba Zakona o športu ima suspenzivni karakter zato što je sport kategorija od posebnoga društvenoga značaja. Cilj je suspendirati djelatnika u sportskoj udruzi, u koju se pristupa dobrovoljno, do završetka kaznenoga postupka – kaže Brleković.

Usput se, kao predsjednik NS-a Zagrebačke županije, osvrnuo na jučerašnju odluku IO-a HNS-a o svojoj suspenziji zbog potpore Štimčevoj struji i sudjelovanju u radu Skupštine od 20. veljače.

– Čestitam na toj odluci, ovo je prvi put da je manjina suspendirala većinu – narugao se Brleković odluci Markovićeve vlade.

Aludira se, naime, da odluke toga IO-a nemaju legitimitet dok su u njemu Mamić, Uljan i Vićan. Usto, većinu od 25 glasova skupštinara na posljednjoj sjednici imao je Štimac.

Ključne riječi

Komentara 3

VO
vojvo
13:07 25.02.2011.

brlekovič kao legalist prvo mora svoje grijehe nabrojati , a onda nekog drugog kritizirati , na njegovoj skuštini bilo je puno toga što je direkno kršenje zakona ,. a najpoznatiji slučaj je kad mu nevidljiva osoba glasa , a da nije uopče prisutna neka onda tu poštuje hrvatske zakone ovaj neuspjeli pravnik i neka kaže da istina je to i mi moramo tu skupštinu ponoštit pošto je statutarno napravljena pogreška zbog priznatog glasanja koje nije urađeno po zakonu , a ne da mi tu prodaje pamet , a on radi krivično djelo jer priznaje i pokuša prevariti narod , mada smo svi vidjeli kako se je glasalo i zato treba država pozvati štimca i brlekoviča na odgovornost

DU
Deleted user
13:36 27.02.2011.

ovaj ljigavac Brleković...

OB
-obrisani-
21:27 01.03.2011.

S ovom \"diskfalifikacijom\" clanova protiv kojih se vodi \"kazneni proces\", moze se napraviti prava zbrka, jer se moze nekoga optuziti i bez legitimnog razloga, cisto da ga se samo onemoguci u glasanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije