Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOBELOVA NAGRADA

Hrvatski fizičar Damir Buškulić: Sad ne samo vidimo kroz svemir nego i čujemo njegov šum

nobelova nagrada
Foto: DPA/PIXSELL
04.10.2017.
u 11:00

Nagradu za fiziku dobili su: polovicu Raineru Weissu, a drugu polovicu podjednako Barry C. Barish i Kip S. Thorne

Švedska kraljevska akademija znanosti odlučila je ove godine dodijeliti Nobelovu nagradu za fiziku za opažanje gravitacijskih valova. I to trojici znanstvenika u zanimljivom omjeru – polovica ide Raineru Weissu sa znamenitog MIT-a, a druga polovica podjednako Barryju C. Barishu i Kipu S. Thorneu s Caltecha.

Zanimljivo, profesor Thorne je i izvršni producent filma Interstellar. No, ponovno je Nobel za fiziku ispunio očekivanja, slično kao i nagrada za Higgsov bozon, ni u jednom ni u drugom slučaju dobitnici nisu bili iznenađenje. To, naravno, ne čini ta otkrića manje vrijednima nego bilo koje drugo u povijesti. Upravo suprotno, u slučaju detekcije gravitacijskih valova riječ je o fenomenu čije smo potvrđivanje čekali cijelih stotinu godina. Znamo kako je sam Albert Einstein 1916. naznačio kako oni vjerojatno postoje, no do 2015. smo morali čekati i potvrdu te njegove teorije.

– Imam i razlog više biti zadovoljan dodjelom Nobelove nagrade vodećim znanstvenicima kolaboracije LIGO jer smo i mi u Europskom fizikalnom društvu nagradili dvojicu od trojice dobitnika. Svakako riječ je o jednom od najvažnijih otkrića u povijesti znanosti – kaže dr. sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Podsjetimo, dr. Puljak bio je članom znanstvene momčadi koja je potvrdila postojanje Higgsova bozona, otkriće također ovjenčano Nobelovom nagradom. I ovoga puta svoj je obol otkriću koje je dobilo Nobela dao jedan hrvatski znanstvenik, riječ je o dr. sc. Damiru Buškuliću s francuskog Université Savoie Mont Blanc.

- Nobelova nagrada nagradila je Weissa, Thornea i Barisha, tri izuzetna fizičara, ali i kroz njih dvije tisuće drugih koji su tijekom trideset godina sagradili prva tri detektora dovoljno osjetljiva da vrše detekciju izuzetno malih varijacija dužine prostora pri prolasku gravitacijskih valova. Svi smo ponosni na tu nagradu, vjerujem da je to samo početak gravitacijske astronomije. Sad ne samo vidimo kroz svemir nego i čujemo njegov šum. Čeka nas puno rada i puno naučne radosti, izjavio je za Večernji list dr. sc. Damir Buškulić.

– Bez sumnje je to veliko priznanje, koliko znam, dr. Buškulić bio je ozbiljnije uključen u rad na detekciji gravitacijskih valova. Prije svega, ovo je otkriće dokaz brzine napretka znanosti, ali i tehnologije. Treba razumjeti kako je gravitacija izuzetno slaba sila, višestruko slabija od, primjerice, elektromagnetske sile pa je stoga trebalo pričekati da tehnologija dopusti takve instrumente koji će omogućiti detekciju gravitacijskih valova – kaže znanstvenik sa Sveučilišta u Splitu objašnjavajući kako smo nekada nebo i njegove pojave promatrali optičkim instrumentima, pa infracrvenim, a danas to činimo laserskim uređajima koji su omogućili da konačno izmjerimo gravitacijske valove.

– Spajanje dviju crnih rupa prije 1,4 milijarde godina proizvelo je energiju jednaku ukupnoj energiji triju naših Sunaca. Tek su 2015. godine valovi nastali od tog spajanja stigli do LIGO detektora u Sjedinjenim Državama. Unatoč tome što je njihov signal bio slabašan – objašnjava dr. Puljak, koji kaže i kako ovo otkriće znači revoluciju u astrofizici. – Svemir sada možemo gledati na sasvim nov način, pa će to sasvim sigurno dovesti do otkrića o kakvima smo do sada mogli samo sanjati, o crnim rupama pogotovo a možda i o nastanku svemira. Osim što je otkriće valova i potvrda Einsteinove Teorije relativnosti – kaže dr. Ivica Puljak.

Komentara 6

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
11:21 04.10.2017.

Haj nekakite vise koda netko vjeruje u tu vasu TEORIJU... BOG je gospodin sve drugo su bajke...

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
11:29 04.10.2017.

Šum svemira smo čuli svi od kad je izumljen prvi televizor! Onaj snijeg i šum kad nije ugođen kanal je eho svemirskog zraćenja koji je popračen šumom!

Avatar sidhara
sidhara
11:14 04.10.2017.

Uff otkrica, to ce nam nahraniti preku miliardu one gladne djece u svijetu na rubu siromastva? Koliko vi potrosite na vase njusenje po svemiru, mogli bi nahraniti svu tu gladnu djecu na planeti. Ovi sami sebi dodjeljuju Nobelove nagrade, kao i oni u Europskoj uniji, kada su dali sami sebi nagradu za mir, dok im pola europe strajkovali po ulicama radi mjera stednje. Pa ja imam jednog prijatelja inzinjera u CERN-u, on veli da se oni vise zabavljaju i druze tamo, nego bilo sto drugo sto rade i otkriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije