Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODATNE KVALIFIKACIJE

Hrvatska je izborila plasman na Euro nakon neviđene drame i boljeg izvođenja penala

Hrvatska je izborila plasman na Euro nakon neviđene drame i boljeg izvođenja penala
Foto: Drago Sopta/HNS
27.09.2022. u 20:46

Nije hrvatska reprezentacija mogla bez maksimalne drame. Nakon 120 minuta nogometa i ruleta raspucavanja udaraca s bijele točke u kišovitom i tmurnom Vejleu, hrvatska U-21 selekcija je ipak nekako iščeprkala svoje mjesto na Europskom U-21 prvenstvu iduće godine u Rumunjskoj i Gruziji.

Tijekom 90 regularnih minuta Danci su bili znatno bolji, pobijedili 2:1 i tako anulirali hrvatsku 2:1 prednost iz Pule, ali nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke (5:4) hrvatska vrsta je uspjela slaviti.

Katastrofalnih prvih 20 minuta odigrala je mlada Hrvatska koju su Danci u potpunosti stisnuli te nisu dozvolili našim igračima 'da dišu', a kamo li da pokušaju nešto ozbiljno prema naprijed. Kad god je Hrvatska i pokušala nešto napraviti prema naprijed, većinom su Beljo i Vidović bili sami na pet-šest Danaca. Bokove su Danci prelako probijali, pogotovo onaj desni Davida Čoline koji ne igra svoju prirodnu poziciju. Tamo su ordinirali Kristensen i Daramy koji su odigrali pravu malu simultanku. Prolazili su nas domaćini na otvaranju u Vejleu prelako i to su naplatili sa zaslužena dva pogotka, a lako ih je moglo biti i više jer su Danci imali još pet jako ozbiljnih situacija ispred hrvatskog gola u tih prvih 20 minuta.

Prvi pogodak pao je u 10. minuti kad su Daramy i Kristensen lakoćom probili našu desnu stranu, potonji je ubacio, a sam kao duh je na nekih sedam metara središnji veznjak Matt O'Riley koji je glavom pod pod poslao loptu pod gredu Kotarskog. Zanimljivo je da je O'Riley rođen u Engleskoj, ali ima i dansku putovnicu. Dijete je Fulhamove škole, a trenutno je prvotimac Celtica za kojeg igra sjajno ove sezone (7 nastupa, 5 asistencija).

U periodu od 10. do 20. minute Danska je nastavila nizati prilike, a do udvostručenja su došli kad je Morten Frendrup, veznjak prvotimac talijanskog drugoligaša Genoe, s nešto više od 20 metara uspio efektnim i lucidnim udarcem prebaciti Dominika Kotarskog koji nije bio dobro pozicioniran budući da je stajao dva do tri metra ispred gol-crte. Da je vratar Hrvatske bio na gol-crti, lako bi spriječio taj lukav pokušaj, a ovako je Danska jako brzo preokrenula 2:1 Hrvatske iz prvog susreta i došla na ukupnih 3:2.

Dva primljena pogotka trebala su Hrvatskoj kako bi se malo trgnula i ušla u susret. Dvije najveće prilike Hrvatske su djelo raspoloženog Luke Sučića, koji je fantastično pucao prvo u 33. minuti s 25 metara, a zatim i u 40. minuti unutar kaznenog prostora, ali njih je fantastičnim paradama branio kapetan Danske Mads Hermansen. No, to su i dalje bila dva individualna Sučićeva prodora i pokušaja, prave momčadske igre prema naprijed i dalje nije bilo.

Očekivali smo da će Hrvatska odmah u drugom poluvremenu pritisnuti i tražiti izjednačenje u ukupnom rezultatu, ali ipak su Danci više 'ganjali' povećanje prednosti na 4:2. Za istaknuti je sjajna intervencija Dominika Kotarskog u 65. minuti na udarac strijelca prvog pogotka O'Rileyja. Hrvatska je u geometrijskom smislu izašla nešto više prema naprijed u drugom dijelu, ali Danska je jedina pružala opasnost na terenu, sve do 84. minute kad se 'mladi vatreni' vraćaju ni iz čega, kako bi se reklo, iz mrtvih. Sučić je fantastično ubacio s lijeve strane u kazneni prostor, a unutar njega dva 'džokera s klupe' donose Hrvatskoj zlata vrijedan pogodak, pogodak za izjednačenje na ukupnih 3:3. Roko Šimić je glavom spustio za ofenzivca St. Paulija Igora Matanovića, a on je s pet metara pospremio loptu u Hermansenovu mrežu. Danska je bila momčad koja je tražila gol u drugom dijelu, ali Hrvatska je bila momčad koja ga je postignula.

U posljednjim minutama regularnog dijela susreta svjedočili smo ružnim trenucima u kojem su nakon naguravanja Hodže, Daramyja i Kvistgaardena prva dvojica zaradila žute kartone, a naša selekcija u završnom pritiskunije uspjela iz prekida ugroziti domaćina. Na kraju su Bišćanovi izabranici poprilično spretno i sretno došli do produžetaka.

Tek za produžetke možemo reći da se Hrvatska uistinu probudila i da je redovito bila opasna pred vratima domaće momčadi. Kao da su naši dečki dobili novi elan snage kad su Danci postajali nešto umorniji. Najopasniji hrvatski pojedinac je bio Marco Pašalić iz Borussije Dortmund koji je bio jako opasan stvorivši udarcima četiri šanse, dvije mu je vrlo dobrim reakcijama obranio Hermansen, treću blokom Kristensen (i to laktom), a četvrta mu je otišla tik do vratnice. Također, u 105. minuti su dvije velike šanse nanizali Sučić i Biuk, ali i to su Danci uspjeli preživjeti.

Sve se, dakle, moralo završiti udarcima s bijele točke, s najviše moguće drame, kako je postao i običaj Bišćanove vrste u posljednje vrijeme. Redom su s bijele točke bili precizni Dyhr, Vušković, Gronbaek, Fruk, Jorgensen i Soldo, sve do rezultata 3:3, a potom je u četvrtoj seriji Dominik Kotarski obranio udarac Kristensena i tako se iskupio za svoju pogrešku iz 19. minute. Međutim, promašaj strijelca iz regularnog vremena, Igora Matanovića koji je s 11 metara pogodio vratnicu, ostavio je Dance na 3:3 uoči pete serije. Kotarski je zamalo obranio i udarac Madsena, no lopta je od njegove ruke ipak ušla u mrežu. Kapetan Luka Sučić je bio precizan za Hrvatsku, i tako se nastavila drama raspucavanja i nakon pete, nominalno završne serije raspucavanja jedanaesteraca.
U šestoj nas je junak Kotarski ponovno oduševio fenomenalnom obranom Rossovog udarca, a Pašalić je potvrdio na najdramatičniji mogući način hrvatski veliki uspjeh, plasman na Europsko prvenstvo.

>> Pogledajte i video: Brano Strupar za Večernji list: Rezultat je odličan, ali treba ostati na zemlji prije SP-a

Komentara 22

KA
Karloho
17:34 27.09.2022.

Pobjeda!!!

KO
koraknaprijed
20:57 27.09.2022.

Hrvati su rođeni sa genom koja ne priznaje poraz. Tako mala nacija a tako visoko kotira,NE VIĐENO.

BU
Bubalamala
20:51 27.09.2022.

Super smo pucali i odlično branili penale. Bravo momci !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije