KOBNI ŠKOTI

Vatreni su bili protiv državnog vrha, a Boban je grmio: Još neka Hotel Dubrovnik bude Hotel Haag!

Pore?: Trening Hrvatske nogometne reprezentacije, 1998.
Robert Anic/HISTORY I/C
08.10.2024.
u 09:52

Kako doznajemo iz Ureda predsjednika, ulaznice su, uz zahvalu na pozivu, vraćene Hrvatskom nogometnom savezu. Razlog otkazivanja jest potpisivanje peticije (za zaštitu časti Domovinskog rata, nap.a.) što u uredu doživljavaju kao cirkus u kojemu ne žele sudjelovati, a čin nogometaša, njihova vodstva i onih koji su ih na to naveli drže „nečasnim manipuliranjem Domovinskim ratom”,

Škotska je jedina svjetska nogometna reprezentacija koja je Hrvatskoj smijenila čak dvojicu izbornika, 2000. godine Miroslava Blaževića i 2013. godine Igora Štimca. Osobito je bio šokantan događaj iz 24. listopada 2000. godine, kada je izbornik Blažević neočekivano dao ostavku, koja je ishodište imala u remiju sa Škotima u Maksimiru (1:1), 11. listopada 2000. u Zagrebu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Ta se utakmica – kao ni jedna ni prije ni poslije u povijesti vatrenih – odvijala u sjeni otvorenoga sukoba između nogometnih reprezentativaca i njihovoga izbornika Blaževića s jedne te državnoga vrha s druge strane.
Na dan utakmice Hrvatska – Škotska, 11. listopada 2000., Večernji list objavio je šlager preko dvije stranice s naslovom: „Mesić zbog peticije neće na utakmicu Hrvatske”. U tekstu je stajalo: Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće biti na večerašnjoj utakmici hrvatskih i škotskih nogometaša. 

Kako doznajemo iz Ureda predsjednika, ulaznice su, uz zahvalu na pozivu, vraćene Hrvatskom nogometnom savezu. Razlog otkazivanja jest potpisivanje peticije (za zaštitu časti Domovinskog rata, nap.a.), što u uredu doživljavaju kao cirkus u kojemu ne žele sudjelovati, a čin nogometaša, njihova vodstva i onih koji su ih na to naveli drže „nečasnim manipuliranjem Domovinskim ratom”, posebno stoga što su u doba agresije „bili daleko od fronte”, bogatili se i ucjenjivali narod nenormalno visokim nagradama.
Potpise reprezentativaca na spomenutu peticiju podržali su vrhunski sportaši, Stojko Vranković, Perica Bukić i Gordan Kožulj, a istodobno na naslovnici lista bio je istaknut apel s izjavom kapetana reprezentacije Zvonimira Bobana koji je podržao potpisivanje peticije kojom se podržavaju hrvatski generali: „Još neka na na Hotel Dubrovnik stave natpis Hotel Haag”, izjavio je Boban.

VEZANI ČLANCI:

Naime, tadašnji Predsjednik Stjepan Mesić tada je bio donio odluku o umirovljenju general-pukovnika Ante Gotovine, general-pukovnika Krešimira Ćosića, general-bojnika Damira Krstičevića, general-bojnika Ivana Kapulara, general-bojnika Miljenka Filipovića, admirala Davora Domazeta-Loše i general-bojnika Mirka Norca-Keve. Bila je to reakcija na otvoreno pismo hrvatskoj javnosti 12-orice hrvatskih generala u kojemu su pozvali najodgovornije osobe i ustanove države te medije da se odupru prikazivanju Domovinskog rata kao nečega negativnog.

Uglavnom, utakmica Hrvatska – Škotska bila je odigrana u Maksimiru pred 20.000 gledatelja. Okončana je rezultatom 1:1, strijelci su bili Bokšić u 16. i Gallagher u 24. minuti.
Za Hrvatsku su u toj utakmici nastupili: Pavlović, Šarić, R. Kovač, Štimac, Šimić, Jarni (od 46. Živković), Soldo (od 46. Bišćan), N. Kovač, Prosinečki, Balaban, Bokšić (od 76. Vugrinec).
Nakon te utakmice dio članova Izvršnog odbora HNS-a smatrao je „kako Blažević za nešto mora odgovarati”, dok je predsjednik Saveza Vlatko Marković tvrdio kako „povjerenje Blaževiću nije na dnevnom redu”. Pa ipak, na sjednici se raspravljalo o Ćirinu statusu, te je bilo preneseno kako je samo jedan član IO-a, Mladen Ivančić iz Pule, bio protiv toga da Ćiro ostane izbornik.
Ipak, 24. listopada dogodilo se očito neizbježno, Ćiro je dao ostavku. Večernji list u svom je broju od 25. listopada 2000. objavio tekst: Nakon šest godina i sedam mjeseci te nakon 73 utakmice (34 pobjede, 24 remija i 15 poraza) Miroslav Blažević sišao je sa scene. Tvorac svjetske nogometne bronce, trenutka najveće nogometne sreće, 24. listopada 2000. godine zauvijek odlazi s izborničkog mjesta.

– Nemam kredit u narodu. Na susret sa Škotskom došla je i moja obitelj misleći da sam ja ovdje kralj, a narod viče „Ćiro, pederu”. Puk mi više ne vjeruje – izjavio je, među ostalim, Blažević nakon ostavke.
Drugi šok koji su Škoti priredili hrvatskoj reprezentaciji dogodio se 10. lipnja 2013. kada je otočka selekcija svladala vatrene u Zagrebu s 1:0, također u kvalifikacijama za SP. Bila je to uvertira za burnu jesen vatrenih predvođenih izbornikom Igorom Štimcem. Kulminacija se zbila 15. listopada 2013. godine u Glasgowu kada je Škotska ponovno nadigrala Hrvatsku, ovoga puta s glatkih 2:0. Pogotke su postigli Snodgrass i Naismith, a za Hrvatsku su igrali: Pletikosa, Lovren, Vida, Ćorluka, Srna, Modrić, Vukojević, Strinić, Kranjčar (od 68. Perišić), Kalinić (od 59. Eduardo), Mandžukić (od 80. Jelavić).

U toj groznoj utakmici zamalo se dogodio neviđen skandal: reprezentativci Dejan Lovren i Ivan Strinić umalo su se potukli na terenu! Kapetan Darijo Srna morao ih je razdvajati. Konflikt je počeo nakon kaznenoga udarca koji je skrivio Vida. Pucao je Bannan, Pletikosa je obranio šut, ali nitko nije pokupio odbijanac, kojega je Naismith pospremio u mrežu. Lovren je prigovorio Striniću jer nije pokrio svog igrača, Strinić mu nije ostao dužan, a Lovren mu se unio u lice. Srećom, Srna je reagirao kapetanski i spasio stvar da ne dođe do šaketanja.

VEZANI ČLANCI:

– Ostavka je moralan čin i ja ću to večeras napraviti. Ponudit ću svoju ostavku Davoru Šukeru i ljudima iz HNS-a. Vidjet ćemo što će oni odlučiti. Želim vidjeti vjeruju li još onome što radim – izjavio je nakon utakmice izbornik Štimac uz dodatak:
– Volio bih ostati. Ako ostanem, obavit ću razgovor sa svakim od igrača. Donijet ću neke radikalne odluke kako bismo u doigravanju bili pravi. Nužne su bitne promjene.
Na Štimčevu žalost, Izvršni odbor prihvatio je njegovu ostavku i 18. listopada 2013. već imenovao novoga izbornika: Niku Kovača.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije