TREĆI PUT ZAREDOM

Finci su opet bili kobni, Hrvatska ispala u osmini finala Eurobasketa

Hrvatska porazom od Finske  ostala bez plasmana na SP
Goran Kovacic/PIXSELL
11.09.2022. u 16:36
Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u osmini finala Eurobasketa s 94:86.

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale EuroBasketa, uspješnija je u osmini finala u Berlinu bila Finska sa 94-86 (20-21, 25-22, 22-22, 27-21).

Briljirao je u sastavu Finske Lauri Markkanen sa 43 koša i 9 skokova, Sasu salin je dodao 17, dok je u sastavu Hrvatske u svojoj možda i posljednjoj utakmici za reprezentaciju Bojan Bogdanović ubacio 23 poena, Jaleen Smith je ubacio 17, a Dario Šarić 12 uz 8 skokova i 6 asistencija.

Finska je utakmicu "prelomila" serijom 10-0 kojom se nakon 77-77 4:48 minuta prije kraja odvojila na 87-77 2:24 minute prije isteka vremena.

U tom razdoblju Huff i Salin su pogodili trice, dok su dva dalekometna pokušaja Bogdanovića bila neprecizna.

 

Podsjetimo, u posljednjem međusobnom dvoboju Hrvatska je zbog poraza od Finske (79:81) ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo iduće godine

Tako će u četvrtfinalu u utorak Finska igrati protiv Španjolske, dok je Hrvatska treći put zardom ispala s EuroBasketa u osmini finala.

Poznat je još jedan četvrtfinalni par, igrat će Slovenija protiv Poljske, dok Francuska i Njemačka još čekaju svoje suparnike. Francuska će igrati protiv pobjednika susreta Srbija - Italija, a Njemačka protiv boljeg iz ogleda Grčka - Češka.

Finska
94-86
Hrvatska
EUROBASKET, 14:45, BERLIN
KRAJ

Kraj utakmice! Hrvatska je izgubila 94:86 i neće u četvrtfinale Eurobasketa.

Finci su poveli 91:84 i čini se da je ovdje sve gotovo.

Trica Hezonje i evo trčka nade! 89:84 minutu i 10 prije kraja.

Finci su otišli na najveću prednost, 11 razlike, dvije minute do kraja.

Finci su otišli na plus deset, Matković je smanjio. Dvije minute su do kraja.

+5 FINSKE

Finci su otišli na osam koševa prednosti (85:77), a ostalo je manje od četiri minute do kraja susreta.

Nova trica Finske, jako se teško nosimo s njihovim dalekometnim šutevima. 

VELIKA BORBA

Hrvatska se uspije vratiit, no onda Finci opet povedu. Sada je Kantonen ubacio tricu, no Ramljak je odgovorio na isti način. 77:77.

Finci su bili otišli na plus četiri, uspjeli smo se vratiti i povesti. Smith je pogodio tricu za 72:71.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

Bogdanović je ubacio oba slobodna za 65:65, a onda su Finci doslovno u posljednjim stotinkama pogodili za plus dva. Vrlo jeftin koš smo primili. Finci imaju plus dva, čeka nas završnih 10 minuta.

SAD FINCI VODE

I došlo je 17. mijenjanje vodećeg na ovom susretu, sjajni Markkanen se snašao u reketu i zabio za 57:56 vodstvo Finske, koje je i povećano na 59:56 pa je Mulaomerović zvao time-out.

Finci uzrvraćaju tricom i vraćaju se na jedan razlike. Ni jedna ni druga momčad se ne mogu odvojiti kada odu u prednost.

OPET TRICA SMITHA

OPEEEET SMITH! Fantastične dvije daleke trice i pametna asistencija za Bogdanovića odveli su, barem zasad, ovu treću četvrtinu u našu korist.

HRVATSKA VODI

Krasna akcija Smitha i Bogdanovića za koš Hrvatske, nakon čega su se naši dobro obranili te u idućem napadu opet preuzeli vodstvo 51:48 fantastičnom tricom Smitha. To je već 16. mijenjanje vodstva u ovom susretu.

Finska se s tri točna slobodna bacanja Maxhounija nakon nepotrebne osobne Bogdanovića vratila u vodstvo 48:45.

POČELA 3. ČETVRTINA

Počeo je drugi dio susreta osmine finala, i Šarić je odmah ubacio za izjednačenje na 45:45.

Poluvrijeme
KRAJ 2. ČETVRTINE (Poluvrijeme)

45:43 ZA FINSKU - Kraj druge četvrtine i poluvrijeme na susretu Finske i Hrvatske. Utakmica je izrazito podjednaka, jedna i druga momčad ulaze u svoje bolje i lošije faze te imaju rezultatske padove i uspone. Malo vodi Finska, malo Hrvatska, a nakon odigranog pola susreta.

MIJENJANJE MOMENTUMA

Finci su se uspjeli vratiti u vodstvo nakon nekoliko slabijih reakcija Hrvatske. Momentum i vodeća momčad se u prve dvije četvrtine ove utakmice konstantno mijenjaju.

TRICA ŠARIĆA

Još uvijek se igra 'koš za koš' Hrvatska većinom drži minimalno vodstvo protiv Finaca, a sad je s izjednačenja na +3 otišla preko još jedne sjajne trice koju je pogodio Šarić.

TIME-OUT DJELOVAO

Ponovno se Hrvatska dignula nakon time-outa i vratila se u vodstvo 31:29. Odlično je ovu dionicu odigrao Matković, a nezadovoljni Finci su zvali svoj time-out.

Sjajno polaganje raspoloženog Simona za izjednačenje Hrvatske na 27:27.

OPET PAD U IGRI

Opet se Hrvatskoj dogodilo što i na početku prve četvrtine; prve dvije minute dobre, a zatim nagli pad u igri. Ovaj je prouzročio propuštanje vodstva Fincima i izbornik Mulaomerović je ponovno morao zvati time-out.

HRVATSKA VODI

Odličan ulazak u drugu četvrtinu preko Mavre i Matkovića koji su odradili fenomenalni 'aley-oop' i još napravili par dobrih reakcija u obrani.. Hrvatska ima 23:20 i napad na samom startu druge dionice utakmice protiv Finaca.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

21:20 ZA HRVATSKU - Finska je uz malo sreće otišla u vodstvo 20:18, ali je još jednom fantastičnom tricom Mario Hezonja osigurao Hrvatskoj vodstvo na kraju prve četvrtine 21:20. Nije Hrvatska bila na razini, ali nekoliko trenutaka inspiracije je bilo dovoljno za vodstvo, posebice trice Bogdanovića i Hezonje.

Izjednačenje Hrvatske nakon slobodnog udarca na 18:18.

MAJSTOR BOGDANOVIĆ

KAKVA TRICA BOJANA BOGDANOVIĆA! Bojan je u posljednjim sekundama napada sa skoro pola terena pogodio tricu za smanjenje na 18:17, a obrana je počela igrati disciplinirano. Hrvatska se dignula i vratila u susret.

Finci ponovno iskorištavaju neefikasnost hrvatskog napada i odlaze na 18:10.

Dario Šarić je upisao četiri poena u kratkom roku i Hrvatska se malo probudila, ali Finska je i dalje u vodstvu 15:10.

TIME-OUT

Ostavili smo Sallina samog na trici i Finska je otišla na 8:6. Sallin se zatim raspucao i s još jednom tricom odveo Fince na 11:6. Hrvatska je opet izgubila loptu, a zatim nam je Markkanen zakucao za 13:6. Mulaomerović je morao pozvati time-out.

Brzo je Bojan reagirao i vratio Hrvatsku u vodstvo 6:5

BRZI PREOKRET

Finska je iznenadila brzim napadom preko Maxhounija i smanjila na 4:3, Bogdanović je pogriješio u napadu, pa je Maxhouni poentirao za preokret i 5:4 Finske.

DOBAR POČETAK

Hrvatska je prva došla u vodstvo već nakon par sekundi preko Hezonje pa preko ukrane lopte Smitha povećala na 4:0 već nakon 30-ak sekundi.

Početak
POČEO DVOBOJ (Početak)

Počela je prva četvrtina dvoboja osmine finala Eurobasketa između Finske i Hrvatske u Berlinu. Naprijed, Hrvatska!

ČETVRTFINALISTI ZASAD

Francuska, Slovenija, Njemačka, Španjolska i Poljska su već izborili četvrtfinale, šestog četvrfinalista saznat ćemo u dvoboju Finske i Hrvatske.

INTONIRANJE HIMNI

Igrači su izašli na parket u Berlinu i trenutno se intoniraju nacionalne himne Hrvatske i Finske.

ROSTERI MOMČADI

HRVATSKA: Zubac, Šarić, Bogdanović, Simon, Smith, Perković, Prkačin, Hezonja, Gnjidić, Matković, Ramljak, Mavra

FINSKA: Markkanen, Jantunen, Salin, Huff, Maxhuni, Little, Koponen, Kantonen, Valtonen, Madsen, Seppälä, Palmi

ŠTO KAŽU KLADIONICE?

Prema kladionicama je Hrvatska favorit u dvoboju protiv Finske. Koeficijent na pobjedu Hrvatske je u prosjeku 1.65, dok je koeficijent na pobjedu Finske 2.35.

PUT FINACA

Finska je na ovom Eurobasketu do osmine finala došla s omjerom 3-2 u skupini, pobjedama protiv Češke, Nizozemske i Poljske, te porazima protiv Izraela i Srbije, koja ih je porazila s čak 30 koševa razlike (100:70).

IZBORNIK MIRAN

Je li i izbornik hrvatske reprezentacije Damir Mulaomerović napet poput igrača s obzirom na to da pobjeda u ovoj utakmici može otvoriti neke nove vidike i četvrtfinale s boljim iz susreta Španjolske i Litve, a to su ipak slabiji sastavi od Srbije, Slovenije i Grčke.

– Mirniji sam sada nego što sam bio u skupini jer nije bilo lako odigrati pet utakmica u sedam dana, rekao je Mulaomerović

GLAVNA PRIJETNJA

Glavna prijetnja finske reprezentacije je prekaljeni NBA košarkaš Lauri Markkanen, novi suigrač našeg Bojana Bogdanovića u Utahu, koji o njemu kaže:

– Njega će biti teško čuvati. On dosta toga igra s posta, licem košu, napada manje igrače i timska obrana će biti ta koja će presuditi hoćemo li pobijediti. Dakako, i u defenzivnoj tranziciji trebat će ga preuzimati igrač koji je prvi do njega - rekao je Bogdanović o svestranom 211 centimetara visokom Fincu.

BARIJERE I POVIJEST

Hrvatska danas protiv Finske igra dvoboj osmine finala Eurobasketa što je prilika da se prođe ta psihološka barijera nastala na dva posljednja Europska prvenstva. Naime, do 2015. psihološka granica (izuzevši 2013.) bila nam je četvrtfinale, a onda smo na dva sljedeća Eurobasketa ispali u osmini finala.

Osim toga, tu je i motiv da se uzvrati Fincima za onaj traumatični poraz u Rijeci početkom srpnja, kojim su nas izbacili iz kvalifikacija za SP.

 

KAKO IGRAJU FINCI?

Poljski izbornik Igor Miličić analizirao je za Večernji list igru Finske uoči ovog susreta:

– Finska igra jako brzo i svatko tko ne riješi taj problem pravovremenog vraćanja u obranu može stradati. U svojoj tranziciji oni jako brzo dolaze do otvorenih šutova i žive od toga. Nas su zaskočili, bila nam je to druga utakmica dan za danom i mi na to energetski nismo odgovorili i tu smo pali. No ja vjerujem da Hrvatska ima odgovor na to, ima snagu, ima visinu.
 

DOBRODOŠLI

Poštovani pratitelji portala Vecernji.hr, dobrodošli na tekstualni prijenos osmine finala Europskog prvenstva u košarci između Finske i Hrvatske. Dvoboj počinje u 14 sati u 45 minuta u Berlinu, a prijenos utakmice možete pratiti na Drugom programu HRT-a i na Sportklub 1 kanalu, te naravno ovdje u tekstualnom obliku.

Komentara 60

BL
bluewitch
16:25 11.09.2022.

Ove naše umišljene zvijezde toliko su jadne, da je to negledljivo, pa taj Markannen vrijedi više od cijele naše reprezentacije skupa sa stručnim stožerom (iako upitno što je tu stručno), mekušci i beskičmenjaci jedan do drugog....ali dobro zna se dobro da je hrvatska košarka trenutno po statusu u RH negdje al pari sa šahom...

AN
anahty
16:24 11.09.2022.

Zivo mucenje i na ovom prvenstvu. Izgleda da nikada problem nije ni bio u playu.

BL
bluewitch
16:33 11.09.2022.

Status HR košarke je vrlo sličan statusu slavnog hr kluba...cibone...na aparatima, a vrijeme je da se isključe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije