05.12.2021. u 17:41
Rubljov je svladao Goju sa 6:4, 7:6 u prvom susretu finala Davis Cupa između Hrvatske i Rusije.

Ruska teniska reprezentacija povela je 1-0 u finalu Davis Cupa, koje se održava u Madridu. Hrvatski tenisač Borna Gojo nije uspio napraviti novo veliko iznenađenje. Andrej Rubljov je slavio u dva seta.

Protiv petog tenisača svijeta Gojo je odigrao hrabar i borbeni meč. Spašavao se koliko je mogao, ali Rus je na kraju slavio 6-4, 7-6(5) za prvi bod svoje reprezentacije.

Od prvog servis gema Gojo je opasno živio na početnom udarcu. Spašavao je break-lopte u prvom gemu i kod 1-1, ali nakon što se uspješno izvukao iz tih situacija ipak je pokleknuo kod 3-3 nakon čega je ruski tenisač dva puta sigurno odservirao za prvi set.

Druga dionica nije donijela baš nikakvu promjenu na terenu. Rubljov je bio potpuno dominantan na svom servisu i u tim trenucima Gojo nije mogao baš ništa konkretno učiniti.

S druge strane, Gojo se spašavao u skoro svakom svom servis gemu. Suočio se s break-loptom već u prvom gemu drugog seta, dok je kod 1-1 spasio tri vezane break-lopte.

Uspio je Gojo nekako dovući drugi set do tie-breaka koji je hrvatski tenisač otvorio dvostrukom servis pogreškom, ali je i kod 0-2 vratio izgubljeno. Vratio se Gojo i nakon 2-4 te je poveo 5-4, ali i izgubio potom tri poena u nizu. Rubljov ga je u toj samoj završnici slomio svojim žestokim forhend udarcima i na kraju zasluženo slavio.

Hrvatsku u igri za trofej može ostaviti Marin Čilić koji uskoro počinje svoj meč protiv drugog tenisača na svijetu Danila Medvjedeva.

Nih su dvojica u karijeri igrala dva puta međusobno i Medvjedev ima 2-0 u tim mečevima. Rus je pobijedio u dva seta 2019. godine u Washingtonu, kao i ove u Wimbledonu (u pet setova) premda je Čilić dobio uvodna dva seta tog meča.

Borna Gojo
4:6, 6:7
0-2
Andrej Rubljov
Finale Davis cup, 16:00, Madrid, Španjolska
POBJEDA RUBLJIVA

Rubljov je osvojio tie-break i Rusija je protiv Hrvatske povela 1:0.

6:6

Rubljov je izjednačio na 6:6 i idemo u tie-break.

6:5

Bravo za Goju! Osvojio je svoj šesti gem u drugom setu, sada je pritisak na Rusu.

5:5

Rubljov je osvojio gem na svoj servis, napetost raste...

5:4

Bravo za Goju, ne popušta iako je pritisak velik.

4:4

Oba tenisača drže svoj servis.

3:3

Rubljov sigurno osvaja gem na svoj servis.

3:2

Bravo za Bornu, u drugom setu je agresivniji i bolje servira. Ako i izgubi, može reći da je dao sve od sebe.

2:1

Gojo je spasio tri break lopte u ovom gemu!

1:1

Sada je Gojo malo stisnuo Rubljova na servis, ali se Rus dobro izvukao.

1:0

Bravo za Goju, izukao je prvi gem u setu iako je Rubljov imao dvije break lopte.

SET ZA RUSE

Rubljov je osvojio prvi set! Rus igra jako dobro, servirao je jako dobro i Gojo tu nije imao puno šanse. S druge strane, bio je jako agresivan i napadao servis našeg tenisača. Goji će biti jako teško u nastavku, morat će još dignuti razinu igre.

4:5

Gojo je osvojio gem, ali će Rus sada servirati za prvi set.

3:4

Rubljov je ipak uzeo servis Goji, Rusija vodi 4:3.

3:2

Gojo je konačno bez poteškoća osvojio gem na svoj servis.

2:2

Rubljov još nije izgubio poen na svom servisu.

2:1

Opet je Gojo spasio break loptu, ovaj put odličnim servisima. Rubljov je krenuo napadački i agresivno.

POČELO

Gojoj je osvojio prvi gem u meču na svoj servis. Rubljov je imao break loptu, ali je nije uspio iskoristiti.

NAVIJAČI STIŽU

Madridom se ori pjesma Hrvata, navijači stižu na finale Davis cupa!

 

>>> VIDEO I FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE

 

Foto: PIXSELL / DHMZ

STRUČNJACI ANALIZIRAJU

Dok čekamo početak prvog meča donosimo:

 

Kako su naši teniski stručnjaci vidjeli pobjedu hrvatske reprezentacije nad Srbijom i što očekuju od finala?

 

>>> PROČITAJTE OVDJE

03.12.2021., Arena Madrid, Madrid, Spanjolska - Slavlje hrvatskih igraca nakon ulaska u finale Davisovog kupa nakon pobjede nad Srbijom u polufinalu. izbornik Hrvatske Vedran Martic, Borna Gojo, Nino Serdarusic
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

SVE JE SPREMNO!

Iz Madrida nam stižu fotografije arene koja će ugostiti naše tenisaše u borbi za osvajanje Davis cupa. Sve je spremno i prvi meč počinje uskoro.

03.12.2021., Arena Madrid, Madrid, Spanjolska - Davis kup, finale, Hrvatska - Rusija.
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

 

POZIVNICE

Srbija i Velika Britanija su dobile pozivnice za izravno sudjelovanje u finalnoj fazi Davis Cupa 2022., dok su ranije izravan plasman u finalnu fazu osigurali ovogodišnji finalisti Hrvatska i Rusija.

 

Kvalifikacije za odlazak na završni turnir igrat će se 4. i 5. ožujka, okupit će 16 zemlja, a mjesto održavanja tek treba odabrati.

 

Dvanaest zemlja će se kvalificirati u finalnu fazu kroz jedan susret doigravanja prema starom formatu Davis Cupa (pet mečeva od kojih je jedan meč parova u jednoj od zemalja) s razlikom da će se  mečevi igrati na dva dobivena seta.

HVALE NAS ŠPANJOLCI

Uz ovakvu igru i zajedništvo, sve je moguće...Pišu o tome i španjolski mediji. ”Pavić i Mektić prekinuli su Đokovićev san i odveli Hrvatsku u finale”, piše Marca i nastavlja:

 

”Tenis je individualni sport, ali u natjecanju reprezentacija momčad jako puno znači. Srbi možda imaju najboljeg igrača u povijesti, ali ništa više. To se pokazalo i u prethodnim mečevima, a potvrdilo u polufinalu.”

 

List As donosi: ”U dvoboju susjeda prevladao je kolektiv nad individualnošću i briljantnim prvim igračem svijeta.”

 

>>> OPŠIRNIJE OVDJE

NAJAVA

Od 16 sati Marin ČilićBorna GojoNikola Mektić i Mate Pavić će se suprotstaviti jakoj Rusiji, koja je favorit u velikom finalu, no bile su to i Italija u četvrtfinalu i Srbija u polufinalu.

 

Hrvatskoj je ovo četvrti nastup u finalu Davis Cupa, a ima u vitrinama dva naslova, iz 2005. i 2018. godine, te jedno izgubljeno finale, 2016. godine u Zagrebu nas je zaustavila Argentina.

 

I Rusi imaju dva naslova iz pet finala, no i jednoj i drugoj reprezntaciji ovo je prvi finale otkad je 2019. godine uveden novi format Davis Cupa. 

 

Komentara 24

BI
billynik
14:16 05.12.2021.

Ne treba pretjerivati nego biti ponizan.

DU
Deleted user
16:00 05.12.2021.

Sretno, Hrvatska!

BI
billynik
17:46 05.12.2021.

Nema veze i ulazak u finale je ogromna stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije