Autori: Hina, Patrik Mršnik
DINAMO - HAJDUK 0:1

Livaja zaledio Maksimir, Hajduk šokirao Dinamo! Bijeli kreirali senzaciju i preuzeli vrh HNL-a

Marko Livaja doveo Hajduk u vodstvo protiv Dinama
Luka Stanzl/PIXSELL
13.09.2024. u 22:07
Jedno od najvećih iznenađenja ove sezone vidjeli smo u prvom vječnom derbiju hrvatskog nogometa

U susretu 6. kola HNL-a Hajduk je kao gost pobijedio Dinamo sa 1-0 (0-0) i preuzeo vrh ljestvice.

Jedini gol postigao je Marko Livaja u 70. minuti.

Nakon siromašnog prvog poluvremena tijekom kojega praktički nije bilo niti jedne prilike, utakmica se rasplamsala sredinom nastavka. Prvu veliku priliku imao je Dinamo u 67. minuti no Kulenović je glavom pucao pored vrata.

Hajduk je poveo u 70. minuti, nakon izgledne situacije u kaznenom prostoru nakon udarca iz kuta lopta je stigla do Prpića koji je sa 30-ak metara od rata lucidno prebacio Dinamovu zadnju liniju iza koje je utrčao Livaja i u padu udarcem iz prve pogodio drugi kut nemoćnog Nevistića.

Ubrzo potom je Dinamo stvorio dvije velike prilike za izjednačenje, ali Pjaca u 74. i Rog u 76. minuti nisu bili precizni iz izglednih situacija.

U 80. minuti uslijedila je bakljada navijača Hajduka koji su time izazvali 10-minutni prekid jer je dim uvelike smanjio vidljivost na travnjaku. Po nastavku utakmice Dinamo je u osmoj minuti nadoknade imao još jednu sjajnu situaciju, no udarac Roga sa 10-ak metara je blokiran i završio je u korneru.

Vodeći Hajduk sada ima 14 bodova, jedan više od drugog Dinama, a tri više uz utakmicu više od treće Rijeke.

DINAMO
0-1
HAJDUK
Marko Livaja 70'
HNL - 6. kolo, 20.00, Maksimir, Zagreb
Kraj
(Kraj)

Gotovo je na Maksimiru! Hajduk je pogotkom Marka Livaje iz 70. minute pobijedio s 1:0.

Žuti karton
90+14' (Žuti karton )

Žuti karton za Biuka zbog ometanja jednog prekida Dinama.

90+12'

Stipe Biuk! Sada je Hajduk povukao kontru, a Biuk je bio sam pored dvojice Dinamovih stopera i umalo iznenadio Nevistića.

90+11'

Gađa sada i Sučić iz velike udaljenosti, nije tu bilo preciznosti, a za Dinamo ima sve manje vremena.

Zamjena
90+9' (Zamjena)

Posljednja zamjena večeras na utakmici, kod Dinama ulazi Mbuku umjesto Ristovskog.

90+8'

Opet je Rog promašio zicer! Drugi puta večeras uposlio ga je Stojković, ali ni ovoga puta Rog nije bio precizan.

90+6'

Ostao je sada Rakitić kratko ležati, pruža mu se i liječnička pomoć, a sudac Pajač kaže igračima da će sve to obračunati pa će sudačka nadoknada još više potrajati.

Drugi žuti karton
90+4' (Drugi žuti karton )

Crveni karton za Ismaella Dialla! Igrao je rukom i dobio drugu javnu opomenu, Hajduk ostaje s igračem manje.

90+3'

Ima se još desetak minuta za igrati, Hajduk više nema klasičnog napadača, valja sada očekivati Dinamovu ofenzivu do kraja.

Nadoknada
(Nadoknada)

Čeka nas još 13 minuta sudačke nadoknade.

Zamjena
90' (Zamjena)

Dvije preostale zamjene kod Hajduka, izlaze Uremović i Livaja, a ulaze Elez i Hrgović.

89'

Igra se nakon desetak minuta prekida može nastaviti, čeka nas sasvim sigurno dvoznamenkasta sudačka nadoknada.

86'

Pune ruke posla imaju zagrebački vatrogasci i dalje, ovo je svakako bila jedna od najvećih bakljada Torcide u novije vrijeme u Zagrebu. Možda i stotinu baklju izbacili su, što na teren, što pored terena navijači Hajduka večeras.

82'

Torcida je navodno bakljama gađala interventnu policiju, a na televizijskoj se snimci moglo vidjeti da postoje i izvjesni problemi na zapadnoj tribini.

80'

Bakljada Torcide sada dijelom ometa igru pred Hajdukovim golom, neke su baklje i na travnjaku. Ovo sada itekako odgovara Hajduku, jer imaju vodstvo koje će sada lakše sačuvati.

76'

Kakva prilika za Roga! Mat-pozicija, zicer nad zicerima, Stojković ga je fenomenalno uposlio, bio je Rog jedan na jedan s Lučićem, ali poslao je loptu tik pored vratnice. Mogao bi Dinamo žaliti za ovom prilikom...

Zamjena
75' (Zamjena)

Izlaze Pierre-Gabriel i Baturina, ulaze Hoxha i Stojković, nove su to promjene kod Dinama.

74'

Pokušava sada Pjaca iz brze kontre, Baturina mu je to dodao, ali Pjaca je bio neprecizan.

72'

Uh, kakva bi to bila senzacija na Maksimiru da ovako ostane. Hajduk je potresen događanjima oko kluba, ali igrače kao da to i ne zanima. Vidjet ćemo hoće li plavi izrežirati odgovor, sve je manje vremena do kraja.

Gol
70' (Gol)

GOOOOL! Marko Livaja zabija za vodstvo Hajduka, Prpić je to sjajno ubacio, a Livaja pogodio iz prve i neobranjivo za Nevistića.

Zamjena
67' (Zamjena)

Dvije promjene kod Hajduka. Ulaze Benrahou i Sigur, a izlaze Kalik i Pukštas.

66'

Ubačaj Pierre-Gabriela hvata Lučić koji ima daleko više posla u nastavku od Nevistića. U idućoj akciji Ristovski ubacuje za Kulenovića, odlazi to za malo pored gola. Kulenović je nadletio Uremovića, ali nije bio do kraja precizan u egzekuciji.

Žuti karton
63' (Žuti karton )

Još jedan žuti karton na današnjem dvoboju, zaradio ga je Pukštas zbog prekršaja nad Rogom. Pukštasu je ovo treći akumulirani žuti karton u HNL-u ove sezone pa će propustiti dvoboj s Goricom u idućem kolu na Poljudu.

Žuti karton
61' (Žuti karton )

Biuk je sada prošao dvojicu Dinamovih igrača a onda ga je Ristovski faulirao pa za to dobio žuti karton.

Zamjena
60' (Zamjena)

Nova zamjena kod Dinama. Umjesto kapetana Arijana Ademija u igru ulazi Marko Rog. Bilo je pitanje tko će od njih dvojice krenuti od prve minute umjesto ozlijeđenog Mišića.

59'

Dobro je Hajduk krenuo u drugo poluvrijeme, no sada je već nekoliko minuta inicijativa opet na strani plavih. Ulaskom Kulenovića stvari su dobile dodatno na oštrini u napadačkoj igri zagrebačkog sastava.

57'

Opasno je sada Ademi pokušao nakon dobrog ubačaja Ristovskog. Bile su to "škarice" Dinamova kapetana, no Lučić je i tome stao na kraj.

Žuti karton
55' (Žuti karton )

Prvi žuti karton kod Dinama večeras, drugi na utakmici. Nakon Marka Livaje, sada je u sudačkoj bilježnici i Kevin Theophile, i to baš nakon prekršaja nad Livajom.

Zamjena
53' (Zamjena)

Prva izmjena u redovima gostiju. Durdov ide van, a umjesto njega na teren će povratnik u Hajduk, Stipe Biuk.

50'

Hajduk je imao veliku priliku preko Krovinovića, a tko zna kako bi završio taj šut Pukštasa da ga nije izblokirao Ristovski... Otvorila se igra u drugom dijelu, sada je i Pjaca oprobao svoj udarac, no završilo je to u Lučićevom naručju.

48'

Nije prošlo tridesetak sekundi, a Kulenović je htio iznenaditi Lučića iz velike udaljenosti., a onda je Krovinović iz daljine potegnuo i umalo šokirao Nevistića, a Ristovski na odbijancu blokirao Pukštasa.

46'

Počinje drugo poluvrijeme na Maksimiru. U Dinamovom sastavu dogodila se jedna promjena. Sandro Kulenović je ušao umjesto Juana Cordobe. Dakle, Sergej Jakirović promijenio je sustav i sada kreće u totalnu ofenzivu s dva napadača.

Poluvrijeme
(Poluvrijeme)

Nema golova na Maksimiru nakon prvih 45 minuta. Nadamo se pogocima u nastavku.

Nadoknada
(Nadoknada)

Igrat će se još sudačka nadoknada u trajanju od jedne minute.

42'

Sjajan izlazak Dinama u kontru. Baturina je uposlio Cordobu na desnoj strani, a njegova lopta prema Petkoviću nije bila posve točna pa je obećavajuća akcija propala.

40'

Novi prekršaj Livaje nad Theophileom u fazi napada, i ovo je opasno izgledalo, nema reakcije suca Pajača ovoga puta. Prethodno, kod onog napucavanja lopte reakcija je bila brza.

Žuti karton
37' (Žuti karton )

Javna opomena za Marka Livaju. Dosuđeno mu je bilo zaleđe, a onda je napucao loptu i isprovocirao reakciju zagrebačke publike. Bilo je zvižduka prema njemu.

36'

Zabilježimo sada i jedan udarac Baturine lijevom nogom. Sam si je izgradio akciju, odapeo s vrha kaznenog prostora - samo pored gola. Minutu kasnije probao je i Cordoba, iz još veće udaljenosti - još dalje od okvira Lučićeva gola.

34'

Dobar pas Petkovića na desno prema Cordobi, obećavala je ta akcija, no nije se iz nje rodila opasnost po Lučića. Idemo prema završnici prvog dijela, hoće li obrane izdržati u koncentriranim defenzivnim akcijama do poluvremena?

32'

Izbacio je sada Ademi loptu u aut, ostao je Diallo ležati uz lijevu aut-.liniju, no neće mu se ukazivati liječnička pomoć nakon što ga je Ristovski laktom u prolazu očešao po glavi.

29'

Još jedan izlazak plavih iza leđa Hajdukove obrane, no pas Petkovića na Baturinu bio je prejak pa je opet Lučić bio brži prilikom izlaska s gola. Dinamo pojačava pritisak, a sada je maksimirska publika bila poludjela nakon starta Pukštasa nad Ademijem. Tražio se žuti karton, ali nije ga dobio Hajdukov Amerikanac.

27'

Ademi je sada srušio Krovinovića taman u trenutku šuta Hajdukova veznjaka. Naletio je Ademi na njega, nema dileme da je to prekršaj za goste, u zgodnoj poziciji za zaprijetiti Dinamovoj obrani.

25'

Lijepa kombinacija Pjace i Baturine, izbacila je to Hajdukova obrana, a u nastavku akcije Baturina je trebao doći na loptu nakon dodavanja Pjace i Ademija, no Lučić je bio brži.

22'

Novi korner za Dinamo, Baturina je to izveo, no Prpić je to očistio iz peterca.

19'

Opasan je sada bio Marko Livaja. Otvorio mu se udarac na lijevu nogu na ulasku u kazneni prostor, fijuknulo je to malo iznad Nevistićeve grede.

18'

Brojimo jake prekršaje i oštre startove. Sada su "kost u kost" išli Ademi i Rakitić nakon čega je Dinamovom kapetanu sviran prekršaj. Nije Ademi bio najzadovoljniji tom odlukom suca Pajača.

16'

Dugo je trajala Dinamova akcija, završena je Pjacinim udarcem s nekih dvadesetak metara, malo iskosa s lijeve strane nakon finog lažnjaka. No, nije s time problema imao Lučić.

15'

Minute bez značajnijih događanja, dva malo teža prekršaja - Petković s jedne strane nad Pukštasom, odnosno sada Melnjakov nad Baturinom u nešto boljoj poziciji za plave.

11'

Ravno u Ivana Lučića išao je jedan dalekometni pokušaj Pierre-Gabriela. Dovoljno da zapišemo da je to bio prvi udarac u okvir gola večeras.

10'

Dugim loptama traži se Durdov, maločas ga je Rakitić fino htio poslužiti, bilo bi to sjajno da je kojim slučajem prošlo... Nema još onih pravih, stopostotnih prilika ni sa jedne ni sa druge strane.

8'

Uh, sada je Mmaee pokupio Durdova uz desnu aut-liniju, blizu crte centra. Oštro je to izgledalo na prvi pogled, no s Hajdukovim mladićem nema problema i moći će odmah nastaviti dvoboj.

5'

Baturina je pogodio u vanjski dio mreže nakon njegovog kornera i kratkog duplog pasa s Petkovićem. Dobro je to bilo zamišljeno, no nije bilo konačne preciznosti.

4'

Prvi malo jači start na utakmici, prekršaj u središnjici terena suđen je Ademiju, publika je to popratila pokojim zviždukom.

2'

Opasan izlazak Hajduka, sitna pogreška Pierre-Gabriela ali nisu to iskoristili Durdov i Livaja. Nevistić je pokupio loptu.

Početak
(Početak)

Utakmica je počela!

MAKSIMIR SKORO PUN

Tribine Dinamova stadiona gotovo su ispunjene do posljednjeg mjesta. Kulisa na današnjem derbiju bit će dobra, a srećom nema niti kiše koja je ovoga petka dosta dugo padala kroz jutro i prijepodne.

JAVLJANJE UŽIVO

Novinar Večernjeg lista Robert Junaci iz Dinamovog kuta najavljuje derbi sa stadiona Maksimir

Izvještava: Edi Džindo

SASTAV DINAMA

Sve je u skladu s očekivanjima kod plavih. Trener Jakirović od prve minute u vatru šalje kapetana Arijana Ademija, dok će Marko Rog priliku čekati s klupe za pričuve. Istrčat će i Petković, Kulenović je na klupi, dok će na krilima ordinirati Pjaca i Cordoba. Na klupi je i najnovije pojačanje plavih, Nathaniel Mbuku.
 

SASTAV HAJDUKA

Zanimljivo, sastav Hajduka u eteru se pojavio gotovo dva i pol sata prije službenog početka utakmice. Od prve minute kreće Ivan Rakitić, u špici je Livaja, a iza njega će biti Kalik i 16-godišnji ofenzivac Bruno Durdov. Iako se očekivao na terenu od prve minute, povratnik Stipe Biuk ipak neće krenuti u početnih 11.
 

SASTAVI

DINAMO Nevistić - Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel - Ademi, Sučić - Cordoba, Baturina, Pjaca - Petković

HAJDUK: Lučić - Melnjak, Uremović, Prpić, Diallo - Krovinović, Rakitić - Kalik, Pukštas, Durdov, Livaja

LJESTVICA

Evo kako ovoga trenutka izgleda HNL-ljestvica:

Standings provided by Sofascore
POČETAK

Poštovani čitatelji i pratitelji Večernjeg lista, dobra vam večer. Pred nama je prvi veliki derbi ove HNL-sezone! Dinamo i Hajduk ukrstit će snage večeras od 20 sati na Maksimiru. U oprečnom raspoloženju momčadi dočekuju ovaj dvoboj. Dinamo je prvi i već polako gleda prema utakmici s Bayernom u Ligi prvaka idućeg utorka. S druge strane, ovih dana se svašta događa u Hajduku koji bi - pobjedom - preuzeo vrh ljestvice. Sve detalje maksimirskog sraza Dinama i Hajduka pratite uz nas.

Komentara 78

Avatar rubinet
rubinet
21:42 13.09.2024.

Voljeli mi Livaju ili ne, moramo priznati: Jako dobar igrač. A mogao bi biti i odličan uz puno više stege/vježbe i manje priče. No tada Livaja ne bi bio Livaja.

BI
billynik
21:28 13.09.2024.

E moj Jakirovicu što si ti radio s ovom ekipom, ovakvom igrom ne možeš nikoga pobjediti.

Avatar gusjenica
gusjenica
21:12 13.09.2024.

Zeko...pa jel ti ovo možeš gledati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije