U tjedniku Max!

Vardy je došao pijan pred Ranierijeva vrata i zaplesao

Jamie Vardy
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
09.05.2016.
u 08:15

Kod ove Leicesterove generacije ništa ne može biti obično i normalno, ludost je utkana u DNK Ranierijeve momčadi

Moralo je tako završiti. Jer kakva je to bajka bez happy enda? Ili kako je to u svojoj čestitki objasnio Mark Hamill, čovjek koji je utjelovio lik Lukea Skywalkera u kultnim Ratovima zvijezda, “sila je bila uz Leicester čitave sezone”.

Senzacija bez presedana. Odbačeni su postali heroji, besmrtni, šampioni, momčad antizvijezda otišla je do kraja, senzacionalno postala prvakom već dva kola prije kraja prvenstva. Taj rasplet se naslućivao još otkako se Tottenham na White Hart Lineu poskliznuo na WBA-u.

Ne mogu se ljutiti na njih

– Te večeri netko mi je oko ponoći pozvonio na vrata. Tek što me počeo hvatati san čuo sam “dili-ding-dili-dong”. Otvorio sam vrata i nasmijao se... Bili su to Riyad Mahrez i Jamie Vardy, plesali su nekakav čudni ples. Vjerojatno su popili koje pivo više u pubu. Pohvalio sam ih za koreografiju, ali sam im rekao da idu kući jer smo ujutro imali trening – prepričao je Claudio Ranieri jednu od anegdota svoje ‘lude’ družine.

Nije se Ranieri naljutio, niti im je zamjerio.

– Ne mogu biti strog prema njima jer oni meni poklanjaju san. Žive svoj san! S druge strane, nisu baš ni normalni – dodao je Ranieri.

Kod ove Leicesterove generacije ništa ne može biti obično i normalno, ludost je utkana u DNK Ranierijeve momčadi. Da nije tako, ne bi ni bili gdje su sada. Na vrhu! Nisu mogli čekati da jedan drugom na travnjaku pohrle u zagrljaj i slave povijesnu titulu, učinili su to na svoj način.

Svi do posljednjeg su poput kakve grupe s lanca puštenih tinejdžera u kući vođe čopora i najvećeg mangupa među njima Jamieja Vardyja napravili tulum i uz potoke alkohola, valjajući se po podu, slavili remi Chelseaja i Tottenhama koji ih je učinio prvacima. Sutradan se Ranieriju na treningu pojavilo 20 mamurnih igrača.

Jamie Vardy simbol je te čudesne Leicesterove priče. Čovjek iz naroda, dijete iz razorenog braka koji nikad nije upoznao biološkog oca, od propalice sklone alkoholu, huligana u nastanku, radnika u tvornici i osmoligaških terena na kojima je zabijao još prije šest godine, postao je šampion, jedan od najboljih strijelaca Premiershipa, rekorder lige po broju golova postignutih na uzastopnim utakmicama... A prvi je gol u Premiershipu zabio tek prošle sezone, u 28. godini. Nitko nije mogao pretpostaviti golgetersku eksploziju napadača koji je čitave prošle sezone zabio svega pet pogodaka.

U Hollywoodu će imati napretek materijala za film o Vardyju, a scenarij se piše sam. Čeka se samo ishod Eura koji će biti završno poglavlje priče, a na kojem možda slijedi novo čarobno poglavlje Vardyjeve karijere. A dok se film ne pojavi u kinima, nogometne zaljubljenike zabavljat će Vardyjeva autobiografija koja će pod nazivom “Moja priča” biti objavljenja sredinom listopada.

– Veselim se što ću podijeliti svoj životni put, vjerujem da će to biti zabavna, a mnogima i inspirativna priča. Nije to bio lagan put, od nedjeljnih utakmica za lokalni pub do reprezentacije, mnogi su vjerovali kako nisam sposoban, često sam i ja bio kriv, ali nitko nije mogao osporiti moju strast prema nogometu – najavio je Vardy.

Ranieri: Ne idi, ovdje si kralj!

Krenuo je s dna i došao na vrh, ali tko bi čak i u Leicesteru rekao da će to dočekati od nogometaša kojeg su svojedobno pijanog nosili kući s treninga. Ulazak među profesionalce 2012., iako je u pitanju bila druga liga, skoro ga je uništio. Nije se znao nositi ni s obvezama, ni s činjenicom kako odjednom može živjeti, i to jako dobro, od nogometa. I zamalo je sve upropastio.

– Nikada nije imao toliko puno novca i bio je sav u oblacima. Od samog je dna stigao do druge lige, a to ga je naposljetku dovelo do toga da se opijao svaki dan. Nismo znali što da radimo – priznao je potpredsjednik Leicestera Aiyawatt Srivaddhanaprabha.

Ostavio je Vardy alkohol, barem u onoj mjeri da ne tetura za vrijeme treninga, i dotaknuo zvijezde. Krenuo je od osme lige od Stocksbridge Park Steelsa u kojima je zarađivao 30 funti tjedno pa preko Halifaxa, Fleetwooda i naposljetku Leicestera stigao do reprezentacije, postao i najbolji igrač Premiershipa u izboru novinara (što je prvo takvo priznanje za nogometaša Leicestera u 69 godina otkako se ta nagrada dodjeljuje).

Želio ga je Manchester United, Arsène Wenger se zaljubio u njega, ali Vardy neće nigdje iz Leicestera. Novi ugovor po kojem prima 100.000 funti tjedno zadržat će ga na King Poweru do ljeta 2019..

Shvatio je poruku svoga nogometnog oca Claudija Ranierija:

– Ako odeš nekamo, ideš u neizvjesnost, ne znaš što te čeka, a ovdje si kralj!

A u Leicesteru, gradu u kojem počivaju kosti Rikarda III., Vardy je pravi kralj - piše tjednik Max. 

Komentara 1

MT
mladen.turcic
09:01 09.05.2016.

kao Nipper iz stripa moje generacije,,,samo onnije pio hahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije