ODLAZAK OD VATRENIH

Vukojević se oprostio, je li Eduardo sljedeći?

Ognjen Vukojević Eduardo da Silva
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
27.06.2014.
u 23:45

Ne treba iznenaditi ako sličan potez povuče i Eduardo da Silva, drugi najbolji hrvatski strijelac svih vremena, koji je također na SP-u u Brazilu ispio "čašu gorkih suza" iz izbornikove radionice!

Ognjen Vukojević prvi je otvorio vrata na kojima piše "izlaz"... Oprostio se s reprezentacijom na korektan, gospodski način, pismom upućenom HNS-u, javnosti i svom klubu, kijevskom Dinamu. Samo neupućeni mogli su biti iznenađeni nakon ove Vukojevićeve odluke koja očito nije donesena preko noći ni vruće glave.

Poštenih 55 utakmica

Jasno je da je izbornikovo ignoriranje, čak i svojevrsno šikaniranje Vukojevića za SP-a u Brazilu, utjecalo na ovu odluku nogometaša koji je pošteno odradio 55 utakmica za našu nacionalnu vrstu. Ognjen Vukojević svjestan je svojih igračkih vrlina i mana, znao je da nikad nije bio niti će biti glavni igrač ove reprezentacije. Ali bivši izbornici Slaven Bilić i Igor Štimac također su predobro znali da bez takvoga igrača ne mogu ući ni u najbezazleniju utakmicu, Ogi je uvijek bio u sastavu kad je bilo gusto, najgušće. I uvijek je odradio ono što je trebalo, podmetao je nogu za druge, istrčao je niz kilometara umjesto nekih drugih, dobivao je kartone nakon pogrešaka drugih. I nikad nije podignuo glas, znao je da je sve to u opisu njegova radnog mjesta...

Nije to baš bilo idilično...

Možda ćemo jednoga dana doznati zašto ga izbornik Niko Kovač nije volio! Jer nije tu više riječ o slučajnoj izbornikovoj pogrešci budući da je u tri uzastopne utakmice nevježa Kovač neuspješno pokušavao od kreativca i ideologa igre Rakitića napraviti "rudara" (želio je, dakle, ipak igrati sa zadnjim veznim!) i time je sakatio našu igru, usput nam tvrdoglavo obećavši da će Rakitića i dalje gurati na tu poziciju!? A na klupi je imao prirodnog zadnjeg veznog, iskusnog i milijun puta provjerenog, s kojim je čak i igrao u paru u onom remiju 0:0 u Harkivu s Ukrajinom!

Ovaj Vukojevićev potez zapravo između redaka govori još nešto, iznimno važno: ipak to sve u Brazilu nije bilo tako idilično kako je javnosti želio predstaviti izbornik Kovač! Uostalom, svi su igrači objektivno ocijenili nastup Hrvatske u Brazilu nazvavši ga neuspjehom za razliku od izbornika koji je ostao dosljedan filozofiji "hvalite me, usta moja"! Logično je, dakle, da nezadovoljstvo kod većine igrača tinja, nekima je, uostalom, ovo bila i zadnja prilika za ostvarenje dobroga rezultata na velikom natjecanju...

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Nadalje, činjenica da je u završnom govoru na posljednjem zajedničkom ručku u brazilskom kampu Kovač, uz ostalo, rekao igračima: "Pazite što govorite, pazite kakve izjave dajete medijima", kristalno jasno govori da nešto tu nije štimalo i da Kovač strahuje kako netko ne bi progovorio pogrešnim jezikom i iznio prljav veš pred zrcalo javnosti. Ne sjećamo se da je ikada neki naš izbornik na završetku nekoga natjecanja nešto slično rekao igračima, to je Kovačevo upozorenje svakako presedan u odnosu izbornika s igračima.

Vrijeme rastanaka...

Vukojevićev odlazak zacijelo neće biti jedini oproštaj nekoga iz ovoga naraštaja s nacionalnim dresom. Ne treba iznenaditi ako sličan potez povuče i Eduardo da Silva, drugi najbolji hrvatski strijelac svih vremena, koji je također na SP-u u Brazilu ispio "čašu gorkih suza" iz izbornikove radionice!

Godine su pak najveći razlog zbog kojeg o odlasku iz reprezentacije razmišljaju Stipe Pletikosa i Ivica Olić, baš kao i Niko Kranjčar kojem ozljede često privremeno prekidaju karijeru. Stiglo je, eto, vrijeme rastanaka...

>> Vukojević se oprostio od reprezentacije! Zahvalio svima osim Kovaču

>> Srna: Ogi, hvala na svemu; Ćorluka: Nedostajat ćeš nam

>> Razmišlja o odlasku, no ne želi se oprostiti od reprezentacije kao gubitnik

Komentara 18

GL
GLADIATOR
00:25 28.06.2014.

moriturite, novinari su vece zlo kod nas od politicara.....

IM
ivan.mravak.7
01:33 28.06.2014.

Imam osjecaj da bi neki novinari bili najsretniji kad bi se Kovac ubio. Srami te se!!

ER
eragram
06:49 28.06.2014.

Novinari a i dobar dio tzv HR struke očito nema pojma o nogometu. Inače bi se uhrvatili činjenica i izvlačiti zaključke a ne lupetali besmislce koje nemaju veze s činjenucama. Hrvatska je u Brazili u zadnjih 20 minuta primila 5 5 golova od 6 koliko je ukupno primila. I svaki put je to bilo kada je počela igrati agresivnije dakle kada se Rakitić pomakao premao protivničkom golu s pozicije zadnjeg veznog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije