20.11.2022. u 16:20
Stigao je i taj dan. Počinje, po svemu sudeći, najneobičnije, a brojni će reći i najkontroverznije Svjetsko prvenstvo do sad. 22. Mundijal u Kataru otvara se utakmicom domaćina Katara protiv Ekvadora. Od 20. studenog do 18. prosinca odigrat će se 64 utakmice na 8 supermodernih stadiona. Prije utakmice na rasporedu je ceremonija otvaranja, a cijeli SP možete UŽIVO pratiti na portalu Večernjeg lista.

U Al Khoru, pred 60.000 gledatelja na Al Bayt stadionu, otvoreno je 22. Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem će Hrvatska braniti srebrnu medalju osvojenu prije četiri godine.

Voditelj svečane ceremonije otvaranja bio je 85-godišnji američki oskarovac Morgan Freeman, a u svemu je prevladavalo puno pjesme i plesa, protkano tamošnjim običajima, uz neizostavnu maskotu svjetskog prvenstva La'eeba.

Sve reprezentacije sudionici su predstavljene zastavama koje su cijelo vrijeme vijorile na samom travnjaku, ali i dijelovima navijačkih himni i pjesama pa je stadionom odzvanjalo i „Volim te Hrvatsko“.

Nakon što je katarska tradicija stopljena sa svjetskom kulturom i u vidu himni nekadašnjih svjetskih prvenstava izvedena je pjesma Dreamers, himna aktualnog prvenstva, u izvedbi južnokorejske pjevačke zvijezde Junk Kooka i domaćeg pjevača Fahada Al Kubaisija.

Poslije govora katarskog emira Tamim bin Hamad Al Thanija sve je kulminiralo vatrometom na samom stadionu čime je svjetsko prvenstvo i službeno otvoreno.

U nastavku nedjelje odigrat će se i prva utakmica na svjetskom prvenstvu, a sastaju se, u okviru skupine A, domaćin Katar i Ekvador na stadionu gdje je održana svečana ceremonija otvaranja. Na istom mjestu će i Hrvatska početi svoj put na ovom prvenstvu, u srijedu protiv Maroka (11 sati).

-
OTVORENJE SP, , KATAR
KRAJ CEREMONIJE

Spektakularnim vatrometom završena je uvodna utakmica. Uskoro će započeti prva utakmica između domaćina Katara i Ekvadora. 

UVODNI GOVOR

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani drži govor na početku. 

Južnokorejcu Kooku iz BTS-a pridružio se u izvedbi pjesme 'Dreamers' i popularni katarski pjevač Fahad al-Kubaisi.

 

Ovu su izvođači koji manje vise nisu poznati našem podneblju. 

EVO NAM I MASKOTE

Na pozornicu je stigla i maskota prvenstva, La'eeb, što u prijevodu znači iznimno vješt igrač. 

 

KONTROVERZNO SP

Evo i nekih zanimljivih činjenica o SP-u koje započinje danas. Možete ih pročitati OVDJE

OGROMNO OSIGURANJE

Čak je i NATO uključen u osiguranje organizacije otvaranja katarskog Mundijala.

 

Više o tome OVDJE

IZVOĐENJE POZNATIH PJESAMA

Izvode se dijelovi navijačkih pjesama iz svih zemalja, a potom je složena i kombinacija svih službenih pjesama sa SP-a. 

ZASTAVE I DRESOVI

Na pozornici su ljudi odjeveni u tradicionalnu katarsku nošnju, a u rukama drže mačeve. Atmosferu pojačavaju četiri bubnjara.

Mjesto su nakon izvedbe ustupili zastavama svake od država koje sudjeluju na Svjetskom prvenstvu, a na podij su izašli i gigantski dresovi svih sudionika. 

DOŠAO SLAVNI GLUMAC

Na početku događaja mogli smo čuti glas Morgana Freemana, a onda i vidjeti njegov razgovor s najmlađim ambasadorom SP-a u Kataru i to pred 60 tisuća navijača 

 

 

KRENULO JE

Odbrojavanje je gotovo! Krenuo je program otvorenja 22. svjetskog prvenstva u povijesti. 

PRIJENOS

Svečano otvaranje će za HRT prenositi Viki Ivanović koji je doputovao u Katar. 

Info
SVE JE SPREMNO (Info)

Sve je spremno za ceremoniju otvaranja Svjetskog prvenstva u Kataru, HRT od 15:30 emitira svoju emisiju QATARA koja će popratiti i samu ceremoniju otvaranja.

KLADIONICE

U zemlji za koju se kaže da ima 4 milijuna (dobro, danas 3.8 milijuna) izbornika zanima nas kakav plasman hrvatske reprezentacije očekujete u Kataru?

 

Više o tome OVDJE

LUKAKU OTPAO

Najozbiljniji suparnik Hrvatske doživio je veliki udarac jer mora igrati bez svog prvog napadača, trenutno se ne zna kada će biti spreman. 

 

Više o tome OVDJE

INFANTINO 'BRILJIRA'

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino tijekom svoje bizarne konferencije za medije dao je još jednu kontroverznu izjavu. Talijan na čelu krovne nogometne kuće rekao je kako ne bi imao ništa protiv ni da Sjeverna Koreja bude organizator Svjetskog prvenstva. 

 

Više o tome OVDJE

 

CEREMONIJA OTVORENJA

Baš kao i na mnogim velikim sportskim događajima diljem svijeta, organizatori se nadaju da će oduševiti gledatelje velikim imenima i bogatom scenom u koju će bez sumnje uložiti još puno milijuna.

 

Ceremonija počinje 90 minuta prije prve utakmice, dakle u 15.30 po hrvatskom vremenu na ranije spomenutom stadionu Al Bayt kapaciteta 60 tisuća gledatelja koji će ugostiti šest utakmica grupne faze, uključujući i utakmicu Hrvatske i Maroka, te po jednu utakmicu osmine finala, četvrtfinala i polufinala.

 

Soccer Football - 72nd FIFA Congress - Doha Exhibition & Convention Center, Doha, Qatar - March 31, 2022 A combination of eight bird's eye view pictures shows miniature models of the eight stadiums for the upcoming FIFA 2022 World Cup in soccer later this year: Al Janoub, Stadium 974, Khalifa International, Al Bayt, Lusail, Education City, Ahmad Bin Ali and Al Thumama. REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Prije četiri godine na otvorenju SP-a u Rusiji pjevao je Robbie Wiliams, a nagađa se da bi se to moglo dogoditi i ove godine. Među posljednjima se spominjalo i ime Dua Lipe, no pjevačica je na svom Twitteru demantirala te informacije kazavši da odbija nastupiti zbog stanja s ljudskim pravima u toj zemlji.

 

Malo je detalja poznato, a ono što je trenutno potvrđeno je nastup K-Pop zvijezde Jungkooka, člana boy benda BTS. On će će s katarskim pjevačem Fahadom al-Kubaisijem izvesti skladbu Dreamers, službenu himnu ovog Mundijala . Spominju se i imena Black Eyed Peasa kao i Nora Fatehi, no čini se da će domaćini puno toga ostaviti za iznenađenje.

 

FILE PHOTO: An official stands inside one of the players' dressing rooms at the Al Bayt stadium, built for the upcoming 2022 FIFA World Cup soccer championship, during a stadium tour in Al Khor, north of Doha, Qatar December 17, 2019. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Info
RASPORED UTAKMICA (Info)

Tim Večernjeg lista u suradnji s fotoreporterima i snimateljima Pixsella svakodnevno će vam donositi sve relevantne informacije, zanimljivosti unutar i izvan nogometnih terena i to u svim formatima.

 

Iskusna ekipa iz zagrebačke redakcije za vas će svakodnevno pripremati emisije sa gostima i analitičarima na Večernji TV-u. U tiskanom izdanju te premium rubrici svakodnevno ćete moći čitati analize, ali i nikad ispričane priče iz nogometnog svijeta.

 

Ne morate brinuti ni zbog čudnog tajminga i satnice utakmica jer na našem ćemo portalu prenositi SVE utakmice Mundijala, naravno s naglaskom na Hrvatsku, tako da će vam ovo prvenstvo biti udaljeno samo jedan klik.

 

Više informacija pronađite: OVDJE

RASPORED UTAKMICA: OVDJE

SKUPINA A

Katar i Ekvador nalaze se u skupini A, uz Nizozemsku i Senegal.

Standings provided by Sofascore
(NE)UZBUDLJIVA UTAKMICA

Mundijal u Kataru otvara se večeras utakmicom domaćina Katara protiv Ekvadora što je ujedno i prvi susret skupine A, a odigrat će se na stadionu Al Bayt. Neće to biti neko otvaranje iz snova jer Katar je jedna od najslabijih momčadi i jedini razlog zašto su na SP-u je to što su domaćini.

No, uz 90 minuta akcije na terenu, domaćini su također isplanirali ceremoniju otvaranja, unatoč nagađanjima da je bila upitna nakon što je niz glazbenih zvijezda odbio nastupiti, među posljednjima je to učinila i Shakira.

FILE PHOTO: A general view shows the Al Bayt stadium, built for the upcoming 2022 FIFA World Cup soccer championship, during a stadium tour in Al Khor, north of Doha, Qatar December 17, 2019. REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Komentara 13

SH
Shadowman
16:08 20.11.2022.

Koja smijurija! Ruganje s ostatkom (naprednog) svijeta i civilizacije. Kao da su pokorili cijeli svijet svojim dolarima i sad im se svi trebaju klanjati! Jadno!

ST
Stipan
16:25 20.11.2022.

Prekrasno kao i godine 632

Avatar Fićo
Fićo
16:19 20.11.2022.

Možda jednog dana i Mongolija dobije priliku za svjetsko prvenstvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije