Ivan i Nika na krovu Europe

Zlatni Šapina: Slušati himnu sebi u čast s rukom na srcu neopisiv je gušt

21.05.2022.
u 10:40

Nika je mentalno jaka sportašica što je ona pokazala i s kadetskim i juniorskim zlatom. Lani je imala krizu, ali se vratila još jača, kazala je za svoju štićenicu, inače studenticu psihologije, njena trenerica Nives Ambruš

Dvadesejednogodišnji Zagrepčanin Ivan Šapina novi je tekvondaški prvak Europe u kategoriji do 87 kilograma. Nakon Dragana Jurilja, Tonija Kanaeta i Lovre Brečića, to je četvrti Hrvat koji je osvojio europsko zlato otkako je Hrvatska samostalna.

A Ivan je to učinio na spektakularan način. Nakon što je prvu trojicu suparnika (od osmine finala do polufinala) doslovce slistio ukupnom bodovnom razlikom 74:8, Šapina se u finalu poigrao sa živcima svojih navijača. Naime, okršaj sa Španjolcem Martinezom gubio je 4:8, ali je do isteka borbe uspio izjednačiti da bi na koncu slavio u produžetku.

- Ovako je najslađe - kazao je Ivan podsjetivši nas kako se svojedobno plasirao na Olimpijske igre u Tokiju preokrenuvši borbu protiv Turčina Atešlija doslovce u posljednjoj sekundi:

- Ovaj put je bilo na zlatni bod. U tih minutu nitko od nas nije poentirao ali sam ja imao više pokušaja na oklop što je elektronika registrirala.

Ivanov trener, Dejan Mesarov, podsjetio nas je na jedan kuriozitet:

- Ovo je treći put da se Ivan i Martinez bore i treći put da je borba završila na zlatni bod, a drugi put da je pobijedio Ivan. Plan je bio tijekom borbe nametnuti Španjolcu tempo jer onda ga se lakše može pobijediti. U prve dvije runde to nismo uspjeli ali je Ivan ipak uspio borbu odvesti u zlatni bod jer je protivnik ipak malo posustao. 2

Mesarov i Ivan su Zagrepčani koji brane boje splitskog Marjana za koji je Ivanovo zlato bila 91. medalja na najvećim svjetskim natjecanjima svih uzrasta.

- Ivan je počeo svoju karijeru u Taekwondo klubu Rugvica, potom je prešao u Osvit gdje sam s njim ja nastavio raditi. Njegove osobine su da je izdržljiv i snažan, ali i da ima jaku psihu za neizvjesne završnice.

Ovo zlato konačna je potvrda da je Šapina spreman za svjetski vrh:

- Ovo mi je treća medalja sa velikih natjecanja. Baš ovdje u Manchesteru, 2019. na Svjetskom prvenstvu, osvojio sam broncu. Lani sam pak osvojio broncu na Prvenstvu Europe u Sofiji i nastupio na Olimpijskim igrama.

Sve ovo pričali smo jutro nakon proglašenja pobjednika. 

- Nikad se hrvatska himna nije svirala meni u čast. Jedva sam dočekao slušati hrvatsku himnu s rukom na srcu. Bio je to najveći trenutak u mojoj karijeri i neopisiv gušt, nadam se ne i posljednji takve vrste.

Tu slast čast ovom prilikom Nika Klepac nije osjetila, no i ona ima razloga ići kući pjevajući. Naime, na svom prvom velikom seniorskom natjecanju 20-godišnja Zagrepčanka osvojila je medalju što je uspjeh vrijedan dubokog naklona.

- Bila sam kadetska i juniorska prvakinja Europe i sada sam dobila priliku nastupiti na Prvenstvu Europe jer se sjajna Doris Pole teško ozljedila. Jako dobro sam odradila tri borbe no onda sam u finalu naišla na bolju tekvondašicu no što sam trenutno ja i to treba priznati. No, jako sam sretna radi ovog srebra jer lani nisam nastupala što zbog jedne ozbiljnije ozljede, ponešto i zbog pandemije koronavirusa, i ovo je bio najbolji mogući povratak. Još mi nekako nije sjelo da sam druga seniorka Europe. Kada netko drugi osvoji medalju to mi je "vau" a sada kada sam ja to napravila nemam osjećaj da se osjećam super ludo, no cijelo vrijeme se smješkam pa mi je podsvijest, očito, svjesna značaja ovog dometa. 

A studentica druge godine psihologije članica je zagrebačkog Medvedgrada u kojem ju trenira Nives Ambruš, nekad i sama osvajačice europske medalje (bronca 2006. godine).

- Nika je mentalno prilično jaka sportašica što je ona pokazala i u mlađim uzrasnim kategorijama. Lani je imala krizu, ali se vratila još jača. Drago mi je da me u našem klubu netko nadmašio - kazala je trenerica Nives, diplomirana ekonomistica, koja inače radi u IT i telekomunikacijskoj tvrtki Infobip.

- Ja imam standardno radno vrijeme, radim za naše firme u Aziji, a popodne i navečer sam u klubu. A mi smo mlad klub, osnovani smo 2010. godine a Nika je naš prvi naraštaj, kada smo krenuli sa desetak klinaca, i cijeli put je prošla s nama. Inače, njena prirodna kategorija je do 67 kilograma no to je kategorija fantastične Matee Jelić pa smo ušli gdje se može i pokazali da Nika može napraviti rezultat i u kategoriji više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije