kao u Dickensovim romanima

Bolivija dopustila ropski dječji rad

dječji rad
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.07.2014.
u 07:17

Djeca od 10 godina moći će sada legalno raditi što će, tvrde u parlamentu, iskorijeniti siromaštvo i razviti duh poduzetništva

Bolivijski parlament prihvatio je prijedlog zakona prema kojemu se spušta minimalna dobna granica za zapošljavanje tako da će djeca u ovoj južnoameričkoj državi moći početi raditi već s deset godina. Očekuje se da će, kao u Dickensovim romanima, dječji rad najviše iskorištavati farmeri, vlasnici rudnika za najteže i najprljavije poslove, naravno, uz minimalnu dnevnicu i bez ikakvih davanja za zdravstveno ili mirovinsko osiguranje. Zastupnici u bolivijskom parlamentu tu ne vide ništa sporno, dapače, smatraju kako će ova mjera pomoći u iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva u zemlji.

– Ovo je samo privremena mjera. Ekstremno siromaštvo jedan je od glavnih, ali ne i glavni uzrok dječjeg rada. Kada se standard u zemlji poveća, tada ćemo ukinuti i dječji rad. Vjerujem kako će to biti moguće oko 2020. godine – kaže bolivijski parlamentarac Javier Zavaleta. Njegov kolega iz parlamentarnih klupa tvrdi kako nitko djecu ne sili na rad, već je to njihov izbor.

– Novi zakon dopušta djeci da počnu raditi za druge sa 12 godina starosti, dok sa 10 godina mogu raditi za sebe i na taj način razvijati poduzetnički duh – tvrdi senator Adolfo Mendoza.

Naravno, udruge za zaštitu prava djece nisu baš uvjerene u ove tvrdnje parlamentaraca te ih pozivaju da ponište zakon.

– Siromašne obitelji često šalju djecu na rad iz očaja, a ova djeca napuštaju školu i vrlo će vjerojatno doživotno ostati na slabo plaćenim i teškim poslovima. Bolivijska vlada treba ulagati u programe koji sprečavaju dječji rad, a ne da ga potiču – kaže Jo Becker, direktor sektora za zaštitu prava djece organizacije Human Rights Watch. Zakon još uvijek nije stupio na snagu, no prošao je punu proceduru u parlamentu i poslan je na potpis predsjedniku Evu Moralesu. Kada ga on jednom potpiše, potrebno je samo nekoliko dana da stupi na snagu, a Bolivija se, po razini zaštite dječjih prava, spušta na istu razinu na kojoj je Europa bila u 19. stoljeća.

>> Predsjednik Bolivije Evo Morales (54) potpisao ugovor s prvoligašem!

Komentara 13

DU
Deleted user
10:30 05.07.2014.

Pa i dosada su djeca radila godinama pa nitko ništa nije poduzeo čemu uopće čuđenje ? Djeca u Afrci kopaju u rudnicima rudu iz koji je rade čipovi za kompjutere mobitele i tako dalje. Pa svi puta kada kupite mobitel financirate ropstvo i nikom ništa. O tome sve ima napisano i snimljeno na internetu pa si pogledajte.

EV
ebes vl i njegove admine
11:21 05.07.2014.

tako je to uvik bilo u boliviji i peruu. jos od doba spanjolskih osvajaca i kolonizatora. cila spanjolska imperija izgradjena je na zlatu i srebru koje su pokrali iz bolivijskih i peruanskih rudnika. ni danas nije boje.

DU
Deleted user
09:40 05.07.2014.

Jos jedan dokaz da su ljevicari propast za vlastiti narod!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije