Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Patrik Mršnik
FANTASTIČNA UTAKMICA (108:92)

Hrvatska rapsodija: Šarić, Hezonja i društvo demolirali Dončića i Slovence u borbi za Olimpijske igre

REUTERS
02.07.2024. u 22:14
Veliku, jednu od najvećih pobjeda u posljednje vrijeme upisala je hrvatska košarkaška reprezentacija na startu Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Pireju

Briljantnom izvedbom hrvatski košarkaši otvorili su nastup na olimpijskim kvalifikacijama u Pireju, gdje su svladali reprezentaciju Slovenije predvođenu Lukom Dončićem sa 108-92 (31-16, 23-25, 39-27, 15-24) te tako napravili veliki korak prema osvajanju prvog mjesta u skupini.

Sjajan je bio kapetan Dario Šarić sa 19 koševa, 10 skokova i 10 asistencija, odličan Ivica Zubac sa 18 poena, osam skokova i pet asstencija, dok se Goran Filipović sa 21 košem i pogođenih šest trica iz sedam pokušaja prometnuo u najboljeg strijelca Hrvatske. Danko Branković je uz šut 7/7 iz igre ubacio 15 poena, a Mario Hezonja je ubacio 12 poena uz osam asistencija i šest skokova.

Sloveniju je predvodio Luka Dončić sa 26 koševa, 11 skokova i 10 asistencija. Klemen Prepelič je ubacio 19 poena.

Hrvatske košarkaše već u srijedu, od 16.30 sati, čeka drugi dvoboj grupne faze protiv reprezentacije Novog Zelanda, a pobjeda u tom dvoboju donosi plasman u polufinale s prvog mjesta. Slovenija će protiv Novog Zelanda igrati u četvrtak.

 

SLOVENIJA
92-108
HRVATSKA
Olimpijski kvalifikacijski turnir - 1. kolo, 20.00, Pirej, Grčka
Kraj
(Kraj)

Fantastična Hrvatska upisala je veliku pobjedu protiv Slovenije! Sutra od 16.30 igramo protiv Novog Zelanda, ali već gledamo prema polufinalu u Pireju nakon ove velebne predstave.

38'

Sesar sada u igru ubacuje Drežnjaka, Šarić je izašao nakon možda i najbolje partije u životu... Odigrao je - majstorski. Iz igre je sada izašao i Dončić kod Slovenije.

36'

Preko dva sata već traje ova utakmica, ali imamo dojam da bi prednost Hrvatske samo još rasla, koliko god da se igralo. Šarić sad zabija za 106:80. Predstoji nam samo odrađivanje posla.

35'

Ogromna prednost Hrvatske šest minuta prije kraja. Kako je sada Branković zakucao na FIlipovićevu asistenciju. Fantazija!

34'

Kakva rola Brankovića! Ovo je sada i triple-double učinak Šarića, a Hrvatska je na nestvarnih 102:73. Šarić ima 17 poena, 10 skokova i 10 asistencija.

33'

Vraćamo im to! Još jedna naša trica Filipovića, ovu je majstorski stavio, njegova šesta trica iz sedmog pokušaja. Evo nam i jubilarnog 100. poena, opet je zabio Branković, sada je 100:73.

32'

Vraćamo se na +25 koševima Brankovića, fenomenalan je naš mladić u skok-igri. Slovenci nam sad stavljaju tricu preko Prepelića.

31'

Krenuli smo u posljednju dionicu dvoboja, zabijaju Slovenci prve poene za 93:70. Ne smijemo gubiti glavu da se ne bi dogodilo nešto neplanirano...

KRAJ 3/4

Hrvatska je u ogromnoj prednosti, imamo 93:68 uoči posljednjih 10 minuta utakmice. Velikih 25 razlike, Branković je još jednom pogodio sa sirenom za kraj treće četvrtine.

30'

Nova dva bacanja za Hrvatsku, oba će u koš staviti Dario Šarić za 89:64. Zabio je potom i Branković, a Šarić je sve bliži triple-double učinku.

29'

Filipović je napravio osobnu na Prepeliću na šutu za tri poena, Prepelić je dao dva od tri slobodna bacanja. Sada je i Branković na liniji bacanja, zabio je jedno od dva - 85:62 za Hrvatsku. Još jedan promašaj Prepelića, a onda smo zabili preko Brankovića.

28'

Nakon više od pola sata prekida zbog kvara na jednom semaforu u dvorani, utakmica je konačno nastavljena, imamo i dalje onih istih +21. Promašio je Prepelić tricu odmah u prvom kontaktu s loptom, ali FIlipović s druge strane ne griješi, 84:60 je.

Info
(Info)

Već nekoliko minuta traje prekid utakmice zbog kvara na jednom od semafora u dvorani. Moglo bi to i potrajati, konstrukcija koša je skinuta da bi se zamijenio semafor...

28'

I dalje se igra koš za koš, Hrovat za Sloveniju, a onda i Hezonja za Hrvatsku. 81:60, ne spušta se ta prednost ispod 17-18 za Hrvatsku. A to je sjajna vijest. Napravili smo samo dvije osobne pogreške do sada u trećoj četvrtini.

27'

Šarić je zabio za Hrvatsku, no ubrzo je Murić pogodio svoju prvu tricu večeras, a onda mu je fenomenalno uzvratio Smith za 79:58.

26'

Imali smo dva slobodna bacanja Filipovića, jedno je pogodio za 74:53. Ubrzo je smanjio Dončić od table. Imamo veliku prednost, ne treba srljati.

25'

Još jednom Filipović! Još jedna trica i evo nas na + 20, vodimo 73:53. Fantastična je Hrvatska večeras. Fantastična!

25'

Malo nas može poremetiti četvrta osobna Zupca, ulazi sada Branković, a dva slobodna bacanja zabija Čančar za 67:50. Uzeli su nam Slovenci loptu, a onda je tricu zabio Prepelić, sada je 67:53. Ali uzvratio je tricom Filipović u pravom trenutku.

24'

Dončić je još jednom pogodio s poludistance, tu ga zasad ne možemo braniti, ali i dalje smo na visokih +15. Smith sada ima dva slobodna bacanja, a oba je i zabio. A onda Hezonja krade loptu i zakucava za 68:47. Nevjerojatna prednost Hrvatske.

23'

Na slovenskih 5:0 mi uzvraćamo sa 7:0. Sad je zabio i Hezonja, a Dončić još uvijek danas nije zabio tricu.

22'

Slovenska trica za njihov povratak na -10, zabio je Čančar za početnih 5:0 Slovenije u nastavku. Ali sjajno tricu zabija Smith, to nam je trebalo za 61:46, kao i polaganje Zupca.

21'

Krenulo je drugo poluvrijeme utakmice u Pireju! Hoćemo li uspjeti sačuvati veliku prednost? Naše prve poene u nastavku za povratak na +15 zabio je Zubac. Uzvratio je Dončić.

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Velika prednost Hrvatske na poluvremenu! Imamo 54:41. Najprije je zabio Šarić, a onda je novom tricom za Sloveniju uzvratio Zoran Dragić.

Sjajno stojimo, imamo 13 pogodaka viška, nadamo se da će nam to biti dostatan kapital za drugo poluvrijeme.

20'

Zabio je sada dalekometnu tricu Prepelić, prva je to trica slovenske reprezentacije večeras iz 15. pokušaja. Uzvraća sjajnim poenom Nakić za 52:38.

19'

Zadnje dvije minute prvog dijela otvorio je Šarić osobnom pogreškom u napadu na Zoranu Dragiću. Malo smo pali u ritmu, nadamo se da nam se to neće obiti o glavu. Nebo je napravio osobnu na Šariću koji stavlja oba bacanja za 50:35.

18'

Dva bacanja zabio je Zubac, imamo 48:31, velika je to prednost. Dončić je uz sve silne promašaje došao do 16 poena i malo smanjio slovenski zaostatak. Zubac nam ima tri osobne pogreške.

17'

Nova trica Gorana Filipovića! Vodimo 46:29. Uzvratio nam je Nebo za dva poena pa je za tri promašio Krušlin, a nije pogodio ni Dončić.

16'

Naš izbornik je dobio tehničku pogrešku zbog prigovora, Dončić je zabio tri slobodna bacanja. Malo smo posustali u napadu, ali smo onda zabili preko Zubca. Šarić je bio na klupi, uskoro će se vratiti na teren.

15'

Dva bacanja sad je zabio Čančar nakon osobne pogreške Krušlina. Dončić ne može zabiti gotovo ništa, a šteta je da Zubac maločas nije pogodio iz dobre pozicije. Novi prekršaj na Dončiću.

14'

Prepelić zabija za 36:24, ali je uzvratio Zubac preko Dončića zakucavanjem. Strpljiva je Hrvatska još jednom. Nikolić promašuje za Slovence, Hezonja zabija tricu iz kuta i to je novi time-out Slovenije.

13'

Razbudio se malo Dončić, sad nam je položio. U ovom periodu utakmice Slovenci će se pokušati vratiti u utakmicu, već su iskoristili bonus.

12'

Nova hrvatska trica i povratak na 16 razlike! Zabio je Nakić za 36:20.

12'

Zabio je Dončić, Kapusta s druge strane promašio tricu. Ostaje tih 33:18, a onda radimo dvije brze osobne na Dončiću. Krušlin ga je faulirao, a Dončić je zabio oba bacanja za 33:20.

11'

Krenula je druga četvrtina, Dončić je promašio otvorenu tricu. Diže se naša prednost, zabija Šarić za 33:16.

KRAJ 1/4

Nakić zabija za 31:13, nestvarnu hrvatsku prednost... Samo 1.1 sekundu do kraja prve četvrtine Nikolić je zabio tri slobodna bacanja za 16:31.

10'

Igramo fantastičnu obranu, Zubac još jednom zabija... 29:13 je.

9'

Nova hrvatska trica! Kapusta je zabio iz kuta za 13:27. Kakva četvrtfina Hrvatske...

8'

Zubac je sada zabio iz reketa, imamo 22:11 u Pireju. Mirna je, sigurna Hrvatska, zasad nemamo što reći, rezultat govori sve. Ubrzo nakon toga Dončić nije zabio, ali jest Zubac brutalnim zakucavanjem za 24:11.

7'

Dončić je zabio 2+1, ali uzvratili smo novim poenima Šarića, od table za 10:20.

6'

Nova trica! Hezonja je zabio izvana, 18:7 je za Hrvatsku.

6'

Imamo 15:5, slovenska klupa s Aleksanderom Sekulićem pozvala je prvu minutu odmora. Nakon toga je Filipović napravio osobnu pogrešku, a Prepelić zabija oba bacanja.

5'

Nova hrvatska trica! Šarić daje na Filipovića čiji vanjski šut ulazi, 13:4 je. Na drugoj strani već druga osobna pogreška Jaleena Smitha, jedno bacanje zabio je Dončić.

4'

Sjajan je sada u kontri bio Dario Šarić! Zabio je i iznudio dodatno slobodno bacanje. Ritam utakmice ide na našu stranu.

3'

Držimo prednost, Šarić je na low-postu zabio, a onda smo pogodili i izvana, iz kuta je zabio Smith. Vodimo 8:4.

2'

Težak promašaj Hezonje, a onda je Dončić pogodio iz pick-and-rolla s Nebom.

1'

Šarić je ubacio jedno slobodno bacanje na startu nakon prekršaja slovenskog centra Neba.

Početak
(Početak)

Počela je utakmica u Pireju! Startna petorka Hrvatske je: Filipović, Smith, Hezonja, Šarić i Zubac.

SASTAVI

SLOVENIJA: Nikolić, Prepelić, Murić, Nebo, Hrovat, Cerkvenik, Sčuka, Dimec, Dragić, Čančar, Stergar, Dončić

HRVATSKA: Filipović, Smith, Kapusta, Krušlin, Hezonja, Šarić, Vraneš, Branković, M. Drežnjak, D. Drežnjak, Zubac, Nakić

 

Hrvatska nakon današnjeg dvoboja protiv Slovenije već sutra u 16.30 igra protiv Novog Zelanda, a onda ćemo zajedno pričekati utakmice od četvrtka (Slovenija - Novi Zeland) i vidjeti hoće li i s kojeg mjesta Hrvatska u polufinale. Jedna pobjeda joj je dovoljna, svi se nadamo da bi to moglo biti već danas protiv Slovenije.

Hrvatska igra u skupini sa Slovenijom i Novim Zelandom, a u drugoj skupini su domaćin Grčka, Egipat i Dominikanska Republika. Po dvije prvoplasirane momčadi idu u polufinale.

Ranije danas u Pireju Dominikanska Republika bila je bolja od Egipta rezultatom 90:77, a prvoga dana turnira pauzira domaćin Grčka, kao i Novi Zeland u našoj skupini.

POČETAK

Poštovanje, dragi prijatelji i pratitelji portala Večernjeg lista. Kreće akcija Pariz za hrvatske košarkaške reprezentativce. Dugo smo čekali dvoboj protiv Slovenije u 1. kolu Olimpijskog kvalifikacijskog turnira, s kojeg će samo pobjednik - dakle jedna od šest momčadi - otići u Pariz.

Komentara 10

Avatar Retro
Retro
22:36 02.07.2024.

Dečki ja sam uklet. Vidio sam da je 29 razlike i na samom kraju tekme prebacio na naše. Čim sam se spojio naši su do kraja izbrisali 15 bodova uz lošu igru na koju sam i navikao. Zaključak je da ne smijem gledati košarku.

Avatar ToBi
ToBi
23:11 02.07.2024.

Ovo zaista nisam očekivao. Vrlo ugodno iznenađenje. Idemo... tekmu po tekmu pa što bude.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
22:34 02.07.2024.

Razbucali smo slovence na sastavne dijelove, moglo je biti 30 razlike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije