RAT SVJETOVA

Tom Cruise protiv zlih svemiraca

tom.jpg
import
23.06.2005.
u 12:40

U naša kina 29. lipnja stiže spektakularni film oskarovca Stevena Spileberga. Snimljen proračunom većim od 200 milijuna dolara "Rat svjetova" može se svrstati među najskuplje filmske uratke ikada snimljene. Za glavnu ulogu odabran je popularni Tom Cruise, koji je primivši honorar za film postao najviše plaćeni glumac. Film je nastao na temelju istoimena romana H. G. Wellsa iz 1898. godine. Četrdeset godina kasnije Orson Wells je "Rat svjetova" objavio kao radio-dramu.

Tada je uzrokovao toliku paniku da su ljudi pomislili kako je riječ o stvarnoj invaziji izvanzemaljaca na naš planet i u panici su se počeli spremati za opću katastrofu. Iako se Spielbergova ekranizacija u mnogome razlikuje od Wellsove radio-drame, slavni je redatelj pokušao filmom dobiti isti učinak.

- Smatrat ću da je film postigao uspjeh kada se gledatelji počnu osvrtati po kinu i tražiti mjesto gdje bi se skrili. Tako bih se zahvalio Wellsu. Kad bih barem bio te sreće! - izjavio je.

Spielberg je dugo razmišljao o pravom trenutku za početak ovog filma. Već desetak godina ta mu se misao motala glavom. Kada je 1996. mislio kako je pravo vrijeme za takav projekt, planove mu je pomutio hit "Dan nezavisnosti". Još jedan spektakl o napadu izvanzemaljaca jednostavno nije dolazio u obzir, a Spielberg je bio prisiljen čekati još gotovo deset godina da ostvari svoj san.

- Počeli su čeprkati po ovoj temi i malo mi odgodili nakane, ali svakako želim napraviti taj film - rekao je tada. Do sada je napravljeno nekoliko obrada Wellsova teksta. Smatra se kako su sve došle nakon stvarnih prijetnji ljudskom rodu. Kada je Wells objavio slavnu radio-dramu, počinjala je Hitlerova invazija na Poljsku i Mađarsku. Filmska obrada iz 1953. napravljena je u vrijeme hladnog rata i bojazni od sovjetskog komuniza. Spielbergova se adaptacija smatra posljedicom napada 11. rujna i terorističke prijetnje SAD-u. U jednom razgovoru slavni je oskarovac čak izjavio da film možda još uvijek ne bi bio snimljen da nije bilo toga kobnog događaja za američki narod.

Spielberg je poznat po svojim ZF filmskim hitovima poput "Bliskih susreta treće vrste" i "E.T.-ja". Ono što te filmove razlikuje od "Ratova svjetova" je to što su došljaci iz svemira prikazani kao draga bića, a Zemljani su ti koji im žele nauditi. Ovaj pak film prikazuje izvanzemaljce kao uništavalačku silu koja želi zauvijek izbrisati ljude i njihovu civilizaciju.

- Prije sam bio dobar ambasador između ljudskog i izvanzemaljskog svijeta i činio sam sve kako bih pripremio tlo za prijateljski susret. To mi je postalo dosadno. Odrastao sam uz filmove u kojima leteći tanjuri napadaju zemlju i pomislio kako prije negoli odem u mirovinu trebam režirati zaista opaku invaziju iz svemira - kazao je Spielberg. Većina materijala snimljena je u gradiću Bayonne u državi New York. Filmaši su doslovce zaposjeli gradić i njegove ulice, a nekoliko stanovnika prepustilo je svoje kuće za potrebe snimanja.

Imali su i zabranu ostavljanja automobila ispred svojih kuća od utorka do četvrtka, jer su se u to vrijeme snimale scene na ulicama. Mali problemi nastali su kada je trebalo sagraditi studio na dječjem igralištu i tijekom snimanja ga dignuti u zrak. Naravno, uz dobru naknadu, filmaši su dobili dozvolu da i to učine.

Iznenađenje su doživjeli lokalni policajci koji su jednog dana vidjeli trupla kako plutaju rijekom. Tek kasnije su obavješteni da su to lutke koje je tijekom snimanja odnijela voda. Kako je snimanje počelo samo sedam mjeseci prije premijere, s obradom specijalnih efekata, što je posebno važno, počelo se u vrlo ranim fazama filma.

Uz Toma Cruisea među glumačkom ekipom našli su se Justin Chatwin, Tim Robins, te jedanaestogodišnja filmska genijalka Dakota Fanning. Mlada Dakota u hollywoodskim je krugovima poznata kao djevojčica zvijezda, a iza sebe ima već petogodišnju filmsku karijeru.

Tom Cruise uzrokavao je nekoliko problema tijekom snimanja filma. Zbog prašine koja se digla oko njegove veze s glumicom Katie Holmes, producenti su ga upozorili da se malo smiri. Kako su mediji pričali isključivo o novostima u njihovom privatnom životu, zanemarili su film. Sva ta zbrka oko njih dvoje naštetila je filmu, izjavio je jedan od producenata.

Premijera filma održana je 13. lipnja u Tokyju, no zbog velikog odaziva posjetitelja koji su najavili dolazak i sigurnosnih razloga, gotovo je otkazana. Mjesto održavanja premijere je promijenjeno, a prisustvovalo je više od 7000 obožavatelja.


Spielberg - izumitelj ljetnog filmskog hita

Nije slučajno da se premijera Spielbergovog "Rata svjetova" održava baš u vrijeme ljeta. Milijuni Amerikanaca u to vrijeme hrle u kinodvorane, a zarade prelaze visoke granice. No sve do prije 30 godina ljetni su se mjeseci smatrali grobljem za filmsku industriju. Tada se 1975. pojavio upravo veliki Steven Spielberg i napravio "Ralje". Film je istovremeno distribuiran u 409 kina diljem Amerike, a zarada je prvi put u filmskoj industriji prešla 100 milijuna dolara. Kada je na pokusnom prikazivanju jedan od gledatelja otrčao iz dvorane i povratio u hodniku, redatelj je znao da će "Ralje" postati veliki hit.


Na Tomu se ne štedi

Kada su Stevena Spielberga pitali o visokom proraČunu filma, izjavio je: - Nećemo ni na čemu štedjeti. To se očito odnosilo i na zaradu glavnog glumca Toma Cruisea. Honorarom procjenjenim na 360 milijuna dolara postao je jedan od najskupljih glumaca u povijesti Hollywooda. Umjesto da mu se odredi točan honorar, Cruiseu je određeno 10 posto od zarade u kinima i dio utrška od prodaje DVD-a, videoigara i igračaka.

Želite prijaviti greške?