Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO I PLAN B

Drugi put u dva dana otkazana utrka na Sljemenu, naši organizatori razočarani

Zagreb: Nakon 19 vozača otkazana slalomska utrka na Sljemenu
Slavko Midzor/PIXSELL
06.01.2022. u 14:58
Postavka je brza i podloga teška, ali vozili smo milijun ovakvih utrka, nije to ništa novo. Svi se jako žale na podlogu, ovo mi se uopće ne sviđa. Dečki, ovo je slalom, a ne spust - reakcija je našeg najboljeg skijaša Filipa Zubčića

Nakon što jučer službenici FIS-a nisu bili zadovoljni stanjem na sljemenskoj stazi, danas su svi uvjeti prvotno bili omogućeni zbog sinoćnjeg snijega i nižih temperatura, no ipak je nakon tri dulja prekida tijekom prve vožnje odlučeno da se zbog nedovoljno dobre snježne podloge utrka muškog slaloma ne može održati te je morala biti otkazana. Stazom se uspjelo spustiti 19 skijaša, a vodeći je u trenutku otkazivanja bio Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag koji je sa starta krenuo prvi.

Direktor muških utrka Svjetskog kupa Emmanuel Couder je donio odluku o otkazivanju slaloma na Sljemenu. Snježna podloga nije uspjela izdržati na stazi, a to su pokazivali i zaostaci svih skijaša. Rupe su bile prevelike te, za nadležne, opasne i nezanemarive. Maksimalan trud svih organizatora iz Hrvatske na čelu s direktorom hrvatskih alpskih reprezentacija Vedranom Pavlekom i voditeljem natjecanja Renom Fleissom nije urodio plodom.

06.01.2022., Zagreb - Prva voznja muskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2022. Vedran Pavlek. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Na ovu odluku FIS-a utjecali su i treneri skijaša, ponajviše Norvežani i Francuzi koji su inzistirali na tome da uvjeti za utrku jednostavno nisu dovoljno dobri. Staza je bila grbava, 'pucala' je i mnogi su procijenili da to nisu pravi uvjeti za skijanje. Moramo još jednom naglasiti da su naši organizatori napraviti sve što je bilo u njihovoj moći, ali 'majka priroda' je danas i jučer ipak bila jača.

- Ujutro je izgledalo jako dobro. Palo je 12 centimetara snijega kojeg smo očistili. Razvijalo se jako dobro i na pregledu je bilo jako dobro. Couder je raspravljao sa mnom, razmatralo smo nekoliko opcija i zbog njegove odluke smo stavili vodu i sol. Ispalo je da je novo stavljanje vode i soli dalo lošiju podlogu, to je mišljenje Rene Fleissa. Što je, tu je. Plan B smo pokušali, a plana C više nema. Žao mi je ljudi. Nije ni prva ni zadnja koja se otkazala u Svjetskom kupu na dan utrke, idemo dalje. Mi smo dali sve od sebe u pripremi staze, a žiri iz FIS-a je odlučio svoje. Teška je odluka za sve nas, treba biti jake glave i ići dalje Nadam se da će se skijalište otvoriti za građanstvo što prije. Najljepša je priča Leonino sedmo mjesto - rekao je direktor hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.

Među tih 19 skijaša koji su se uspjeli stazom bio je i naš Filip Zubčić kojem je velika greška upropastila vožnju. Zog prevelike želje nije uspio ostvariti što je zamislio, izletio je sa staze u prvom dijelu nakon jakog ritma pa se u donekle 'revijalnom' tonu vratio na nju i ušao u cilj s ogromnim zaostatkom od 4 sekunde i 93 stotinke. Šteta jer je samo skijanje tijekom staze izgledalo dobro, bez te greške bi po svojoj brzini ušao u najboljih šest-sedam, ovako će ostati bez druge vožnje. No, njegova slaba vožnja neće se brojati, što bi mu trebalo ići u prilog. Ipak, Filip je bio vidno iznerviran odlukom o otkazivanju utrke, bez obzira na to što ga je to 'spasilo'.

06.01.2022., Zagreb - Prva voznja muskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy 2022. Filip Zubcic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

- Napravio sam kardinalnu grešku i izgubio gore iznad tri sekunde. Pozitivno je to što sam ostatak staze odskijao dobro, ali ta greška me koštala dobrog plasmana, bio bih negdje šesti-sedmi. Predirektno sam ušao u ta vrata i kasnije upao u rupu. Bacio sam se i probao ići koliko mogu. Postavka je brza i podloga teška, ali vozili smo milijun ovakvih utrka, nije to ništa novo. Svi se jako žale na podlogu, ovo mi se uopće ne sviđa. Dečki, ovo je slalom, a ne spust - reakcija je našeg najboljeg skijaša Filipa Zubčića nakon njegove vožnje i nakon otkaza zbog situacije na stazi.
 

-
SLALOM, 13:00, ZAGREB
PAVLEKOVA REAKCIJA

- Ujutro je izgledalo jako dobro. Palo je 12 centimetara snijega kojeg smo očistili. Razvijalo se jako dobro i na pregledu je bilo jako dobro. Couder je raspravljao sa mnom, razmatralo smo nekoliko opcija i zbog njegove odluke smo stavili vodu i sol. Ispalo je da je novo stavljanje vode i soli dalo lošiju podlogu, to je mišljenje Rene Fleissa. Što je, tu je. Plan B smo pokušali, a plana C više nema. Žao mi je ljudi. Nije ni prva ni zadnja koja se otkazala u Svjetskom kupu na dan utrke, idemo dalje. Mi smo dali sve od sebe u pripremi staze, a žiri iz FIS-a je odlučio svoje. Teška je odluka za sve nas, treba biti jake glave i ići dalje Nadam se da će se skijalište otvoriti za građanstvo što prije. Najljepša je priča Leonino sedmo mjesto - rekao je direktor hrvatskih alpskih reprezentacija Vedran Pavlek.

SVI SE ŽALE, TO MI SE NE SVIĐA

- Napravio sam kardinalnu grešku i izgubio gore iznad tri sekunde. Pozitivno je to što sam ostatak staze odskijao dobro, ali ta greška me koštala dobrog plasmana, bio bih negdje šesti-sedmi. Predirektno sam ušao u ta vrata i kasnije upao u rupu. Bacio sam se i probao ići koliko mogu. Postavka je brza i podloga teška, ali vozili smo milijun ovakvih utrka, nije to ništa novo. Svi se jako žale na podlogu, ovo mi se uopće ne sviđa. Dečki, ovo je slalom, a ne spust - reakcija je našeg najboljeg skijaša Filipa Zubčića nakon njegove vožnje i nakon otkaza zbog situacije na stazi.

UTJECALI I TRENERI

Na ovu odluku FIS-a utjecali su i treneri skijaša, ponajviše Norvežani i Francuzi koji su inzistirali na tome da uvjeti za utrku jednostavno nisu dovoljno dobri. Staza je bila grbava, 'pucala' je i mnogi su procijenili da to nisu pravi uvjeti za skijanje. Moramo naglasiti da su naši organizatori napraviti sve što je bilo u njihovoj moći, ali 'majka priroda' je danas i jučer ipak bila jača.

SLALOM JE OTKAZAN

Direktor muških utrka Svjetskog kupa Emmanuel Couder ipak je na žalost donio odluku da je slalom na Sljemenu nakon 19 skijaša koji su se spustili stazom otkazan! Snježna podloga nije uspjela izdržati na stazi, a to su pokazivali i zaostaci svih skijaša. Rupe su bile prevelike te za nadležne, opasne i nezanemarive. Maksimalan trud svih organizatora iz Hrvatske nije urodio plodom. 

PREKID JOŠ TRAJE

Treći prekid utrke već traje jako dugo, više od 15 minuta. Emmanuel Couder, Reno Feliss i Vedran Pavlek još uvijek vijećaju oko stanja staze. Naši organizatori žele da se utrka nastavi, ali s njima zasad ne dijele mišljenje nadležni iz FIS-a, misleći da podloga nije dovoljno kvalitetna za nastavak utrke te da je previše rupa nastalo u snijegu. Još uvijek nema službenih informacija dok traje prekid.

NE IZGLEDA DOBRO

Aerni (+3.22), Gstrein (+2.82) i Hadalin (+3.36), svi ulaze u cilj s ogromnim zaostatcima. Organizatori su stoga ponovno prekinuli utrku zbog rupa na stazi, moramo priznati da ovo ne izgleda dobro..

ZUBČIĆ IZLETIO PA SE VRATIO

Na žalost, Filip Zubčić zbog prevelike želje nije uspio ostvariti što je zamislio, izletio je sa staze u prvom dijelu nakon jakog ritma pa se u donekle 'revijalnom' tonu vratio na nju i ušao u cilj s ogromnim zaostatkom od 4 sekunde i 93 stotinke. Šteta jer je samo skijanje tijekom staze izgledalo dobro, bez te greške bi po svojoj brzini ušao u najboljih šest-sedam, ovako će ostati bez druge vožnje.

UTRKA OPET PREKINUTA

Još jedan prekid utrke zbog popravljanja nekoliko vratiju na stazi. Idući na startu je naš Filip Zubčić koji sada zagrijan mora čekati idealne uvjete za svoju vožnju.

NASTAVAK UTRKE!

Organizatori su dotjerali stazu i utrka se nastavila. U cilj je ušao vodeći slalomaš svijeta Kristoffer Jakobsen sa zaostatkom od 2.22 za drugim vodećim slalomašem svijeta Solevaagom. SLIJEDI NASTUP FILIPA ZUBČIĆA!

JOŠ UVIJEK ČEKAMO NASTAVAK

Prekid već traje deset minuta i ovo već malo izgleda zabrinjavajuće. Vedran Pavlek opet vodi borbe, rasprave i pregovore s direktorom muških utrka FIS-a Emmanuelom Couderom. Nadamo se da će se utrka nastaviti po protokolu.

TRENUTNI POREDAK

Dok se utrka ne nastavi, ovo je najboljih pet skijaša nakon što ih je 14 startalo u prvoj vožnji:

1. Foss-Solevaag (Nor) 55.26

2. Zehnhausern (Švi) +0.49

3. Noel (Fra) +0.58

4. Vinatzer (Ita) +0.87

5. Pinturault (Fra) +1.49

UTRKA PAUZIRANA

Popravlja se nekoliko vratiju na Sljemenu pa je utrka pauzirana. Sljedeći na startu je još jedan vodeći skijaš svijeta, Šveđanin Kristoffer Jakobsen, a nakon njega stazom će se spustiti naš glavni adut, Filip Zubčić.

SNJEŽNI KRALJ PROSJEČAN

Prošlogodišnji pobjednik slaloma na Sljemenu Linus Strasser odradio je prosječan nastup s 2 sekunde i 16 stotinki zaostatka. Četiri vodeća skijaša su unutar sekunde zaostatka, a zatim ostali zaostaju znatno više.

MATT RAZOČARAN

Brat sljemenskog pobjednika Marija, Michael Matt ušao je razočaran u cilj sa zaostatkom od 2.34.

DRUGI SKIJAŠ OTPAO

Nakon Manuela Fellera, Francuz Victor Muffat-Jeandet je postao drugi skijaš koji nije uspio doći do cilja. Nije mogao iskontrolirati zavoje na filteru i odnijelo ga je sa staze.

MEILLARD KASNI VIŠE OD SEKUNDE

Nastavljaju se veliki zaostaci, Loic Meillard kasni za Solevaagom sekundu i 83 stotinke.

JAKO SPOR RYDING

Neuvjerljiva vožnja Britanca Davea Rydinga, nije mogao smiriti skiju pa je stoga ušao u cilj s velikim zaostatkom (+3.08). Čini se da staza već počinje jako propadati.

SLABA VOŽNJA YULEA

Švicarac Daniel Yule nije imao velikih grešaka, ali vožnja nije bila uvjerljiva, pa je ušao u cilj sa zaostatkom 2.10.

SOLIDAN TALIJAN

Alex Vinatzer ušao je u cilj kao trenutno četvrti, s 87 stotinki zaostatka za vodećim.

NOEL IMA ŠANSU

Sjajni Francuz Clement Noel je ušao u cilj kao treći s 58 stotinki zaostatka za Foss-Solevaagom. Nakon sedam skijaša iz prve jakosne skupine, ovako izgleda poredak vodećih.

1. Foss-Solevaag (Nor) 55.26.

2. Zehnhausern (Švi) +0.49

3. Noel (Fra) +0.58

PEH ZA FELLERA

Austrijanac Manuel Feller imao je tijekom cijele vožnje bolja prolazna vremena od vodećeg Foss-Solevaaga, ali je zajahao vrata nekoliko zavoja prije kraja i tako ispao iz utrke.

I PINTURAULT IZNAD SEKUNDE

Velikan Alexis Pinturault ušao je u cilj kao treći, također s velikim zaostatkom (+1.49). Foss-Solevaag i dalje je nedodirljiv na vrhu.

VELIKA GREŠKA HENRIKA

Zbog velikih grešaka na filteru zaostatak Henrika Kristoffersena je ogroman, čak 2.89 za sunarodnjakom Foss-Solevaagom.

SOLIDAN ZEHNHAUSERN

Ramon Zehnhausern je ušao u cilj s 49 stotinki zaostatka, Solevaag je još uvijek u vodstvu nakon tri skijaša.

VELIK ZAOSTATAK SCHWARZA

Austrijanac Marco Schwarz je ušao u cilj s ogromnim zaostatkom za Solevaagom, kasnio je čak sekundu i 74 stotinke.

SOLEVAAG POSTAVIO VRIJEME

Sebastian Foss-Solevaag je ušao u cilj postavivši vrijeme 55.26, vidjet ćemo koliko je to vrijeme dobro.

PRVI SKIJAŠ JE KRENUO

POČEO JE SLALOM NA SLJEMENU! Prvi skijaš u poretku Svjetskog kupa Sebastan Foss-Solevaag krenuo je iz startne kućice.

JOŠ 10 MINUTA

Još samo deset minuta ostalo je do početka prve vožnje slaloma na Sljemenu. Prvi će se niz stazu spustiti vodeći slalomaš svijeta, Norvežanin Sebastan Foss-Solevaag, a prvi će se od naših skijaša sa startnim brojem 16 spustiti Filip Zubčić, trenutno peti slalomaš svijeta.

KOSTELIĆ O STAZI

- Staza je bolja nego jučer, iako ja mislim da se utrka mogla održati i jučer. No u redu, dobro je da se danas održava utrka jer u ovakvom ambijentu možemo prikazati Sljeme u boljem svjetlu - rekao je legendarni hrvatski bivši skijaš Ivica Kostelić, koji je na Crvenom spustu u ulozi predvozača.

FIS POTVRDIO REGULARNOST

Na službenim stranicama i društvenim mrežama stigla je i konačna potvrda da je sa stazom i uvjetima sve u redu te da prva vožnja počinje od 13 sati.

FLEISS O UVJETIMA I STAZI

- Sljeme je bijelo, palo je 10-12 centimetara snijega. Prekrasno je za vidjeti, ali cijeli crveni spust je 'bauštela' - rekao je Reno Fleiss, voditelj natjecanja na Sljemenu.

Dodao je da su od ranog jutra svi raspoloživi ljudi vani i rade na uklanjanju snijega kako bi cijeli program mogao početi na vrijeme u 13 sati. 

Na upit što kaže FIS, Fleiss je rekao kako su naznake dobre, te da je staza već postavljena.

- Čisti se najuži koridor same staze, moramo dobiti jučerašnju podlogu, istaknuo je. 

Dodao je i da jučerašnja odgoda nikome baš ne odgovara jer je mnogima poremetilo planove treninga.

- Imaju jedan dan manje odmora i treninga, ali nekome će se posrećiti i netko će se u tome bolje snaći - dodao je Fleiss.

PODSJETNIK NA 2021.

Podsjetimo, lani je na Sljemenu iznenađujuće slavio Nijemac Linus Strasser kojem je to bila druga pobjeda u karijeri i prva u slalomu. Hrvatska je imala čak četvoricu skijaša u bodovima - najbolji je bio Filip Zubčić na petom mjestu, Matej Vidović je bio 12., Samuel Kolega 15., a Istok Rodeš 23.

SLJEME JE SRETNO ZA NAŠE

Zanimljivo, tri od četiri hrvatska skijaša na startu koja su osvajala bodove u Svjetskom kupu (Nikić i Ljutić još nisu osvajali bodove) su svoje najbolje rezultate karijere ostvarila na Sljemenu:

 

Istok Rodeš: 7. mjesto (2019)

Matej Vidović: 12. mjesto (2021)

Samuel Kolega: 15. mjesto (2021)

 

Isto tako, treba naglasiti da je donedavno i Filipu Zubčiću utrka sa Sljemena bila poprište najboljeg slalomskog rezultata karijere (5. mjesto, 2021), sve dok u Val d'Isereu prošlog mjeseca nije došao do trećeg mjesta, svojeg prvog slalomskog postolja karijere.

POREDAK SLALOMAŠA

Poredak najboljih slalomaša svijeta nakon dvije ovosezonske utrke, u Val d'Isereu i Madonni di Campiglio:

1. Foss-Solevaag (Nor) 140

1. Jakobsen (Šve) 140

3. Noel (Fra) 100

4. Pinturault (Fra) 80

5. ZUBČIĆ (HRV) 75

...

25. VIDOVIĆ (HRV) 17

...

NAJBOLJA DOMAĆA OSTVARENJA

Najbolji rezultati hrvatskih skijaša na Sljemenu:

2. mjesto: Ivica Kostelić (2008, 2009, 2011)

3. mjesto: Ivica Kostelić (2012)

5. mjesto: Filip Zubčić (2021)

7. mjesto: Istok Rodeš (2019)

8. mjesto: Ivica Kostelić (2013)

SVI SNJEŽNI KRALJEVI

Svi pobjednici muškog slaloma na Sljemenu od 2008. kad je održano prvo izdanje:

2008. Mario Matt (Aut)

2009. Jean-Baptiste Grange (Fra)

2010. Giuliano Razzoli (Ita)

2011. Andre Myhrer (Šve)

2012. Marcel Hirscher (Aut)

2013. Marcel Hirscher (Aut) 

2015. Marcel Hirscher (Aut)

2017. Manfred Moelgg (Ita)

2018. Marcel Hirscher (Aut)

2019. Marcel Hirscher (Aut)

2020. Clement Noel (Fra)

2021. Linus Strasser (Nje)

NAJAVA LJUTIĆA

– Nikad nisam ovdje nastupio i ne znam što bih trebao očekivati i kao bi to trebalo izgledati. Sve FIS utrke ove sezone sam dobro odradio i imam dovoljno samopouzdanja. Meni je važno da to bude solidan nastup i meni bi to bilo dovoljno - rekao je mladi Tvrtko Ljutić koji danas debitira u Svjetskom kupu.
 

NAJAVA NIKIĆA

– Studiram na fakultetu na Aljasci gdje sam zbog nekih problema sa stazama skupio manje treninga no što smo planirati. Nije lako motivirati se obaviti sve što trebaš i u vezi sa školom, no druge opcije nema – zaključio je Leon Nikić, inače student psihologije.
 

NAJAVA KOLEGE

– Ja uvijek od sebe imam puno veća očekivanja no što ih od mene imaju drugi, no neću o tome javno. Nama hrvatskim skijašima ide u prilog što je ovo teška staza i što taj dan možemo očekivati kišu i snijeg - rekao je Samuel Kolega

NAJAVA RODEŠA

– Bitno mi je da startam u sezonu baš na Sljemenu. Iako nisam u top-formi, znam da tu mogu izvući nešto. Lakat nije na 100 posto, no u skijanju lakat i ne mora biti na 100 posto da bih dobro skijao. Imam kilometražu u karijeri i vjerujem da mogu imati dobar nastup – rekao je Rodeš koji još uvijek ne zna hoće li nastaviti skijati i u siječnju.

– Koliko znam, imam pravo nastupiti četiri puta u Svjetskom kupu i da još uvijek imam neku vrstu bodovne zaštite zbog ozljede. Ja sam bio doma u Varaždinu i spremio sam se sve do Schladminga, a neka direktor Pavlek vodi brigu je li pametno da nastupam ili ne.

NAJAVA VIDOVIĆA

– Moj cilj za ovu sezonu je ostvariti utrku s top 10 plasmanom. Vjerujem da to mogu jer skijam bolje nego ikad dosad i samo je pitanje vremena. Tko zna, možda već na Sljemenu – govori Vidović, kojem će ovo biti deveti nastup na Zagrebačkoj gori i koji dodaje:

– Znali smo mi na Sljemenu već imati proljetne uvjete, čak i toplije vrijeme, no ta staza nama nije nepoznanica.

NAJAVA ZUBČIĆA

– Iako sam posljednjih godina puno trenirao i slalom, ipak je to moje prvo slalomsko postolje bio iznenađujući rezultat. No, super se osjećam i vjerujem da ove sezone mogu do još slalomskih postolja – kazuje Zubčić, peti u poretku slalomaša nakon dvije ovosezonske utrke koji žali što neće biti publike:

– To ima li ili nema publike ne utječe na moju izvedbu, no ljepše je skijati dok se navija, to ti daje dodatnu motivaciju. Zato i jest lijepo voziti Svjetski kup.

STARTNI BROJEVI

Ovim će redoslijedom danas u prvoj vožnji (od 13:00) startati skijaši na Sljemenu:

1. Foss-Solevaag (Nor)

2. Schwarz (Aut)

3. Zehnhausern (Švi)

4. Kristoffersen (Nor)

5. Pinturault (Fra)

6. Feller (Aut)

7. Noel (Fra)

...

16. ZUBČIĆ (HRV)

...

26. VIDOVIĆ (HRV)

...

32. RODEŠ (HRV)

...

40. S. KOLEGA (HRV)

...

59. NIKIĆ (HRV)

...

61. LJUTIĆ (HRV)

POČINJEMO

Dobar dan svim čitateljicama i čitateljima Večernjeg lista! Nakon što smo u utorak gledali jako zanimljivu žensku utrku slaloma u kojoj je slavila Petra Vlhova te u kojoj je naša Leona Popović ostvarila daleko najbolji rezultat karijere (7. mjesto), danas je, nakon jučerašnje odgode zbog odluke FIS službenika, vrijeme i na slalomaše. Ukupno će nastupiti 61 skijaš, a od toga šest hrvatskih predstavnika.

Prva vožnja je na rasporedu od 13:00, a druga od 16:10. Prijenos možete pratiti na Drugom programu HRT-a te u tekstualnom obliku na web-stranici Večernjeg lista.

Komentara 25

KR
Krud
13:47 06.01.2022.

Ovo sve skupa nema smisla.

ZA
zagi101
14:27 06.01.2022.

prognoza se znala 15 dana unaprijed i uopće mi nije jasno zakaj se forsiralo

Avatar Asterix
Asterix
14:21 06.01.2022.

Od početka je sve to isforsirano do bola. Preniska je to planina a uz to i termin nije pogođen. Kraj siječnja ili početak veljače bi donekle povećali šanse za povoljne uvjete ali i to je upitno. Realno je ugasiti tu utrku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije