30.09.2021. u 22:49
Nevjerojatan prvi dio gledali smo u Belgiji. Ivanušec je rano načeo Genk u 10. minuti, a onda je pred kraj prvog dijela dosuđen penal za plave koji je bez problema realizirao Bruno Petković

U susretu 2. kola H skupine Europske lige Dinamo je na gostovanju u Belgiji pobijedio Genk sa 3-0 osvojivši prve bodove, dok je u drugom susretu u skupini West Ham u Londonu porazio Rapid sa 2-0 upisavši i drugu pobjedu.

Nakon što je natjecanje u skupini otvorio domaćim porazom od West Hama (0-2), Dinamo je u drugom kolu pružio sjajnu predstavu ostvarivši uvjerljivu pobjedu protiv Genka koji je u prvoj utakmici srušio Rapid u Beču sa 1-0.

"Modri" su sjajno ušli u susret i poveli su već u 10 minuti golom Luke Ivanušeca. Bila je to brza kontra hrvatskog prvaka. Ademi je iznio loptu uposlivši Čopa koji je produžio do Oršića, a ovaj vratio Ivanušecu koji je iz blizine zabio za 1-0.

U posljednjim trenucima prvog dijela Dinamo je povećao prednost. Toma je u kaznenom prostoru udario Čopa, finski sudac je provjerio snimku sporne situacije pokazavši na bijelu točku. Bruno Petković je bio siguran za velikih 2-0 nakon prvog poluvremena.

Konačnih 3-0 Dinamo je postavio u 67. minuti, a ponovo je strijelac iz jedanaesterca bio Petković. Kazneni udarac je skrivio Munoz povukavši Oršića u gol prilici zaradivši pritom i crveni karton.

U drugom susretu iz skupine West Ham je u Londonu pobijedio Rapid sa 2-0, a golove su zabili Declan Rice u 29. minuti i Mohamed Said Benrahma u petoj minuti nadoknade. Rice je zabio i Dinamu u prvom susretu u Zagrebu u pobjedi "čekićara" 2-0.

Na ljestvici vodi West Ham sa šest bodova, Dinamo i Genk imaju po tri boda, dok je na začelju Rapid koji je izgubio obje utakmice.

U trećem kolu koje je na rasporedu 21. listopada Dinamo gostuje u Beču kod Rapida, dok će West Ham ugostiti Genk.

30.09.2021., Cegeka Arena, Genk, Belgija - UEFA Europska liga, skupina H, 2. kolo, KRC Genk - GNK Dinamo. Luka Ivanusec, Bryan Heynen Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Hrvatski prvak se nakon poraza od West Hama, vratio na pobjedničke staze pobijedivši u Kupu Orijent, a potom u HNL-u i Slaven Belupa identičnim rezultatima (4-1). "Modri" su seriju nastavili još jednom uvjerljivom pobjedom u Europi porazivši belgijski sastav sa 3-0.

Dinamo je ukupno odigrao 11 utakmica s belgijskim klubovima, a ovo mu je bila sedma pobjeda uz po dva remija i poraza, dok je Genk do sada od hrvatskih klubova igrao samo s Lokomotivom, 2016. u kvalifikacijama za Europsku ligu, a belgijski sastav je slavio ukupno sa 4-2.

Krznar je otvorio utakmicu s trojicom igrača u zadnjoj liniji (Lauritsen - Theophile - Franjić). Ispred njih su bili Ristovski, Mišić, Ademi i Oršić, u ofenzivnom dijelu vezne linije zaigrali su Ivanušec i Petković, dok je klasična špica bio Duje Čop. Josip Šutalo koji je bio u prvoj postavi protiv West Hama, ovoga puta ispao je iz udarnih jedanaest. Domaćine je očekivano predvodio nigerijski napadač Paul Onuachuu koji je u 12 utakmica postigao 11 pogodaka.

"Modri" su sjajno ušli u susret i poveli su već u 10 minuti golom Luke Ivanušeca. Bila je to sjajna kontra hrvatskog prvaka. Ademi je iznio loptu uposlivši Čopa koji je produžio do Oršića, a ovaj vratio Ivanušecu koji je iz blizine zabio za 1-0.

Nakon primljenog gola, Genk je pritisnuo "Modre", domaćin je prijetio sa svih strana no Dinamo je izdržao. U 36. minuti "Modri" su bili korak do drugog gola, no Oršić je pogodio vratnicu. Tri minute kasnije uzvratio je Heynen, no i on je pogodio okvir gola.

U posljednjim trenucima prvog dijela Dinamo je povećao prednost. Toma je u kaznenom prostoru neoprezno udario Čopa, finski sudac je provjerio snimku sporne situacije pokazavši na bijelu točku. Bruno Petković je bio siguran za velikih 2-0 nakon prvog poluvremena.

Genk je na otvaranju drugog dijela pojačao pritisak, no Dinamo je prelomio utakmicu u 67. minuti. Vratar Vandevoordt je promašio jednu loptu, nakon čega je Munoz povukao Oršića u gol prilici skrivivši kazneni udarac, a pritom je dobio i crveni karton. Petkovićje  sigurno realizirao jedanaesterac za 3-0.

Tri gola prednosti i igrač više 20 minuta prije kraja bili su nedostižni i Dinamo je do kraja rutinski odradio posao osvojivši važna tri gostujuća boda.

30.09.2021., Cegeka Arena, Genk, Belgija - UEFA Europska liga, skupina H, 2. kolo, KRC Genk - GNK Dinamo. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

GENK - DINAMO 0-3

GENK. Luminus Arena. Sudac: Mattias Gestranius (Finska);

Strijelci: 0-1 Ivanušec (10), 0-2 Petković (45+3-11m), 0-3 Petković (67-11m)

Žuti kartoni: Heynen, Thorstvedt

Crveni kartoni: Munoz (66)

GENK: Vandevoordt - Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga - Thorstvedt (od 64. Tresor), Toma (od 70. Preciado), Heynen - Ito, Onuachu (od 76. Ugbo), Paintsil (od 64. Bongonda)

DINAMO: Livaković - Lauritsen, Theophile, Franjić (od 70. Leovac) - Ristovski, Mišić, Ademi (od 64. Gojak), Oršić - Ivanušec (od 83. Baturina), Petković (od 83. Andrić) - Čop (od 70. Menalo)

Genk
0-3
Dinamo
Ivanušec 10', Petković 45' +3', 67' (p)
2. kolo Europske lige, 21:00, Genk, Luminus Arena
Kraj
90' + 6' (Kraj)

Kraj! Dinamo zasluženo i uvjerljivo slavio protiv Genka 3:0!

90'

Igrat će se još barem šest minuta. 

88'

Potpuni kolaps tempa i igre u ovome susretu za domaćine. Stoji i njihov trener na rubu svoga prostora i u nevjerici gleda na svakog svog igrača dok s tribina sluša 'Volim Dinamo jer je život moj' u izvedbi zagrebačkih navijača!

Zamjena
82' (Zamjena)

Ide van Luka Ivanušec, a umjesto njega ulazi mladi Baturina.  Ulazi i Komnen Andrić umjesto Petkovića.

76'

Menalo je sada jurio u kontru, ali nije pronašao Oršića na drugoj strani, tako da ostaje 3:0.

Zamjena
71' (Zamjena)

Preciado ulazi umjesto Tome, a Eiting umjesto Ita kod Genka, dok su kod Dinama ušli Menalo i Leovac umjesto Čopa i Franjića.

Gol
67' (Gol)

GOOOOL! Petković je i drugi puta večeras hladnokrvan! 

I crveni karton za Munoza pokazao je sudac, a Dinamo ima i velikih 3:0. Sada mogu gosti mirno držati loptu u svojim nogama.

Zamjena
64' (Zamjena)

Izlazi Ademi, ulazi Gojak.

53'

Luka Ivanušec leži na travnjaku, ukazuje mu se pomoć. Morat će i izaći s terena..

46'

Počeo je drugi dio. 

Poluvrijeme
45' + 4' (Poluvrijeme)

Svira kraj prvoga dijela finski sudac nakon što je Petković zabio staloženo i hladnokrvno s bijele točke. Ajmo Dinamo! Još barem ovoliko u drugom dijelu!

Penal
45' + 3' (Penal)

PENAL ZA DINAMO! GOOOOL! Petkoviiiiiiić! 

45'

Nevjerojatno što su si dozvolili dinamovci u zadnjoj minuti prvog dijela. Oršić je imao lijep prodor sam, jedan na jedan, ali je usporio pa dodao loptu u sredinu, a onda se nisu snašli dinamovci. Krenula je kontra belgijske momčadi, a srećom, ni to nije ušlo u mrežu i onda je stigla dojava - stiže VAR provjera prekršaja nad Dujom Čopom!

41'

Polako, smireno, pokazuje Damir Krznar nakon što je stativa spašavala njegovu momčad. Poskliznuo se Petković u sredini, a lopta je bez problema stigla do igrača u plavim dresovima. Srećom, nije prošla iza leđa zagrebačkog golmana.

40'

Brani Livaković sjajnu priliku belgijske momčadi. 

38'

GREEEEEDA! Ivanušec se sjajno probio na rubu 16-erca unatoč čvrstom startu domaćih braniča, a onda je dodao Oršiću koji je odlučno tukao, no zatresao prečku u Belgiji.

Žuti karton
30' (Žuti karton )

Thorstvedt je sada zaradio i žuti karton nakon što je nagazio Arijana Ademija. Dinamo ima slobodni udarac (Mattias Gestranius), a sudac večerašnjeg susreta strog kriterij. 

22'

Ubačena je i jedna baklja na travnjak. 

19'

 Ostao je sada Thorstvedt  potpuno sam, ali je srećom neprecizan! Jaka lopta sijevnula je pored Dinamova gola.

Žuti karton
13' (Žuti karton )

Genkov kapetan Heynen oštro je startao na Čopa i zaradio žuti.

Gol
10' (Gol)

GOOOOL! Prodor Arijana Ademija, zauzimanje prostora kako Dinamov kapetan već rutinski radi, a onda lopta za Oršića koji nesebično dodaje za hladnokrvnog Luku Ivanušeca! U 10. minuti utakmice Dinamo već vodi! Ajmoooo!

6'

Domaćini su pritisnuli od prve minute, ali je Dinamo sada uspio primiriti taj pritisak barem malo. Nadamo se da će bolje biti u nastavku.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica u Belgiji. Sretno, Dinamo! 

SLUŽBENI SASTAVI

DINAMO: Livaković - Theophile, Lauritsen, Franjić-  Ristovski, Ivanušec, Mišić, Ademi, Oršić - Petković - Čop

GENK: Vandevoordt - Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga - Heynen, Toma, Thorstvedt - Paintsil - Onuachu - Ito

MOGUĆI SASTAVI

DINAMO: Livaković - Šutalo, Lauritsen, Theophile -  Ristovski, Mišić, Franjić, Oršić - Ivanušec, Ademi - Petković

GENK: Vandevoordt - Munoz, Cuesta, Lucumi, Arteaga - Heynen, Eiting - Junya Ito, Thorstvedt, Paintsil - Onuachu

GDJE GLEDATI?

Susret se igra u 21 sat, a navijači u Hrvatskoj mogu ga gledati u programu Arena Sporta 1.
 

ADEMI UPOZORAVA

Priča se o Genkovu napadaču Onuachuu, no Ademi drži da u suparničkoj momčadi ima još puno razloga za oprez.

– On im je glavna zvijezda, zabija iz poluprilika i neugodan je, ali momčad izbaci pojedinca, a oni su na svim pozicijama opasni – kaže  Ademi.

Pročitajte više OVDJE

KAKO ĆE IZGLEDATI PLAVI?

Kako god posložio svoje figure, Krznar mora inzistirati na koncentraciji. Ne smiju se događati greške kao što se znaju dogoditi Theophileu (posljednja protiv West Hama), kojoj se pridodao i Šutalo. Ne smiju u defenzivi plavi biti opušteni kao u Koprivnici. Istina je da su tamo slavili sa zasluženih 4:1, ali Slaven Belupo dobio je previše prilika i mogao lako zabiti još dva, tri pogotka. Najviše je prijetio visoki Ivan Krstanović, a Paul Onuachu opasniji je od napadača Belupa.

Pročitajte više OVDJE

STRUPAR O PETKU

Tko je u Dinamu igrač po vašemu ukusu?, pitali smo Branka.

– Jako mi se sviđa Bruno Petković, sličan mi je po stilu igre, slične smo visine. Volim znalce, igrače koji znaju zadržati loptu, podvaliti je, uz takve igrače je gušt igrati. Volio bih samo da je Bruno češće u šesnaestercu, u završnici akcija, jer znate, kada ste napadač, uvijek vas pitaju koliko ste golova zabili. A Bruno u igri kao da je desetka, a ne devetka – zaključio je Strupar.

Pročitajte više OVDJE

GENK SLAVIO

Genk je u susretu devetog kola belgijskog prvenstva pobijedio Seraing s 3-0. Junak utakmice bio je nigerijski napadač Paul Onuachu koji je zabio sva tri gola i još promašio kazneni udarac.
 

PLAVI RUTINSKI PREKO SLAVENA

Uprvoj utakmici 10. kola Prve HNL Dinamo je kao gost u Koprivnici uvjerljivo svladao Slaven Belupo 4:1 (2:0). Strijelci za Dinamo bili su Deni Jurić (23), Mislav Oršić (43), Bruno Petković (50) i Duje Čop (76), da bi poraz domaćih ublažio Alen Grgić (80).

Dinamo je ovom pobjedom stigao na vrh ljestvice sa 19 bodova, dva više od Rijeke i Osijeka, a tri od Hajduka. Slaven Belupo je ostao pretposljednji sa šest bodova, jednim više od posljednjeg Hrvatskog dragovoljca.
 

TKO UMJESTO JURIĆA?

S obzirom na to da Denija Jurića neće biti (ozlijedio je gležanj u Koprivnici), ponovno se otvara opcija s Petkovićem u špici. Dosad nije bio u formi, ali na Petkoviću se puno toga temeljilo proteklih sezona i bio je plavima jako važan i kao špica. Krznar još ima Čopa i Andrića, a u špici je povremeno u manjem dijelu utakmice u Koprivnici koristio i Oršića.

KRZNAR

"Ispred nas je izuzetna utakmica. Oni su u prvoj utakmici na gostovanju dobili što su tražili, puni plijen. Naše je ponoviti isto na našem prvom gostovanju. Imamo dosta znanja i moći i nadam se da ćemo trkački biti raspoloženi i borbeni i da se možemo nadati dobrom rezultatu", rekao je Krznar.

"Veseli nas forma napadačkog dijela tima, idemo puni vjere da ćemo nastaviti taj niz što se pogodaka tiče", dodao je, izražavajući žaljenje što će utakmicu u Belgiji propustiti Deni Jurić.

"Teško će ga biti nadoknaditi. On je važan ne samo zbog realizacije, nego i zato što je špica koja juri i ganja i ne da stoperima mira", nadovezao se.

JOHN VAN DEN BROM

"Dinamo ima dobru, fizički vrlo jaku momčad i uvijek ima puno mladih talentiranih igrača. Iako svake godine moraju prodati svoje najbolje igrače, osvojili su 15 od 16 posljednjih naslova u Hrvatskoj. Igraju na visokoj razini, prejaki su za ligu i moraju igrati u Europi da bi vidjeli gdje su i kako stoje. Dinamu će ova utakmica biti ključna. Moramo igrati visokim tempom i kontrolirati loptu, preuzeti kontrolu i zadržati je jer igramo protiv momčadi s mnogo individualne kvalitete", izjavio je Genkov trener John van den Brom.

NAJAVA

Hrvatski prvak Dinamo od 21 sat igra u Belgiji utakmicu  2. kola skupine H s Genkom

Bit će ovo neizvjesna utakmica u koju obje momčadi ulaze s pozitivnim zadnjim rezultatima u domaćim prvenstvima, a belgijski je klub neugodan protivnik na domaćem terenu na što su upozorili mnogi bivši hrvatski nogometaši koji su igrali u tamošnjoj ligi. 

Krznar će imati problem jer mu je ozlijeđen Deni Jurić, ali s druge strane veseli činjenica da je Dinamov napadački dio momčadi itekako raspoložen i u Belgiju ide na krilima golgeterskog raspoloženja kojeg su napunili u Koprivnici. 

No, na europskom planu Dinamo i nije tako briljantan. U utakmici prvog kola Europa lige bio je domaćin West Hamu i taj je susret izgubio 0:2, a Genk je slavio na gostovanju kod Rapida 1:0.

Komentara 24

SI
sisavac
21:27 30.09.2021.

A kako je bebek sudio u poljskoj? Jel se zna? Pitam za neke splićane...

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
20:54 30.09.2021.

Sve je moguce,Dinamo moze dobro namazati Genka,a zasto da ne,pa i Barca je sinoc popusila 3 komada,Real izgubio od Serifa,lopta je okrugla,a svi imaju po dvije noge i 90 minuta vremena.

DU
Deleted user
21:07 30.09.2021.

gdje gledati? (na Internetu)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije