08.05.2022. u 18:50
Jadranski derbi odlučen je nakon prvog poluvremena. Uvodna dva pogotka dao je prvi strijelac lige Marko Livaja, u 13. minuti iz jedanaesterca te u 37. minuti. Vrlo brzo nakon toga i Dino Mikanović je bio zaslužan što se treći put u prvom dijelu tresla domaća mreža.

Nogometaši Hajduka pobijedili su na Rujevici Rijeku 3:0 u ogledu 34. kola Prve HNL. Time su Splićani, uz utakmicu više, vodećem Dinamu došli na samo bod minusa.

Jadranski derbi odlučen je nakon prvog poluvremena. Uvodna dva pogotka dao je prvi strijelac lige Marko Livaja, u 13. minuti iz jedanaesterca te u 37. minuti. Vrlo brzo nakon toga i Dino Mikanović je bio zaslužan što se treći put u prvom dijelu tresla domaća mreža.

Ni jedna momčad nije žestoko krenula u ovaj derbi, no na pogodak se nije dugo čekalo. U 10. minuti udarac Krovinovića je rukom blokirao Krešić, ali je u prvi mah bilo upitno je li to učinio unutar ili izvan šesnaesterca. Glavni sudac Dario Bel je nakon pregledavanje snimke pokazao na bijelu točke, a miran i precizan je bio Marko Livaja za vodstvo Hajduka.

Bio je to 24. ligaški pogodak ove sezone prvog strijelca lige, kao i okrugli deseti s bijele točke.

08.05.2022., Rijeka - Hrvatski Telekom Prva liga, 34. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk. Marko Livaja postigao je gol za Hajduk iz jedanaesterca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Suparnici su u prvom dijelu teško dolazili do suparničkih šesnaesteraca pa se uglavnom prijetilo izvan 16 metara. Dva takva pokušaja za domaćina je imao Vučkić, dok je kod Splićana najopasniji igrač bio Čolina koji je propustio dvije vrlo dobre prilike. Konkretniji Hajduk dodatno je nokautirao domaćina krajem prvog dijela.

Prvo je Livaja u 37. minuti precizno i lijepo naciljao s petnaest metara za 2:0, dok je grogirana Rijeka dodatno uzdrmana u 41. minuti kada je Mikanović postigao pogodak za 3:0.

Novi šok za Rijeku uslijedio je u 55. minuti kada je domaćin ostao bez svog prvog strijelca Josipa Drmića. On je, naime, laktom u glavu udario Simića, a sudac Bel je nakon pregledavanje snimke dodijelio crveni karton riječkom centarforu.

U ostatku utakmice Hajduk je mirno čuvao rezultat i privodio ogled kraju bez većeg stresa, s tim da je mogao i uvjerljivije slaviti. No, domaći vratar Labrović obranio je dobre šanse Ljubičića i Biuka.

Hajduk je ovom pobjedom došao Dinamu na samo bod zaostatka, no Dinamo svoju utakmicu ovog kola tek treba odraditi. Od 20 sati na maksimirskom stadionu igra protiv Osijeka.

Zanimljivo je navesti da su sve četiri ovosezonske ligaške utakmice Rijeke i Hajduka završavale pobjedama gostiju.

Ove dvije momčadi opet će se sastati 26. svibnja na Poljudu kada završava sezona finalnom utakmicom domaćeg Kupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

>>> Euforija nakon Kalinićevog gola za Hajduk


 
Rijeka
0-3
Hajduk
Livaja 13' (p), 37', Mikanović 41'
HNL, 17:00, RUJEVICA
Kraj
KRAJ (Kraj)

Hajduk je sve riješio u prvom poluvremenu i pobijedio 3:0, a sad Splićani čekaju derbi Dinama i Osijeka, u nadi da će Osjećani otrgnuti dva ili tri boda plavima.

90'

Igrat će se minimalno tri minute sučeve nadoknade.

86'

Biuk je sad bio u velikoj prilici, ali ponovno je Labrović bio uspješniji.

Zamjena
81' (Zamjena)

Biuk mijenja Čolinu.

80'

Ljubičić je izbio pred Labrovića, pokušao pucati kraj njega, ali vratar Rijeke ponovno brani i spašava momčad od težeg poraza.

Žuti karton
73' (Žuti karton )

Smolčić je s dvije ruke zaustavio Livaju i dobio žuti karton.

Zamjena
67' (Zamjena)

Bit će trostruka zamjena u redovima Hajduka. Lovrencsics ulazi umjesto Mikanovića, Ljubičić umjesto N. Kalinića i Sahiti mijenja Grgića.

67'

Čolina ponovno prijet, ali njegov udarac sa 16 metara ide preko gola.

65'

Smirila se utakmica nakon silnih uzbuđenja u prvom i crvenog kartona u drugom poluvremenu.

Zamjena
60' (Zamjena)

Obregon mijenja Pavičića. Tomić je zbog crvenog kartona Drmića bio primoran na promjenu.

Crveni karton
55' (Crveni karton )

Drmić je rukom udario Simića i nakon provjere situacije, dobio crveni karton.

48'

Čerin snažno puca s dvadesetak metara i Kalinić se morao podosta protegnuti da zaustavi taj udarac.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme.

Zamjena
46' (Zamjena)

Smolčić mijenja Murića, Lepinjica Vučkića, Ampem Vučkića, a kod Hajduka Ferra mijenja Simić.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Završilo je prvih 45 minuta utakmice na Rujevici, u kojoj Hajduk dominira na način koji nismo vidjeli jako dugo u jadranskim derbijima.

45'

Igrat će se minimalno dvije minute sučeve nadoknade.

Gol
41' (Gol)

GOOOL!!! Nisu se Riječani još oporavili od drugog gola, a eto trećeg u izvedbi Mikanovića, koji je zabio u padu nakon što je na sedam metara od gola lopta išla prema njemu. Odlično se snašao i zabio za vrlo vjerojatno nedostižno vodstvo bijelih.

Gol
37' (Gol)

GOOOL!!! Ponovno je bilo odbijanja u kaznenom prostoru Rijeke, ali ovaj put lopta dolazi do Livaje, koji je imao sekundu do dvije vremena namjestiti se i fenomenalno pucati u lijevi gornji kut Labrovićeva gola. Neobranjivo!

34'

Solano je pogriješio i Čolina s lijeve strane ostaje sam ispred Labrovića, koji mu brani udarac i spašava Rijeku od većeg zaostatka.

29'

Drmić daje povratnu loptu do Vučkića, koji ponovno puca s nekih 18 metara, ali ovaj put je Kalinić bio na mjestu i lako primirio taj "projektil".

25'

Nakon kornera se lopta odbila do ruba kaznenog prostora, pucao je snažno Čolina, ali lopta ide malo iznad grede.

21'

Bit će sve u redu s Vučkićem, vratio se u igru nakon intervencije liječnika.

20'

Ostao je ležati Vučkić nakon udarca jer mu je Ferro nezgodno uklizao u pokušaju blokiranja udarca i potencijalno ga ozlijedio.

19'

Vučkić je snažno opalio s nekih 18 metara, ali lopta odlazi tik uz vratnicu.

Gol
13' (Gol)

GOOOL!!! Livaja je bio precizan i Hajduk ima vodstvo!

Penal
12' (Penal)

Bit će kazneni udarac za Hajduk!

11'

Sudac Bel gleda radi li se o kaznenom udarcu zbog Krešićeva igranja rukom ili ne.

10'

Krovinović puca i na rubu kaznenog prostora lopta gađa obrambenog igrača Rijeke u ruku! Situacija će se probjeravati.

8'

Nova dobra prilika za Rijeku. S lijeve strane ubacio je Vukčević i prvi na lopti bio je Vučkić, no nije ju dobro zahvatio i Kalinić je lako hvata.

5'

Lijepa akcija Rijeke i udarac Čerina sa 17 metara, koji blokira u korner Ferro. Dobro je počela utakmica, aktivno s obje strane.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica i prvi loptu imaju Splićani.

Šteta što je Rijeka neshvatljivo pala u posljednjih mjesec i pol dana jer bi ova utakmica inače imala još veći rezutatski zbačaj. Ovako, bit će to priprema za finale Kupa.

Sve je spremno za jadranski derbi!

TAKTIČKE POSTAVE

Ovako će momčadi taktički izgledati.

STIGLI SASTAVI

RIJEKA: Labrović - Solano, Krešić, Velkovski, Vukčević - Čerin, Selahi - Murić, Vučkić, Pavičić - Drmić

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Ferro, Elez, Čolina - Fossati, Grgić, Livaja, Krovinović, Melnjak - Kalinić

POČETAK RIVALSTVA

Kako i kada se pojavilo žestoko rivalstvo Rijeke i Hajduka: Jedan susret bio je presudan, i to prije 35 godina, a sve detalje o tom susretu pročitajte OVDJE.
 

GDJE GLEDATI?

Pitate se gdje gledati derbije na kraju ove, ali i na početku nove sezone?

Sve potrebne informacije za danas i za budućnost po pitanju dostupnosti sportskih TV programa i utakmica naše lige pronađite OVDJE.

OVO JE BLAGDAN

Pročitajte komentar našeg Hrvoja Delača uoči derbija:

"Dan koji Hrvatska čeka desetljećima! Napetost i 204 milijuna u središtu pozornosti Prestanimo barem jednom biti kritični prema nečemu što je naše i što je ove godine nikad zanimljivije"

Pročitaj cijeli tekst OVDJE.
 

DRMIĆ BOLJI OD MULLERA

Josip Drmić još je prije 10 godina zabijao Lovri Kaliniću, a i sada nastavlja ćiniti isto. Pogledajte od koga je sve riječki napadać efikasniji ove sezone OVDJE.

ZA KOGA NAVIJA VRH?

Kao što smo istraživali interes navijača, tako smo istraživali i interes političara. Za koga navijaju Milanović, Plenković, Jandroković i ostali provjerite OVDJE.

RIJEŠITE KVIZ O DERBIJU

Koji je najskuplji transfer između Rijeke i Hajduka, tko je zabio više pogodaka, tko je najbolji ove sezone? Pokaži svoje znanje o Rijeci i Hajduku uoči derbija OVDJE.

ŠIMIĆ I CAREVIĆ U EMISIJI

Završnicu Prve HNL za Večernji TV su u gostima kod našeg Željka Jankovića komentirali bivši igrač Hajduka Mario Carević te bivši velikan hrvatske reprezentacije i DInama Dario Šimić. Sve 53 minute kvalitetnog nogometnog razgovora pogloedajte u novoj epizodi Večernji TV-a na našem YouTube kanalu.

GABRIĆ UOČI DERBIJA

Drago Gabrić je u svojoj karijeri igrao i za Hajduk i za Rijeku, a sada kaže: "Goran Tomić trener je za Hajduk, a ja i danas živim za naš naslov prvaka" Cijelu priču pročitajte OVDJE.

KALKULACIJE I ISHODI

Puno se toga može dogoditi do kraja Prve HNL. Dinamo može osigurati naslov već ovaj vikend, a s druge strane možemo imati i tri kandidata za naslov u zadnjem kolu. Pročitaj OVDJE.

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista dobrodošli u tektsualni prijenos derbi dana u Prvoj HNL.

Od dva velika HNL derbija večeri prvo će od 17 sati na Rujevici na scenu izaći akteri Jadranskog derbija, a osim što ima velike implikacije za prvenstvenu ljestvicu, utakmica Rijeke i Hajduka će poslužiti kao svojevrsno predjelo za finale Kupa Hrvatske koje je na rasporedu 26. svibnja na Poljudu

Komentara 24

DA
Darlboro
17:46 08.05.2022.

I onda kažu Tomića za dinamo?! Pa koji će k Tomić u Dinamu...bio je krznar, pa Kopić, sad bi samo Tomić falio.. tako znam i ja postaviti ekipu.. nadigrali ih tovari ko malu djecu..ne mogu Riječani spojiti dva dodavanja, taktički uništeni, a odmah s tim i rezultatski

Avatar Brko
Brko
17:15 08.05.2022.

Pa kako bi drugačije zabio nego iz penala.

BI
billynik
19:11 08.05.2022.

Tomić je danas popodne izgubio šansu da sjedne na klupu Dinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije