15.07.2022. u 21:56
Dinamo i Lokomotiva odigrali su prvi susret prvog kola Supersport prve hrvatske nogometne lige.

U prvoj utakmici nove sezone Prve HNL Dinamo je u Maksimiru svladao Lokomotivu sa 3-2 (2-2).

Lokomotiva je povela sa 2-0 golovima Sandra Kulenovića (4) i Ibrahima Aliyua (22), no Dinamo je preokrenuo s dva gola Josipa Drmića (25, 34) i jednim Luke Menala (90+1).

U prvom poluvremenu se 5 puta tresla mreža

Gosti su do prednosti stigli na samom otvaranju utakmice kada je Teophile-Catherine neoprezno odigrao jednu loptu u sredinu terena na 30-ak metara od svog gola, na nju je startao Smakaj i poslao ju u kazneni prostor domaćih gdje se odlično snašao Kulenović iz udarcem iz prve svladao Livakovića.

U 15. minuti Kulenović je još jednom zatresao mrežu Dinama odlično se snašavši u gužvi nakon udarca iz kuta, ali sudac Bel je na intervenciju VAR-a poništio taj pogodak zbog prekršaja Solde na Ademiju koji je prethodio golu.

15..07.2022.,stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 01. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Arijan Ademi Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika /PIXSELL

Niti to nije bilo dovoljno upozorenje za Dinamo, pa je Lokomotiva u 22. minuti ipak povela sa 2-0. Vranjković je odlično prodro po desnom boku, odigrao dvostruko proigravanje s Aliyuom, a napadač gostujućeg sastava je sa 10-ak metara prizemnim udarcem pogodio sam donji desni kut nemoćnog Livakovića.

Odmah nakon primljenog drugog gola reagirao je trener Dinama i umjesto indisponiranog Bočkaja, koji je pokrivao lijevi bok, ubacio drugog napadača te Petkoviću pridružio Drmića. Taj se potez poazao punim pogotkom jer je najveće Dinamovo pojačanje u sljedećih 10-ak minuta s dva gola osigurao poravnanje.

15.07.2022., stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 01. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Samo dvije minute nakon ulaska na teren Drmić se već upisao u strijelce, Špikić se ubacio u kazneni prostor gostiju i poslao povratnu loptu za Drmića. Udarac švicarskog napadača odbio se od blokova dvojice obrambenih igrača te od grede prije no što je prešao gol-liniju.

Marić zbog neopreznog starta dobio izravni crveni karton

Za poravnanje najzaslužniji je Ivanušec koji je sjajnim driblingom na desnom krilu prevario Soldu i zatim poslao prizemnu loptu u peterac na koju je Drmić stigao prije vratara Santinija i još jednom zatresao mrežu.

Lokomotiva je u 78. minuti ostala s igračem manje jer je zbog grubog starta isključen Marić, a Dinamo je brojčanu prednost uspio iskoristiti za potpuni preokret u završnici. Veliki pritisak domaććih urodio je plodom početkom sudačke nadoknade. Teophile-Catherine je uspio glavom proslijediti jedan centaršut pred sam gol gdje je u padu također glavom loptu u mrežu uspio proslijediti Menalo, još jedan igrač kojega je Čačić ubacio u igru.

 

TEKSTUALNI PRIJENOS UTAKMICE PROČITAJTE NA DNU ČLANKA...

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

DINAMO
Drmić 26', 34', Menalo 90+1'
3-2
LOKOMOTIVA
Kulenović 4', Alyiu 21'
DINAMO - LOKOMOTIVA, 20:00, MAKSIMIR
Kraj
KRAJ! (Kraj)

Kraj prve utakmice u novoj sezoni HNL-a! Dinamo je odnio pobjedu nakon prave drame.

Gol
90+1' (Gol)

GOOOOOOOL! MENALOOOO! Preokret Dinama u zadnjim sekundama.

86'

Dinamo grize! Ali što sada brani Santini, preigrali su dinamovci obranu Lokomotive i Ademi je uputio opasnu loptu u peterac, ali Santiniiii brani

84'

Menaaaaloo! Velika prilika za Dinamo, Menalo je iz okreta potegnuo, ali opet sjajni Santini se ispriječio i spasio Lokose.

82'

Dinamo osjeti da mora iskoristiti igrača više i kreće ofenzivnije u igru zadnjih desetak minuta.

Crveni karton
78' (Crveni karton )

Izravni crveni karton! Ipak Bel nakon pregleda VAR-a odlučuje da je start bio preneoprezan i grub i Lokomotiva ostaje s igračem manje!

Žuti karton
75' (Žuti karton )

Ufff gadan start Marića! Kopačkom izravno u koljeno dobio je Ristovski nakon kontakta, liječnička ekipa odmah je ušla na teren te ispratila Dinamova igrača, dok se sudac Dario Bel odlučio pogledati VAR jer start je bio na granici izravnog crvenog kartona.

Komentar čitatelja
73' (Komentar čitatelja)

Otvaranje 32. sezone HNL-a na Maksimiru danas prati 4320 gledatelja

71'

I evo prve opasne prilike u nastavku! Ljubičić je nakon udarca Mišića iz kuta gotovo došao do preokreta oštrom loptom kroz kazneni prostor i obranu Lokomotive, no vratar Santini se baca i brani.

65'

Lokomotiva sada djeluje pribranije nego u početku drugog ili na kraju prvog poluvremena. Kulenović ostavlja za sada najbolji dojam na terenu. 

 

S druge strane, Dinamo se previše muči u napadu bez nekog konkretnog planskog rješenja.

63'

Od vatrometa u prvom dijelu utakmice, u nastavku je ostao samo dim...ništa posebno nije se dogodilo u ovih dvadesetak minuta.

60'

Šprikić je uzeo loptu lijepo na sredini u proslijedio je naprijed prema Drmiću i Špikiću. Ivanušec je prošao lijepo obranu Lokomotive i doveo u priliku Drmića, ali brani Santini.

Zamjena
57' (Zamjena)

Još jedna promjena kod Ante Čačića. Izgleda da trener Dinama traži još malo snage jer pobjeda bi svakako bila psihološki važna uoči bitnog europskog ispita u utorak protiv Makedonaca. Jedino čudi da prilikom izjednačekog rezultata Čačić pojačava obranu?

 

IZLAZI: Mislav Oršić

 

ULAZI: Josip Mišić

55'

Nema puno novosti u nastavku. Dodajmo kako je unatoč činjenici da nova HNL sezona počinje sredinom srpnja, na vrhuncu ljeta svejedno lijepa i glasna kulisa na Maksimiru.

15..07.2022.,stadion Maksimir, Zagreb - SuperSport HNL, 01. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika /PIXSELL

 

50'

Prošlo je prvih pet minuta drugoga dijela u kojima nije bilo velikih prilika niti s jedne strane. Utakmica je mirnija, ali u nastavku je vidljivo da je Dinamo puno dominantniji.

Zamjena
46' (Zamjena)

Lokomotiva odmah radi izmjene:

 

IZLAZI: Smakaj

 

ULAZI: Bubanja

46'

Počelo je drugo poluvrijeme!

 

Komentar čitatelja
GAF (Komentar čitatelja)

Prvu utakmicu sezone obilježio je i neobičan gaf. 

 

>> OPŠIRNIJE OVDJE

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

U ovome trenutku sudac je označio kraj prvog poluvremena na Maksimiru koje je pružilo bombastičnu uvertiru u novu sezonu HNL-a

45+

Igrat će se 3 minute nadoknade, označio je pomoćni sudac.

Žuti karton
42' (Žuti karton )

Lokomotiva je upisala i dva žuta kartona. Zbog prekršaja u bilježnicu suca Bela upisani su Čokaj u 37. zbog prekršaja na Ljubičiću, zatim u 39. Smakaj koji je povukao Ivanušeca

41'

Kakva prilika! Ademi je dugom loptom pronašao Petkovića koji je imao čistu šansu, ali bio je brz Mersinaj omeo ga u udarcu prema vratima tako da je sve završilo u korneru.

40'

Ulazimo u završnicu prvoga dijela, Dinamo je upisao 5 udaraca prema golu, a Lokomotiva 3 od čega su sva tri završila u mreži. 

 

 

Gol
34' (Gol)

GOOOOL! Drmiiiić zabija za izjednačenje! Nakon sjajnog prodora Ivanušeca, Drmić je došao do lopte i sigurno zabio.

 

Kakva utakmica! Lopta je tresla mrežu pet puta u 35 minuta!

33'

Za razliku od prvih 25 minuta, nakon pogotka Drmića i očito nužne i korisne zamjene koju je Čačić napravio izvadivši Bočkaja i stavivši Drmića u igru Dinamo se probudio i preuzeo potpunu dominaciju, sada opasno sijeva pred golom Santinija.

31'

Niti minutu kasnije Drmić opet prijeti vratima Lokomotive! Udarac nije bio dovoljno precizan, ali ubacio je Dinamo u brzinu više pa je u međuvremenu u peterac potegnuo i Ljubičić, lopta se u fliperu odbila Oršiću koji je potegnuo silovito, ali lopta odlazi iznad okvira gola.

Gol
26' (Gol)

GOOOOL! Tek što je ušao u igru Drmić zabija, ali sve se bilježi kao autogol jer je Mersinaj bio zadnji na lopti.

 

Međutim, neodlučni suci ipak su tijekom poluvremena opet pogledali situaciju i zaključili da je gol zabio Drmić

Zamjena
23' (Zamjena)

Ante Čačić ima horor na terenu nakon 20 minuta utakmice pa već mijenja. 

 

IZLAZI: Bočkaj

 

ULAZI: Drmić

Gol
21' (Gol)

GOOOOL!

I dok smo tipkali kako je Dinamo u vidnom šoku nakon ranog pogotka, Alyiju je sjajno pogodio s 15 metara za visokih 2-0 u ranoj fazi susreta

Zaleđe
20' (Zaleđe)

Oršić oštro po liniji kroz peterac, lopta prolazi kroz noge Santinija, no sudac podiže zastavicu

VAR - Video Assistant Referee
14' (VAR - Video Assistant Referee)

Nevjerojatno! Kulenović je stigao do svog drugog pogotka u samo 15 minuta utakmice!

 

Nakon izvedenog kornera, Sandro Kulenović se izvukao iz zaleđa i zabio pogodak, no sve odlazi u VAR sobu na provjeru zbog ranijeg prekršaja i gol je poništen.

5'

Dinamo je bio neoprezan u obrani u prvih pet minuta susreta, ali je zato oštar u napadu i već u prvoj minuti zaprijetili su domaćini golu Lokomotive. Špikić je povukao po desnoj strani, Ristovski pronašao loptu, ali ju poslao u gredu

Gol
4' (Gol)

GOOOL! Kakav šok! Sandro Kulenović iskoristio je grešku obrane i zabio za 1:0 Lokomotive

 

Theophile-Cathrine je jako loše pokušao vratiti loptu u sredinu te je prvi na njoj završio igrač Lokomotive koji ju je bez problema pospremio u gol.

Info
SASTAVI (Info)

DINAMO (4-2-3-1):

Livaković, Bočkaj Šutalo, Theophile-Cathrine, Ristovski, Ademi, Ljubičić, Oršić, Ivanušec, Špikić, Petković

 

LOKOMOTIVA (4-3-3):

Santini, Mersinaj, Aliyu, Kulenović, Marić, Smakaj, Milićević, Cokaj, Pivarić, Soldo, Vranjković

 

Dinamo bira isprobano uspješni 4-2-3-1 sa Petkovićem u špici, Oršić, Ivanušec i Špikić iza Petkovića, u veznoj liniji Ljubičić i kapetan Ademi. U obrani od prve minute kreću Bočkaj, Theophile-Cathrine, Šutalo i Ristovski, a na vratima Livaković. Čačić je na klupi ostavio Drmića, a neće imati prolema sa sastavom jer ima široku klupu i roster od preko 30 igrača.

 

S druge strane, Lokomotiva se odlučila na 'ziherašk'i 4-3-3 sa Santinijem na vratima. Na bekovima su Vranjković, Mersinaj, Soldo i Milićević. Vezni red popunjavaju Cokaj, Smakaj i Marić, dok su u napadu Alyiu, Kulenović i Pivarić

Info
IZGLEDI I GDJE GLEDATI (Info)

Dinamo je izgledni favorit za pobjedu u večerašnjem duelu, a utakmicu, osim u tekstualnom prijenosu u ovom članku, možete pratiti i na novom kanalu MaxSport1 u sklopu Max TV paketa.

 

A gdje gledati sve hrvatske klubove u sportskim podvizima doznajte OVDJE

Info
SUDAC (Info)

Glavni sudac na utakmici je Dario Bel iz Osijeka.

Info
DINAMO SE POJAČAO (Info)

Hrvatski prvak radi sve na tome da se vrati dominantnom osvajanju naslova budući da bi mu eventualna bodovna prednost omogućila više rotacije zbog potencijalnih europskih utakmica.

 

Budući da je Dinamo, strogo gledano u HNL okvirima, prošlu sezonu odradio ispod svojih očekivanja unatoč osvajanju naslova, u redovima prvaka Hrvatske žele da se ta napeta borba ne ponavlja.  Stoga su plavi ovog ljeta posegnuli za velikim pojačanjima, dok su najvažniji igrači ostali u momčadi bez izlaznih transfera.

 

U klub su došla velika pojačanja poput Josipa Drmića, Roberta Ljubičića i Boška Šutala, a važni igrači poput Josipa Šutala, Luke Ivanušeca, Mislava Oršića ostali su u klubu unatoč ponudama koje su stizale u Maksimirsku 128. Treba dodati i da je prodajom rezervnog igrača Bartola Franjića u Wolfsburg inkasirano 7,5 milijuna eura, a službenim prodajama Kristijana Jakića i Petra Stojanovića (klub napustili prošle sezone) još dodatnih pet milijuna eura. Tako da je, i uz sve ove ulazne transfere, Dinamo zasad u plusu od 5,7 milijuna eura u ovom prijelaznom roku.

Pročitajte više OVDJE

AUTOR: Edi Džindo

Info
NAJAVA (Info)

Svaki trener reći će vam da mu je prva sljedeća utakmica najvažnija. Slično govori i trener Dinama Ante Čačić, fokus mu je na današnjoj utakmici s Lokomotivom (Maksimir, 20 sati, MAXsport 1), no poslije je ipak priznao da mora razmišljati i tko će mu igrati čak tri utakmice unaprijed.

 

Vraća se i Josip Šutalo

 

Zbog toga je povukao potez za smanjivanje gužve u svlačionici, dio igrača koji imaju određene probleme i one koji mu nisu u kadru za današnju utakmicu odvojio je kako bi imao manji broj igrača u kadru kojim kani napasti lokose. A oni nisu nimalo lagan zalogaj za plave, prošle sezone opako su im uzimali bodove, zakomplicirali život čak i u završnici sezone kada je već Čačić bio na klupi plavih, bila je to najlošija izvedba Dinama otkako ga je preuzeo Čačić.

 

Za Lokomotivu ne konkuriraju Boško Šutalo, Bulat, Marin, Emreli, Gojak, Dilaver, Brkljač te Komnen Andrić koji je jučer išao u upravu kluba i rješavao svoj vjerojatni transfer u francuski Clermont, a među kandidatima za utakmicu je mladi Gabrijel Rukavina. U momčad bi se mogao vratiti Théophile, a odmoriti Perić, dok bi umjesto Lauritsena mogao igrati Josip Šutalo, koji se vratio među kandidate za susret.

 

– Lokomotiva je prošle sezone osvojila sedam bodova protiv Dinama, utakmica je to koja iziskuje veliku pozornost s naše strane. Želimo otvoriti prvenstvo s tri boda – kazao je Čačić i osvrnuo se na tešku ozljedu ponajboljeg igrača Lokomotive Lukasa Kačavende.

 

– Jako mi je žao zbog ozljede Lukasa, želim mu što brži oporavak i povratak na terene. Lokomotiva, bez obzira na taj izostanak, ima jako puno kvalitetnih igrača i alternativa. A mi moramo učiniti sve da uzmemo sva tri boda; sjećamo se prošle sezone i poraza od Slaven Belupa na otvaranju prvenstva – kaže trener Dinama.

 

Da, znali su se plavi popiknuti na startu prvenstva, u posljednjih deset godina tri su puta remizirali (Inter, Hajduk i Rudeš) i u Maksimiru izgubili od Koprivničana.

 

Čačić će ponovno rotirati momčad.

 

– Imamo velik fond igrača i rotacije su nužne. Utakmice su svaka tri dana pa moram razmišljati unaprijed, pa i o tome tko će mi igrati i treću utakmicu koja dolazi. Nemamo kad raditi razvojne treninge, a ovi koji će raditi posebno imat će iste uvjete, iste trenere i vratit će se u kadar kad bude potrebe, a neki drugi ići će u tu skupinu. Za današnju utakmicu vidjet ću hoće li Petković i Drmić ponovno igrati zajedno ili jedan po jedan. Ljubičić je odigrao jako dobro protiv Hajduka, ali protiv Lokomotive na lijevom beku zaigrat će Petar Bočkaj, u formu ga moramo vraćati kroz utakmice – objasnio je Čačić.

 

U priči o rotacijama zanimalo nas je radi li ih i zbog utakmice u utorak, kad u Maksimir dolazi Shkupi Goce Sedloskog.

 

– Ne razmišljam o Shkupiju, rekao sam da će biti teži protivnik ako prođu prvo pretkolo. Razmišljat ćemo o njima nakon utakmice protiv Lokomotive.

 

Dinamo je u završnici prošlog prvenstva imao krasnu podršku navijača, bilo je tako i u Superkupu protiv Hajduka. U toj završnici krasnu su podršku plavi imali upravo protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj, čak i kad su gubili, bodrilo ih se tribina. Tada su se poskliznuli, valjda neće i sada, pogotovo bude li puno gledatelja. Dosad je prodano oko 3600 godišnjih ulaznica.

 

Pokazali smo prošle sezone

 

Lokomotiva je odavno prestala biti "sestrinski" klub protiv kojeg su plavi unaprijed upisivali bodove, ni odnosi dvaju klubova više nisu tako dobri kao što su bili nekoć i posljednjih godina imamo pravo gradsko suparništvo. Lokosi su se pripremali u Nizozemskoj.

 

– Zadovoljan sam pripremama, imali smo jake suparnike. Svi smo žalosni zbog ozljede Kačavende, pred kojim je operacija i višemjesečni oporavak. Naravno da je to velik gubitak, no poznavajući Lukasov karakter i borbeni duh, on će predano raditi kako bi se vratio još jači. Slijedi nam iznimno teška utakmica protiv Dinama, koji je prošlog tjedna u Superkupu pokazao svoju snagu te da je nastavio tamo gdje je stao prošle sezone. Dinamo je favorit, no uz maksimalnu koncentraciju, predanost i angažman na terenu možemo doći do pozitivnog rezultata, što smo pokazali i prošle sezone – rekao je trener Lokomotive Silvijo Čabraja.

 

AUTOR: Robert Junaci

Komentara 31

DU
Deleted user
21:08 15.07.2022.

haha tovari revu li revu, e da se hajduku sudi ko Dinamu , ne bi hajduk ni 5.bija, al tragedija je da bi oni i tada revali, to in je u krvi. Dinamo Dinamo najbolji i najslavniji klub u Hrvatskoj a i sire.

DU
Deleted user
21:16 15.07.2022.

Gol Lokosa ponisten ispravno, samo slijepci odnosno tovari to ne vide

KA
kažemja
21:58 15.07.2022.

Sad slijedi kmečanje tovara .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije