04.12.2022. u 22:01
Strijelci za europske doprvake bili su Jordan Henderson (38), Harry Kane (45+3) i Bukayo Saka (57).

Nogometaši Engleske plasirali su se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva 3-0 (2-0) pobjedom protiv Senegala u susretu osmine finala igranom na stadionu Al Khor. 

Strijelci za europske doprvake bili su Jordan Henderson (38), Harry Kane (45+3) i Bukayo Saka (57).

Afrički prvak bio je bolji suparnik u prvih pola sata utakmice te je u tom razdoblju imao i dvije velike prilike za pogodak. U 22. minuti u predaji lopte pogriješio je Maguire, uslijedio je ubačaj Diatte s desnog krila, prema golu je pucao Dia, njegov pokušaj blokirao je Stones kojega je nakon bloka lopta pogodila i u ruku, a na odbojanac je natrčao Ismaila Sarr, ali je s pet metara prebacio i istrčalog Pickforda i vrata. Situacija oko Stonesove ruke je pregledana i u VAR sobi te je procijenjeno kako se ne radi o prekršaju za kazneni udarac.

Sjajnu priliku Senegal je imao i u 32. minuti kada je Sarr osvojio loptu na 30-ak metara od engleskog gola, proigrao Diju koji je pucao sa sedam metara iskosa, ali vrhunskom reakcijom istaknuo se Pickford.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - England v Senegal - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - December 4, 2022 Senegal's Edouard Mendy in action with England's Jordan Henderson REUTERS/Marko Djurica Photo: MARKO DJURICA/REUTERS
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Završnica prvog poluvremena pripala je Engleskoj koja je povela u 38. minuti. Kane je odlično proigrao Bellinghama koji je probio lijevi bok i poslao povratnu loptu na "penal" Hendersonu koji je odličnim udarcem sa 11 metara svladao Mendyja.

U posljednjim sekundama prvog poluvremena previše Senegalaca je krenulo u napad, a nakon izgubljene lopte Bellingham je povukao protunapad, proslijedio loptu za Fodena koji je vidio da ga prati Kane i uposlio svog kapetana koji je izbio sam pred Mendyja i rutinirano ga svladao za 2-0.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - England v Senegal - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - December 4, 2022 England's Harry Kane scores their second goal REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

Dvoboj je rezultatski zaključen u 57. minuti kada je Saka povisio na 3-0 iskoristivši odličan prodor Fodena po lijevoj strani i dodavanje kroz noge kapetana Senegala Koulibalyja. Mladi napadač Arsenala spremno je dočekao loptu u sredini kaznenog prostora i sigurno realizirao priliku.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - England v Senegal - Al Bayt Stadium, Al Khor, Qatar - December 4, 2022 England's Bukayo Saka celebrates scoring their third goal REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Iako je do kraja utakmice ostalo više od pola sata više se praktički nije dogodilo ništa vrijedno spomena. Englezi su bez problema kontrolirali situaciju na terenu i praktički čuvali snagu za daljnji tijek natjecanja. Senegalci su, pak, svjesni kako ne mogu do preokreta prilično malodušno pokušavali doći barem do počasnog gola.

Engleska će tako u četvrtfinalu 10. prosinca igrati protiv branitelja naslova Francuske koja je ranije u nedjelju sa 3-1 nadigrala Poljsku.

ENGLESKA - SENEGAL 3-0 (2-0)

Stadion Al Bayt

GLEDATELJA: 65.985

SUDAC: Barton (Salvador)

STRIJELCI: 1-0 Henderson (38), 2-0 Kane (45+3), 3-0 Saka (57)

ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones (Dier, 76), Maguire, Shaw - Henderson (Phillips, 82), Rice, Bellingham (Mount, 76) - Saka (Rashford, 65), Foden (Grealish, 65); Kane

SENEGAL: E. Mendy - Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (Ballo Toure, 84) - I. Sarr, N. Mendy, Ciss (P. Gueye, 46), Diatta (P. Sarr, 46) - Ndiaye (Dieng, 46); Dia (Diedhiou, 72)

Video - Zlatko Dalić ispričao kome je slao poruke u tri ujutro: 'Žao mi je što je tako završilo'

 

Engleska
Henderson 39', Kane 45'+3, Saka 57'
3-0
Senegal
Osmina finala, SP Katar, 20.00, Al Bayt stadion
Kraj
90+4 (Kraj)

Kraj utakmice! Englezi su pogocima Hendersona, Kanea i Sake uvjerljivo pobijedili Senegal (3:0) te će u četvrtfinalu igrati protiv Francuza!

90'+3

Bamba Dieng (Senegal) je izveo slobodan udarac, ali je pogodio samo živi zid.

90'+1

Rashford je na drugoj vratnici dočekao loptu, pucao je iz poluvoleja, no bila je to preteška situacija za realizaciju

Nadoknada
90' (Nadoknada)

Igrat će se četiri minute nadoknade

89'

Bili su Senegalci pred golom suparnika nakon čega se lopta odbila na dvadeset metara gdje je naletio Diedhiou, ali opalio je nebu pod oblake.

85'

Dobra prilika za Senegal, mogli su sad zabiti barem počasni pogodak, no Diedhiou nije bio dovoljno koncentriran i precizan. 

Zamjena
84' (Zamjena)

Kod Senegala ulazi Ballo Toure umjesto Jakobsa.

Zamjena
82' (Zamjena)

Posljednju zamjenu troši Southgate. Phillips ulazi umjesto Hendersona.

80'

Velika prilika Engleske! Išla je brza akcija, Rashford je s desne strane ubacio za Kanea koji pred golom klizećim startom kasni za milimetar

Zamjena
77' (Zamjena)

Mijenja opet Southgate. Mount i Dier ulaze u igru, a izlaze Bellingham i Stones.

Žuti karton
76' (Žuti karton )

Kalidou Koulibaly je prvi javno opomenut igrač na utakmici. Oštro je startao na Kanea

74'

Ovo je bilo blizu! Pape Matar Sarr je izveo slobodnjak na tridesetak metara, ali je lopta prošla malo pored desne stative.

Zamjena
70' (Zamjena)

Nova promjena kod Senegala. Diedhiou ulazi, a izašao je Dia.

Zamjena
65' (Zamjena)

Izmjene u engleskom sastavu. Izlaze Foden i Saka, a zamijenit će ih Grealish i Rashford. 

Gol
57' (Gol)

GOOOL Englezi uništavaju Seneglace, vode 3:0! Zabio je Saka sa sedam metara nakon lijepog dodavanja Fodena.

54'

Evo i pokušaja Sake iskosa s desetak metara - samo preko gola.

50'

Pape Matar Sarr odmah je po ulasku pokušao zaprijetiti - njegov je udarac s oko 25 metara ipak prošao daleko od Pickfordova gola.

Početak
46' (Početak)

Počelo je drugo poluvrijeme! Tri je promjene napravio senegalski izbornik Aliou Cisse. P.M. Sarr, I. Ndiaye i Dieng su ušli, a Ciss, Diatta i Ndiaye su izašli. 

Poluvrijeme
45'+3 (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena! Englezi na odmor odlaze s velikom prednošću (2:0) i jako su blizu četvrtfinala SP-a. Senegal je stvorio nekoliko odličnih prilika i morat će tako nastaviti u nastavku ako želi do preokreta. Za Tri lava su pogađali Henderson i Kane.

Gol
45'+3 (Gol)

GOOOL Engleska ima veliku prednost - 2:0! Kane je strijelac! Bellingham je sjajno sve napravio u tranziciji i uposlio Fodena koji iz prve dovodi Kanea u mat poziciju što engleski kapetan iskorištava i pogađa.

Nadoknada
45' (Nadoknada)

Igrat će se dvije minute nadoknade

43'

Koulibaly teško griješi i gubi loptu, ali nije to uspio iskoristiti Shaw, izborio je samo novi korner.

41'

Nova velika šansa za Engleze. Kane je dobio loptu u sredini, ali je pucao preko gola iz odlične pozicije.

Gol
39' (Gol)

GOOOL Engleska je povela 1:0! Henderson je strijelac! Shaw je dao za Fodena, on na lijevoj strani gurnuo dobru loptu za Bellinghama, koji je povratnom loptom pronašao Hedersona na 10-ak metara od gola. Igrač Liverpoola je bio miran u realizaciji.

36'

Walker je prekršajem zaustavio Sarra koji je bio u opasnom naletu 30-ak metara od engleskog gola. Afrikanci su tražili žuti karton, no sudac ih nije poslušao pa su Englezi, vjerovali li ne, još uvijek bez opomene na ovom SP-u. 

32'

Ponovno velika prilika Senegala! Sarr je dugo vodio loptu pa uposlio Diu koji snažno puca sa sedam metara iskosa, no Pickford još boljom reakcijom brani njegov pokušaj.

23'

Ismaila Sarr je upropastio veliku šansu! Iz blizine je prebacio gol te potom tražio jedanaesterac tvrdeći da je Stones igrao rukom. Nakon VAR provjere odlučeno je kako nema najstrože kazne.

21'

Stones je bio najviši u skoku nakon kornera, no nema opasnosti za Mendyja jer stoper Manchester Cityja kao da nije očekivao ovu loptu, pa se praktički samo odbila od njega.

20'

Englazi imaju znatno više loptu u svom posjedu - 69:31 posto.

13'

Nova opasnost pred vratima Senegala. Kane je oštro ubacio u peterac, gdje je ipak zakasnio Saka.

7'

Englezi su ubacili pred gol Senegala tražeći glavu Harryja Maguirea, no bezuspješno. Obranili su se Afrikanci.

4'

Moglo je biti opasno za Engleze. Dia je bio jako blizu udarcu s nekoliko metara, ali mu je u zadnji trenutak uspio zasmetati Maguire

4'

Glavni je sudac 31-godišnji Iván Arcides Barton Cisneros iz El Salvadora.

2'

Izbornik Senegala Aliou Cisse bio je bolestan uoči utakmice, nije se znalo hoće li večeras biti na klupi, no ipak je tu, na stadionu Al Bayt sa svojom momčadi.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica!

SASTAVI

Evo i sastava Engleske i Senegala...

 

Bez Sterlinga

Raheem Sterling, jedna od najvećih zvijezda Engleske, neće nastupiti u osmini finala i odletit će doma, piše Daily Mail. Krilni napadač Chelseaja navodno mora riješiti neke privatne obaveze.

Englezi su pobjedama nad Iranom i Walesom te remijem s SAD-om osvojili prvo mjesto u skupini B dok su Senegalci bili drugi u A skupini nakon što su savladali Ekvador i Katar dok ih je nadjačala Nizozemska.

Početak
ENGLESKA - SENEGAL (Početak)

Engleska i Senegal od 20 sati igraju dvoboj osmine finala na SP u Katru, a pobjednik će se u četvrtfinalu sučeliti svjetskim prvacima Francuzima koji su prethodno nadjačali Poljake sa 3:1.

Komentara 12

Avatar Žuti
Žuti
22:09 04.12.2022.

Ima jedna dobra stvar. Ili Francuzi ili Englezi odlaze s Eura.

HR
hr76
22:51 04.12.2022.

Čista ruka Stonesa koja mijenja smjer lopte upućene prema golu, penal za Senegal kod 0:0 i sasvim druga utakmica. Apsolutno se ne slažem sa znalcima u studiju koji kažu da je ovdje sve čisto.

Avatar Númenor
Númenor
08:05 05.12.2022.

Ali Anglo Afrikanci jesu maznuli prave Afrikance. Čemu rasizam i nepriznavanje uspjeha crnog čovjeka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije