01.03.2023. u 19:59
Nogometaši Hajduka daleko su od željene forme, pokazali su to u nedjelju kada ih je u sklopu derbija ugostio i s 4:0 porazio zagrebački Dinamo. Od naslova gotovo da su se i oprostili, ali još imaju šanse u Hrvatskom kupu. S druge strane je Osijek, trećeplasirani u prvenstvu. Pratimo četvrtfinale u Gradskom vrtu...

Posljednji polufinalist Hrvatskog nogometnog kupa je splitski Hajduk koji je u gostima, nakon vrlo uvjerljive igre, pobijedio Osijek 2-1 (1-0). Prošlosezonski osvajač Kupa Hajduk je dominirao većim dijelom utakmice te je vodio 2-0. U 21. minuti je 16-godišnji Luka Vušković bio strijelac za 1-0, a u 77. Filip Krovinović za 2-0. Jedini pogodak za Osijek dao je također 16-godišnjak, Filip Živković je u 84. smanjio na 1-2, ali vremena ni snage kod domaćina za nešto više nije bilo.

Premda se od prve minute mogla primijetiti velika energija domaćih igrača, mnogo konkretniji kroz cijelo prvo poluvrijeme bio je Hajduk. U osmoj minuti su Splićani imali prvu priliku, a zaprijetio je mladi Vušković.Potom je u 16. minuti pucao Mlakar pa nakon toga i Pukštas, dok je Hajduk bolju igru pogotkom naplatio u 21. minuti. Nakon kornera loptu je glavom zahvatio 16-godišnji Luka Vušković i zabio za gostujuće slavlje u Gradskom vrtu. Bio je to drugi nastup Vuškovića za seniorsku momčad Hajduka i premijerni pogodak.

Brzo nakon toga je Hajduk mogao povećati vodstvo, ali je domaći vratar Malenica odlično zaustavljao udarce Livaje i Fossatija. Osijek je bio posve nemoćan tijekom prvih 45 minuta. Domaćin nije mogao složiti pravu akciju i na pravi način doći pred suparnička vrata, a sličan ritam utakmica je imala i u drugom dijelu.

No, primjetno je bilo i da su Splićani pritisnuli kočnicu te su sve više pazili na svoja vrata i čuvali rezultat nego li tražili drugi pogodak i veliki korak prema polufinalu. Moglo je biti 2-0 u 62. minuti kada je Livaja prebacio osječkog vratara Malenicu, ali je pogodak spriječio Žaper i sačuvao nadu domaćinu.

03.04.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Hrvatski Telekom Prva liga, 29. kolo, NK Osijek - HNK Hajduk. Marco Fossati, Mijo Caktas Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Četiri minute kasnije mogao je Krovinović zabiti, ali ni on nije uspio pogoditi suparničku mrežu. No, uspio je zato Krovinović u 77. minuti na asistenciju Livaje pogoditi za 2-0 iz teške situacije.

Tek tada je Osijek krenuo na sve ili ništa te je na 1-2 smanjio u 84. minuti. Udarac Žapera je obranio Lučić, ali je na odbijenu loptu natrčao Filip Živković i zabio za Osijek. Do kraja se domaćin trudio doći do drugog gola i produžetaka, ali Hajduk je sačuvao svoju minimalnu, ali posve zasluženu prednost.

Ranije su polufinale Kupa izborili Slaven Belupo, Šibenik i Dinamo. Slaven Belupo je u utorak svladao Rudeš na domaćem terenu 2:0. Šibenik je u srijedu svladao BSK u Bijelom Brdu 2:0, dok je Dinamo nakon produžetaka bio bolji od Lokomotive s 3-1. Nakon 90 minuta rezultat je na maksimirskom stadionu bio 1-1.

Ždrijeb polufinalnih parova održat će se idući ponedjeljak.

Hrvatski kup, četvrtfinale:

Osijek - Hajduk 1-2 (Živković 84 / Vušković 21, Krovinović 77)

Dinamo - Lokomotiva 1-1, 3-1 (Špikić 55, Drmić 91, Ljubičić 117 / Goričan 37)

BSK - Šibenik 0-2 (Knežević 21, Arai 88)

Utorak:

Slaven Belupo - Rudeš 2-0 (Pavković 88-ag, Hlevnjak 90+1)

Osijek
Živković 83'
1-2
Hajduk
Vušković 21' Krovinović 77'
Osijek - Hajduk, 18:00, Gradski vrt
KRAJ

Kraj! Hajduk je s pobjedom 2:1 nad Osijekom posljednji polufinalist Hrvatskog kupa! 

90+3'

Marko Capan zamijenio je Grgića u veznom redu Hajduka. 

90+1'

Žaper je napravio prekršaj u napadu nakon što se okliznuo u kaznenom prostoru hajdukovaca. Jedan od protivničkih igrača završio je na travnjaku. 

90'

Šest minuta sudačke nadoknade. 

87'

Anello je u igru ušao umjesto Mlakara. 

Gol
83' GOL (Gol)

Gol za Osijek! Evo Filipa Živkovića među strijelcima! Žaper je opalio, težak udarac obranio Lučić, a 16-godišnji napadač bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i odbijenu loptu pospremio u mrežu. 

79'

Vušković se sada poigravao, moglo je završiti golom Osječana. Pobjegla mu je lopta u njegovom kaznenom prostoru, stigao je do nje Živković, ali pucao ravno u Lučića. Mogao je postati drugi 16-godišnjak među strijelcima danas.

77' GOL

Hajduk je udvostručio vodstvo, 2:0! Strijelac je Krovinović nakon kontre na asistenciju Livaje. Veznjak je pobjegao obrani pa opalio ispod Malenice za gotovo sigurnu pobjedu Splićana.

75'

Škorić je završio u bilježnici suca zaradivši žuti karton. 

72'

Ne igraju 16-godišnjaci samo za Hajduk. Filip Živković zamijenio je Špoljarića u redovima domaćina. 

72'

Kohorta je razvila transparent preko svoje tribine povodom rođendana kluba. 

 

- K'o vjeran pas u tvojoj sjeni - stoji na njemu. Ubrzo je uslijedila i bakljada. 

68'

Prva izmjena na večerašnjoj utakmici. Lovrencsics je zamijenio Mikanovića. 

66'

Hajduk je imao situaciju dva na dva. Škorić je, međutim, uzeo loptu Livaji, samo da bi ju nekoliko sekundi kasnije izgubio. Bilo je blizu, Krovinović je pucao tik iznad vratnice. 

61'

Hajduk je mogao doći pred gotov čin! Mlakar je povukao prema naprijed, na putu do gola stajao mu je samo Mihael Žaper, a onda je Slovenac desno dao Livaji čiji pokušaj iza Malenice Žaper uz puno sreće izbija u vratnicu. 

57'

Grgić je podvalio loptu za Melnjaka s lijeve strane šesnaesterca, ona se spretno i sretno odbila do Krovinovića, ali nekadašnji član Benfice nije ju uspio zahvatiti na pravi način i stvoriti izglednu priliku za Hajduk. 

55'

U uvodu drugog dijela nije bilo većih prilika. Nastavlja se gromoglasna podrška domaćoj ekipi s tribina... 

46'

Krenulo je drugo poluvrijeme utakmice.

POLUVRIJEME

Kraj prvog dijela u Gradskom vrtu. Gostujući Hajduk u svlačionicu ide s prednošću od 1:0

45'

Minuta sudačke nadoknade. 

44'

Kristijan Lovrić našao je rupu na desnoj strani nedaleko gola suparnika, Awaziem ga je klizećim startom srušio na travnjak, no govora o kaznenom udarcu nije bilo. Naime, pomoćni sudac označio je kako je krilni napadač domaćih bio u zaleđu. 

34'

Da Osijek dosad nije pokazao mnogo, potvrđuje činjenica da je neprecizan pokušaj Škorića nakon dalekometnog pasa jedan od njihovih 'highlightsa' prvog dijela...

31'

Osječka obrana u velikim je problemima. Melnjak je maloprije sam izašao pred Malenicu, braniči su ga zaboravili, a čovjek koji je postao prvi golman Bijelo-plavih nakon odlaska Ivušića ponovno je intervenirao. 

30'

Nogometašima Osijeka u prvih pola sata nije pomogla ni izrazito glasna podrška Kohorte. Hajduk dominira...

Gol
21' GOL (Gol)

Gol! Luka Vušković zabio je nakon kornera svoj prvi seniorski pogodak u dresu Hajduka! Dočekao je ubačaj na drugoj stativi nakon udarca iz kuta, lopta je dugo letjela, ali nitko iz redova Osijeka nije ju uspio izbiti. Asistencija se piše Filip Krovinoviću. Gosti imaju prednost. 

20'

Velika prilika Hajduka. Livaja je prošao kroz dvojicu braniča Osijeka i uputio udarac, Malenica se bacio i obranio. Lopta je potom došla do Fossatija, ali Talijan nije uspio dovesti goste u vodstvo. Ipak, dobili su korner. 

18'

Kvalitetna kombinacija igrača Hajduka sada. Brzi, kratki, odlučni pasevi. Sve je završilo kod mladog Pukštasa, koji još nije namijestio nišanske sprave i pucao pored gola. 

17'

Jan Mlakar, najbolji strijelac Hajduka u ovogodišnjem Kupu s tri gola, primio je pas s lijeve strane šesnaesterca i opalio. Otišlo je pored stative, koju je pokrivao Malenica. Osječani imaju novi gol-aut i priliku da izgrade napad. 

15'

Nakon 15 minuta vidjeli smo prilike s obje strane. Sa svake je strane pao i pokoji udarac, ali zasad sve protiče bez većih šansi...

10'

Negodovanje sada domaćih navijača. Bijelo-plavi krenuli su napad, ali su ih igrači Hajduka zaustavili uz kontakt. Tražili su prekršaj i nisu ga dobili. 

8'

Prvi udarac na utakmici. Upravo je mladi Vušković okušao udarac glavom nakon centaršuta, Malenica je morao intervenirati i brani bez poteškoća. Žusto je krenulo, ubrzo je na drugoj strani ponovno bio Čeberko, ali šutom nije stvorio opasnost po protivnički gol. 

5'

Nejašmić je pokušao ubaciti u kazneni prostor, ali Awaziem je glavom loptu izbacio u aut. Podsjećamo, veznjak Osijeka također je svojevremeno nosio dres gostujućeg kluba. Cheberko je potom ubacio, a 16-godišnji Luka Vušković, koji ponovno kreće, izbio njegov pokušaj. 

1'

Krenuo je dvoboj u Gradskom vrtu. Kohorta od prve sekunde daje glasnu podršku svojim nogometašima...

SUDAC

Glavni sudac je Igor Pajač iz Zeline. 

TRENER HAJDUKA LEKO

- Ovdje si pobjednik ili gubitnik, čeka nas jako teška utakmica. Nakon nedjeljne utakmice dobro je što je nova utakmica brzo. Očekujem dobru reakciju nakon svega što se dogodilo. Nećemo tražiti isprike nego ići naprijed hrabro i pokazati što sve imamo u sebi - kazao je Leko. 

TRENER OSIJEKA POMS

- Situacija nije kakvu smo željeli, svlačionica zna da trenutno zauzvrat ne dobivamo ono što ulažemo kroz treninge i vidim da je momčad ljuta zbog toga. Hajduk je uvijek Hajduk, sigurno dolaze u Osijek sa željom da naprave dobar rezultat, ali bit ćemo spremni i na to je usmjeren moj fokus uoči utakmice - rekao je u najavi trener domaćina.

'POGUBAN' DVOBOJ?

Kako nijedna momčad nije u zavidnoj formi, pitanje je što će se dogoditi na kraju utakmice, kada će jedna ekipa s terena otići spuštenih glava... U slučaju poraza Hajduka, je li to odlazak Nikoličiusa ili čak Leke? A ako izgubi Osijek, odlazi li Poms

 

Poraz će za bilo koju momčad označiti katastrofu, rekla nam je legenda Osijeka Robert Špehar. Više pročitajte OVDJE

MEĐUSOBNI OGLEDI

U posljednjih pet međusobnih utakmica dviju momčadi, svaki je klub ostvario po jednu pobjedu, uz čak tri remija. U zadnjoj je u studenom na Poljudu slavio Hajduk (3:1) golovima Sahitija, Livaje i Mlakara, dok je prije toga u kolovozu s 2:1 u Slavoniji bolji bio Osijek (Leovac, Beljo).  

SASTAVI

Stigli su sastavi za današnji susret. 

 

Marko Livaja kreće za Hajduk, koji će ipak igrati s četvoricom u zadnjoj liniji i s Ivanom Lučićem na vratima, dok će u redovima Bijelo-plavih najistureniji biti Josip Špoljarić. U sastavu domaćih je i Mijo Caktaš, bivši kapetan Splićana...

 

FORMA

Domaći Osječani, koje vodi trener Rene Poms, trenutno se muče s rezultatima. Posljednju pobjedu ostvarili su još 29. siječnja, kada su s 2:0 kod kuće dobili Goricu, posljednju na ligaškoj ljestvici. Izgubili su potom od Lokomotive, Istre 1961 i Varaždina, a remizirali sa Slaven Belupom.

 

Ni hajdukovci predvođeni Ivanom Lekom nisu u zavidnoj situaciji. Sigurno da je još uvijek prisutan gorak okus u ustima nakon visokog poraza protiv Dinama u derbiju na Maksimiru (4:0). Prije toga su pobijedili Goricu i Varaždin, ali i upisali poraze u dvobojima s Rijekom te Istrom 1961. 

DOBAR DAN

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista,

 

dobar Vam dan i dobrodošli na tekstualni prijenos posljednje utakmice četvrtfinala Hrvatskog kupa. Ujedno i susretu u kojem će snage odmjeriti dvije momčadi koje su uz Dinamo na vrhu hrvatskog nogometa.

 

Osijek i Hajduk, dakle, izlaze na travnjak Gradskog vrta u 18 sati i žele postati četvrti polufinalist ovogodišnjeg izdanja natjecanja. Za neke možda i biti - ne biti utakmica...

 

 

Komentara 14

DU
Deleted user
18:34 01.03.2023.

Nk Osijek ove godine jako slab.

NO
Noštromo
20:45 01.03.2023.

Vidim na slikama Dinamo i Hajduk danas igrali u dresovima boje senfa.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
20:43 01.03.2023.

Btavo Luka , samo tako naprijed. Još kad se vrati Elez možda nešto i bude od te obrane za Konferencijsku ligu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije