SAMOVOZEĆI DVOSJED

Kontroverzni Bangle iskritizirao Googleov auto: 'Je li to lik iz crtića?'

Google
Foto: Google
12.06.2014.
u 11:21

Dizajner McLarena F1 Peter Stevens smatra da je riječ o slabom dizajnu

Googleov prototip samovozećeg auta bez kočnica i upravljača izazvao je oprečne reakcije zbog svog neobičnog dizajna. Među stručnjacima koji nisu oduševljeni je i kontroverzni Chris Bangle, nekadašnji šef dizajna za BMW kojemu su fanovi bavarske marke svojedobno navodno slali čak i prijetnje smrću.

- 'Lice' bi trebalo biti slatko ali je strašno slabo. Je li to lik iz crtića ili ne? Njihovo sjedište je blizu sjedišta Pixara, ali očito nedovoljno blizu - ocijenio je Bangle za Fast Company.

Dizajner McLarena F1 Peter Stevens Googleov je auto nazvao nesofisticiranim i naivno detaljiranim dvosjedom. Stevens smatra da auto izgleda nestabilno te da formi nedostaje sadržaja, a nije mu se svidjela ni reakcija ljudi, redovito starijih, koji su se vozili u Googleovom autu, a koje je oduševilo što mogu samo sjediti i pustiti da auto radi sve ostalo. Stevens taj koncept antivožnje povezuje s pasivnim pristupom životu, koji je nazvao "tužnim".

- Nema ništa loše u slatkome, ništa loše u malome, ništa loše u učinkovitome, ali slab dizajn je loš. Taj auto ne mora izgledati kao Ford Mustang ili Camaro, ali treba sugerirati da je Googleova vizija budućnosti transporta privlačna - smatra Stevens.

Bivši šef dizajna Mazde Tom Matano nešto je blaži i smatra da auto izgleda baš kao Google - otkačeno i zabavno. Jedino mu se nije svidio senzorski sklop na krovu automobila jer smatra da su u Googleu to trebali riješiti tako da auto izgleda više kao da je spreman za serijsku proizvodnju.

Kako se vama sviđa Googleov auto?

>> Slavna dizajnerska kuća Bertone prestaje s poslovanjem

Komentara 1

Avatar zrnorazuma
zrnorazuma
18:12 12.06.2014.

Ovakvi auti će imati smisla samo ako se potpuno zabrani ručno upravljanje. Naime u srazu 1000 pametnih auta i jednog kretena za volanom, pobjeđuje ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije