Velika očekivanja

Ljubičić Federeru pomaže da se vrati Grand slam naslovima

Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
03.01.2016.
u 11:45

Brad Gilbert: Ljubičić bi trebao pomoći Federeru da se bolje nosi s Novakom Đokovićem.

Ivan Ljubičić i Roger Federer (34) dogovorenu suradnju započeli su posljednjih dana prošle godine. Novu godinu su dočekali u Dubaiju, što je negdje na pola puta između Europe i Brisbanea u Australiji (dobro za aklimatizaciju) gdje će Švicarac odigrati svoj prvi turnir u novoj sezoni. Postavljen je za prvog nositelja (naš Marin Čilić je treći, drugi je Kei Nishikori) a prvi suparnik u drugom kolu bit će mu bolji iz dvoboja između kvalifikanta i dobitnika pozivnice, što ne bi trebao biti problem za Federera.

Ostanak u Top 5

Iako je Švicarac i javno obznanio da od suradnje sa svojim novim trenerom očekuje osvajanje novih Grand Slam turnira (zasad ih ima rekordnih 17), a za to su potrebne pobjede nad Novakom Đokovićem, naravno da je za 2016. postavljen i rezervni cilj - a to je ostanak u društvu najboljih pet igrača na svijetu. To će ujedno značiti i keširanje 100. milijuna USD u karijeri (samo od turnirskih nastupa) - za jednog budućeg 35-godišnjaka odličan doseg.

No, ni to neće biti laka zadaća za Rogera i Ivana jer je Švicarac - zbog nastupa na Olimpijskim igrama na kojima će igrati u sve tri konkurencije: pojedinačno, u paru s Wawrinkom i u miksu s Hingis - odlučio manje igrati i preskočiti neke turnire. Nakon Indian Wellsa (počinje 7. ožujka) napravit će dvoipolmjesečnu stanku i turnirima se vratiti tek na Roland Garrosu 22. svibnja. Dakle, neće ga biti u Miamiju, Monte Carlu, Madridu i Rimu. Praktično preskočit će najveći dio zemljane sezone jer želi biti fokusiran na beton i travu.

Mastersi 1000 obvezni su za najbolje igrače, ali Federer udovoljava svim trima veteranskim iznimkama zbog kojih se to na njega ne odnosi: ima odigranih 600 mečeva, 12 godina profesionalnog staža, a davno je prešao i 31. godinu života.

- S prethodnom sezonom mogu biti zadovoljan, ali izgubio sam previše finala (pet od 11, među kojima Wimbledon i US Open - op. a.). Nadam se da ću u ovoj godini, uz Ivanovu pomoć, biti uspješniji - napomenuo je Federer, osvajač 88 turnira (uz samo 47 poraza u finalima).

Raonić izabrao Carlosa Moyu

A na česti upit - dokad, sada je ovako odgovorio:

- Igrat ću dok budem igrao. Ni ja sam ne znam kada će uslijediti oproštaj.

Suradnja između Federera i Ljubičića bit će jedna od najvećih zagonetki predstojeće teniske sezone i stoga nije čudno da su mnoge oči uprte u nju.

- Ne vjerujem da je Roger angažirao Ivana, a da mu ovaj prethodno nije predočio brojne ideje. Jasno je da je Federerov cilj bio pronaći nekoga tko će mu pomoći u dvobojima s Đokovićem. I zaključio je da je najbliži tom cilju Ivan. On je Đokovićev prijatelj i susjed u Monte Carlu. I sigurno ima neke ideje kako usporiti i zaustaviti Srbina. Federer bi 2016. mogao biti vrlo opasan jer ništa ne uzima zdravo za gotovo. No, takav je i Đoković, pa će se između njih dvojice voditi velike bitke, posebno na Grand Slam turnirima - ističe Amerikanac Brad Gilbert (54), nekadašnji trener Agassija i Roddicka. A bivši Ljubičićev pulen Miloš Raonić za novog je trenera izabrao Moyu.

TOP 5

2015. 63-11 (85,1 %)

2014. 73-12 (85,9 %)

2013. 45-17 (72,6 %)

2012. 71-12 (85,5 %)

2011. 64-12 (84,2 %)

Napomena: Brojke iznad pokazuju Federerov omjer pobjeda i poraza u posljednjih 5 sezona

>>Čilić otkrio što mu može donijeti pomak, Ćorić predvodink novog vala

Komentara 3

ČA
čarapan
12:20 03.01.2016.

koliko GS naslova je osvojio Ljubicic? Kako novinari prave pritisak na coveku da to nije normalno,uz postovanje g.Ljubiičiću.

DU
Deleted user
13:49 03.01.2016.

Da bi zaustavio Noleta, morao bi prije svega doci do finala GS, a prosle godine je to njemu uspjelo samo na Wimbledonu i US Openu, dakle 50% od Noletovog uspjeha na GS-ovima. Bas me interesuje, hoce li mu "čarobni štapić" Ljubicica pomoci sada u sijecnju na AO-u. Bilo bi to prije svega, veliko priznanje nasem Ljubicicu, jer Federer nakon svoje navrsene 30-te godine nikada vise nije osvojio GS.

IV
ivanjoksimovic
12:44 03.01.2016.

Ne verujem da Federer ikad vise moze da bude prvi. Jednostavno, ako danas hoces da budes prvi, procenat pobeda mora da ti bude preko 86%. 2013 godine, Djokovic je sezonu zavrsio kao drugi iako mu je procenat pobeda bio 89%.%. 2014 godine Djokovic je jedva bio prvi sa procentom pobeda 88%. I sve to, na minimum 75-80 odigranih meceva u sezoni ukljucujuci sva 4gs, minimum 8 odigranih masters, zavrsni turnir i 2 turnira 500 serije. Jednostavno covek ima 34 godine i suludo je od njega ocekivati vise. Imace sansu do US opena da igra na visokom nivou, ali posle toga nece imati vise snage. A do kraja sezone mu ostaje jos mnogo bodova (2 mastersa - 1000, O2 - 1500, Shangai - 500, Bazel - 250 = ukupno 4250). Sa druge sanse, da li ima sansu za jos neki GS - sigurno je da ima. Sa tim da je ovo poslednja sezona u kojoj ima tu sansu, i to na 2 turnira. Ali, to ne zavisi od njega, vec iskljucivo od Djokovica koji je svuda prvi favorit, i od Nadala koji je protiv Federera bar na najvecim turnirima favorit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije