Posjetila Istanbul

Turci ne vjeruju obećanjima Angele Merkel o članstvu u Uniji

Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) chats with German Chancellor Angela Merkel before their meeting in Istanbul, Turkey, October 18, 2015. Merkel travelled to Istanbul on Sunday desperate to secure Turkey's help in stemming the flow of migrants fro
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.10.2015.
u 22:15

Mehmet Öztürk: 
U Europi nitko ne želi čelnika EP-a iz muslimanske zemlje

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u povijesni posjet Turskoj radi razgovora o planu zaustavljanja priljeva migranata u EU s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom i premijerom Ahmetom Davutoğluom u Istanbulu.

Glavne teme razgovora bile su "akcijski plan" koji je najavio EU kako bi se navelo Ankaru da zaustavi priljev migranata zadržavanjem na svojem teritoriju, kao i borba protiv terorizma i sirijski rat. Međutim, Turska, koja već udomljuje više od dva milijuna izbjeglica, naziva taj plan običnim "nacrtom neprihvatljivog proračuna" ocjenjujući da joj je nužno najmanje tri milijarde eura samo za prvu godinu.

Olakšani pristup vizama

Merkel je sa sobom donijela i paket ponude prema kojem EU želi da Ankara primi više izbjeglica i pojača nadzor granica u zamjenu za sredstva, ubrzavanje pristupnih pregovora s EU te otvaranje poglavlja 17. i pripremu poglavlja 23. i 24. te olakšani pristup vizama. Iako je donedavno Europska unija kritizirala Erdoğana, danas ga smatra spasiteljem i nudi Turskoj "med i mlijeko" samo da zaustavi priljev izbjeglica. Međutim, Turci su svjesni da je to priča koja nikada neće saživjeti i da Turska nikada neće postati članica EU-a. Glavni urednik turske državne novinske agencije Anadolija Mehmet Öztürk kazao je za Večernji list kako je Turska danas za EU najvažnija i najpotrebnija zemlja.

– Turska neće moći sama zaustaviti taj priljev izbjeglica jer oni idu preko mora i ne može ih se zaustaviti. Isto tako, novac je EU namijenila isključivo za pomoć sirijskim izbjeglicama, a poznato je kako je velik broj izbjeglica ne samo iz Sirije nego i iz Iraka, Afganistana i Pakistana, istaknuo je Öztürk, napominjući kako u Turskoj smatraju da je jedino rješenje zaustavljanja priljeva izbjeglica zaustavljanje sukoba u Siriji, Iraku i u Afganistanu.

Obećavaju brda i doline

– Što se tiče obećanja da će nas primiti u EU, smatramo da je to demagogija koja nikada neće biti ostvarena. Turska im je sada potrebna i obećavaju nam brda i doline, a poslije će naći tisuće razloga zbog kojih nas ne mogu primiti u članstvo EU. Prije nego što nas prime u EU, neka počnu primjenjivati sporazum koji je potpisan još prije 55 godina o slobodnoj trgovinskoj zoni između EU i Turske. U Turskoj su većinom muslimani i svjesni smo da je unutar EU-a veliki otpor da postanemo njihova članica. Zamislite da Turska, koja ima toliko stanovništva kao otprilike Njemačka, postane članica!? U tom slučaju imala bi veliki broj zastupnika, a možda i šansu da dobije mjesto predsjednika parlamenta. U Europi, u ovom trenutku, nitko ne bi želio predsjednika parlamenta EU iz muslimanske zemlje – istaknuo je Öztürk ističući kako je jedini iskren u toj cijeloj priči mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao da je Europa samo za kršćane i da nema mjesta za muslimane.

Posjet Angele Merkel naišao je na veliku kritiku njemačke oporbe koja tvrdi da se uputila na "minsko polje" i daje Erdoğanu pomoć u izbornoj kampanji. S druge strane, predsjednik sindikata njemačke policije Rainer Wendt smatra kako Njemačka, ako ima namjeru potpuno kontrolirati granice, mora izgraditi ogradu uzduž njemačko-austrijske granice. 

>> Merkel Turskoj ponudila pomoć u ubrzavanju pregovora s EU 

>> Njemačka zatrpana, sudovi se bore sa 300 tisuća zahtjeva za azil

Komentara 11

PP
Pol_pol
22:32 19.10.2015.

Ova žena je svojom krivom politikom upropastila Europu. Ako je željela preuzeti izbjeglice mogla je poslati brodove i avione po njih, a ne da muči pola Europe...Još malo pa će je Nijemci protjerati u ropotarnicu povijesti. A i to je zaslužila da bude crnim slovima upisana u europsku povijest.

ZI
zimerman
22:35 19.10.2015.

Ova baba Sama sebi bozvoljava prevose,ko je on a da u Ime cijele EvropskI Unije dijeli obecanja

DU
Deleted user
22:50 19.10.2015.

super, oni primju u EU zemlju koka se granici sa Iranom, Irakom, Syriom... koja je slijedeca, tadzikistan, gruzija, moldava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije