posao i hobi

Tea Mamut: Sama radim maslinovo ulje za svoj novi sladoled

tea mamut
Foto: HRT
1/3
03.05.2014.
u 15:30

Slastičarki koju gledamo na HRT-u tresle su se ruke dok je radila desert za Natalie Portman, ali odrekla se stresa Michelinovih restorana i svoju karijeru gradi u Hrvatskoj.

Diplomirala je na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America smjer slastice, godinu dana radila je u njujorškom restoranu Daniel, kažu jednom od deset najboljih na svijetu, potom i u Baru Boulud, Dinner by Heston Blumenthal i William Curley u Londonu, LaVie u Njemačkoj, u kultnoj bečkoj slastičarnici Demel, zanat je brusila i u Dubrovniku, u Hong Kongu, stažirala je u Budimpešti, Amsterdamu, u Zagrebu je pokrenula liniju deserata Good Sweets, radila je kao 'food & beverage manager' na Olimpijskim igrama u Londonu... Dovoljno za jedan život, a njoj je tek 26 godina. Riječ je o životopisu diplomirane slastičarke Tee Mamut čije kreacije u "Subotom ujutro" gledamo i na Prvom programu HRT-a.

– I meni zvuči nevjerojatno kada nabrajam gdje sam sve radila! – smije se Tea i nastavlja: – Ali moj posao je moj hobi, ja živim i dišem tu hranu. Uživam i u snimanju emisije u kojoj nastojim recepte učiniti pristupačnima pa za njih namirnice ne nabavljam na Marsu. Pritom mislim i o zdravlju, pogotovo djece koja su najveći konzumenti slastica, pa iz recepata izbacujem bijeli šećer, brašno i maslac koliko god je moguće.

Trenutno je na Hvaru gdje će odraditi sezonu kao slastičarka u restoranu Divino. – U desertnu kartu koju upravo kreiram pokušavam uklopiti što više hrvatskih lokalnih namirnica koje će s mojim slastičarskim tehnikama izgledati moderno. Primjerice, ovdje na Hvaru imam puno gorke naranče i rogača koje treba iskoristiti, a upravo planiram osmisliti i sladoled od jasmina i sličnih mirisnih stvari kojih na otoku ima jako puno. Sezona traje do listopada, a poslije toga ću u inozemstvo, vjerojatno u Italiju, na kratki staž i poraditi na naobrazbi. A jednog dana otvorit ću i svoju slastičarnicu – veli Tea. Boravak na otoku će kombinirati s dolascima u Zagreb na snimanje emisije. To joj ne pada teško. Svjetska je putnica i radoholičarka navikla raditi i 14 sati dnevno, što je iskušala u restoranima s Michelinovom zvjezdicom, od čega godinu dana i u New Yorku.

Mjerenje rada štopericom

– Moj kulinarski tata, mentor Dominique Ansel je, kada sam mu rekla da nisam spremna za restoran s tri Michelinove zvjezdice jer ljudi ne mogu ni zamisliti što je to u kuhinji, kakav pritisak i stres, a sve mora biti perfektno, samo rekao: "Imaš dvije ruke, dvije noge i glavu i ja ne vidim u čemu je problem". Mjerili su nam rad štopericom pa mi je tako u početku za neke deserte trebalo sedam minuta, a nakon mjesec dana za isto sam trebala dvije i pol minute.

Uglavnom, radilo se po 14 sati dnevno, bez sjedenja, i ne bih to mogla stalno. Takav rad ima rok trajanja. Većina mojih kolega u michelinskim restoranima totalno izgori nakon deset godina. Lud si, New York iz tebe izvuče sve što imaš. Samo se radi i spava i nema života. Pružila mi se prilika da ostanem u Americi i produljim vizu, ali nisam. Čeka me ostatak svijeta. Želim putovati, stažirati i učiti – kaže Tea. Ostanak u Americi nije joj se učinio primamljivim ni kada su joj slastice hvalile holivudske zvijezde.

Natalie Portman je moje deserte jela dva ili tri puta. Jednom dok je bila trudna za nju sam radila poseban desert. Tresle su mi se ruke. Poslije je ušla u kuhinju pohvaliti me, a ja sam joj samo mahnula kao sretna djevojčica. Bio je i Michael Douglas, a jednom sam dobila i posebnu narudžbu na kojoj je pisalo VIP Kate Hudson. Kroz restoran je prošao i Roger Federer... ma puno ljudi... i lijepo je kada pohvale vaš rad – kaže skromno. Rođena Splićanka u slastice se zaljubila za svojih odlazaka u Englesku, jer od 11. godine roditelji su je slali na studijska putovanja za učenje engleskoga jezika. Osvojili su je tamošnji muffini i čajanke, a krajnji 'krivac' koji je zaslužan za entuzijazam s kojim i ona danas kuha njezin je miljenik Jamie Oliver.

Ljubav prema spravljanju hrane naslijedila je od svoje obitelji, iako, ona je prva profesionalno u tom poslu.

Uvijek pada na kuhare

– I dandanas svi se vrtimo oko ručka i volimo skupa jesti, a mama radi najbolju orahnjaču na svijetu. Moji su u biti s Korčule, ondje imamo i maslinik i ondje mi je više dom nego Split. Radimo svoje maslinovo ulje od kojeg ću raditi i sladoled – priča. Vitka ostaje, otkriva, zahvaljujući svakodnevnom vježbanju. Sport joj je u krvi jer je 12 godina plesala balet. Sada će joj na Hvaru nedostajati treninzi, no uskoro će ih zamijeniti plivanjem. Svaki dan kuha, ne samo slastice, pa barem četiri puta tjedno odlazi na tržnice gdje god da se nalazi. A uza sve to ostaje joj vremena i za život i u tome je, kaže, čar Hrvatske pred, recimo, Amerikom. – Kada se čovjek organizira, za sve ima vremena, pa i za ljubav. Do sada se događalo da uvijek nekako 'padam' na kuhare, ali trenutno se nema što o meni reći na tu temu. Ima vremena! Tek mi je 26! – smije se Tea.

Ključne riječi

Komentara 1

K0
KONJINA4.0
12:20 15.11.2015.

moram priznat pravo osvježenje na TV-u... televizična je, prekrasna, i stručnjakinja... Ne može bolje ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije