Izbori u SAD-u

Trump bojkotirao i opet profitirao

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump (R) introduces his Republican presidential candidate rivals Mike Huckabee (L) and Rick Santorum (C) at his veteran's rally in Des Moines, Iowa January 28, 2016.  REUTERS/Rick Wilking (TPX IMAGES OF THE D
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.01.2016.
u 14:30

Donald Trump bojkotirao je sučeljavanje na Fox Newsu, što je njegovim protukandidatima omogućilo da prvi put razgovaraju o politici

Predsjednički kandidat republikanaca Donald Trump držao se onoga što je rekao i nije se pojavio na televizijskom sučeljavanju koje je organizirao FoxNews. No Trump ne bi bio Trump da na samo pet kilometara udaljenosti nije bio glavna zvijezda na skupu ratnih veterana koji su prenosile suparničke TV mreže CNN i MSNBC, a na kojemu je Trump prikupljao novac za pomoć veteranima. Taj skup opisan je kao bizaran politički varijete u Trumpovoj režiji, koji je uspio zasjeniti Foxovo televizijsko sučeljavanje republikanaca na kojem se, prvi put u ovoj izbornoj sezoni, zaista razgovaralo o pravim političkim temama.

Pred kamerama se našlo sedam kandidata iz redova republikanaca, a senator iz Teksasa Ted Cruz, drugoplasirani po popularnosti, pokušao je preuzeti ulogu glavne zvijezde, što mu baš i nije pošlo za rukom. Činjenicu da nema Trumpa i da se može normalno debatirati najbolje su iskoristili senator iz Floride Marco Rubio i mlađi brat bivšeg predsjednika Jeb Bush, kojem je upravo ovo sučeljavanje bilo najuspješniji nastup u cijeloj kampanji za stranačku nominaciju.

Slon nije u staklarnici

Najviše sukoba između ove trojice odnosilo se na tematiku imigracije, bilo je sasvim očito da su Rubio i Bush ovu debatu odlično iskoristili kako bi sebe pokazali kao alternativu Donaldu Trumpu. Obojica su Cruza optužili da je “neautentični oportunist koji je kampanju izgradio na lažima”. Voditeljica je na samom početku sučeljavanja spomenula Trumpa rekavši da se “slon ne nalazi u staklarnici”, a pridružili su joj se Rubio, Cruz i Bush koji su se šalili na njegov račun.

I dok su njegovi protivnici koristili svaku sekundu televizijskog vremena na raspravu o budućnosti zemlje, Donald Trump je na svoju pozornicu dovukao Ricka Santoruma i Mikea Huckabeeja, koji su toliko nisko na ljestvici popularnosti da ih Fox uopće nije pozvao na sučeljavanje. Doveo je i svoju trudnu kćer Ivanku i kazao je kako bi bilo dobro da ona ovih dana rodi baš u Iowi, gdje se u ponedjeljak održavaju prvi predizbori, jer bi mu rođenje unuka sigurno donijelo pobjedu. Iz njegova predizbornog stožera su priopćili da je on sam dao milijun dolara za veterane, a da je na samom skupu prikupljeno još pet milijuna.

Pobjeda u Iowi

Mnogi su komentatori napisali kako nisu sigurni je li Trumpovo nepojavljivanje na zadnjem TV sučeljavanju korisno ili štetno za njega. Do prije desetak dana ankete u Iowi pokazivale su da republikanski birači u toj državi preferiraju Cruza, no najnovija istraživanja, provedena ovoga tjedna, pokazuju da je Trump ipak izbio na prvo mjesto s 30 posto, da je Cruz pao i da ga podržava oko 23 posto tamošnjih republikanskih birača. Iz svega toga proizlazi da se Trumpova odluka da bojkotira sučeljavanje višestruko isplatila, i to ponajprije u slučaju Iowe, gdje je mogao izgubiti predizbore i tako s porazom započeti sezonu predizbora.

S druge strane, Marco Rubio i Jeb Bush dobili su i iskoristili priliku da se prikažu kao ozbiljna konkurencija Trumpu. I dosad je bilo dosta slučajeva, kako kod republikanaca tako i kod demokrata, da kandidati koji su se u kampanji uoči predizbora činili nepobjedivima, dožive težak poraz. Hoće li i Trump doživjeti tu sudbinu?

>> Trump: Ne trebaju mi više debate, idem skupljati novac veteranima

Komentara 10

MA
..Marsijanac
16:42 30.01.2016.

Lijevicarska ciobagra je u panici . Ne znaju kako obuzdati Trumpa. Narod je to prepoznao i vec im je dosta politicara koji jedno kazu a drugo rade. Trump ce biti iduci americki predsjednik.

OL
olrajt
18:45 30.01.2016.

..uvijek za republikance -od Goldwatera na ovamo!....uvijek su se borili protiv komunizma!

PP
pp
03:38 31.01.2016.

Go Trump go!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije