U Širokom su i sarajevski huligani bili „raja“, a Hercegovci “papci” i “ustaše”

neredi
Tomislav Miličević
06.10.2009. u 17:08

U našem je susjedstvu i nogomet politika. A njoj su dorasli samo veliki igrači

Dok još nije počeo rat na ovdašnjim prostorima, neki su „razumniji političari“, opušteno ispijajući kavu na ljetnim terasama, ležerno uvjeravali da rata neće biti jer da kome je do ratovanja, pitajući – tko je lud ratovati? A kavu valjda nisu ni ispili, a počet je stravičan rat.

Nakon što je rata ipak bilo, opet se našlo dovoljno nadobudnih, uvjerenih da poslije tako groznog rata neće biti sličnih. Poslije „nogometnog rata“ u Širokom Brijegu više nije sigurno je li održiva i ova druga mudrijaška tvrdnja. Bosna i Hercegovina je, osim toga, sama po sebi, dovoljno nepredvidiva, zamumuljena, hirovita i budalasta da je sve moguće. Nedavna je prošlost, doduše, ne tako blizih i bliskih zemalja, pokazala da je moguć rat dviju država čak i zbog nogometa. Salvador i Honduras zaratili su zbog lopte, a sada su zbog nogometa svojevrsni unutarnji rat počele Bosna i Hercegovina.

Nogomet se nije pokazao bezazlenim ni u Hrvatskoj. Sjetimo se samo izazivačkog divljana i provokacije Delija na Maksimiru 1990. U BiH valjda ništa nije bezazleno, pa ni običan, slab provincijalni i priprosti nogomet. U BiH se, sudi li se i po ovome što se zbilo u Širokom Brijegu, i što se zbiva potom, i naoko obično, pa i najobičnije zna pretvoriti u nešto teško predvidivo pa i neslućeno. Kao nekoć ona sarajevska srpska svadba, kada je ubijen svat, a kojom je počeo rat u BiH. Slično je i s neodigranom širokobriješkom utakmicom, s također ubijenim mladićem, koja je postala navijački rat, s tko zna kakvim posljedicama.

Zasad je posljedicom medijski rat nepredvidiva kraja, rat s istaknutim nacionalnim predznakom. Da se nesretni Vedran Puljić, ubijen u navijačkom sukobu, uklopio u političko-mentalnu shemu, sve bi sigurno dobilo i još puno emocijama nabijeniju političku dimenziju. Ali kako je nesretnik po ocu bio Hrvat, a po majci Bošnjak, to se nije dogodilo. No ta je nacionalna činjenica zamijenjena starom anacionalnom shemom o „multikulturalnom Sarajevu“. Mladićevo je podrijetlo iskorišteno kao potkrepa i dokaz te tvrdnje. Kada su nakon sarajevske svadbe i ubijenoga sunarodnjaka Srbi počeli rat, sarajevska je mentalno-psihološka shema bila: mi smo „raja“, a na grad s okolnih brda pucaju „papci“. I danas je shema ista.

U Širokom su čak i sarajevski huligani bili jedino „raja“, a njihovi hercegovački navijački suparnici ne samo “papci“ nego i „ustaše“. Dok gledaju hrvatsko-muslimanski mini rat BH Srbi se mogu zadovoljno smješkati, zlurado se podsmjehivati i jednima i drugima, a makar i prešutno zahvaljivati Daytonu, u kojem su dobili svoju državu. Jesu li oni koji su im dali polovicu BiH znali što čine? Ne bi čudilo i da nisu.

Mogu li za to ozbiljno nezainteresirani stranci uopće nešto bitno shvatiti u Bosni i Hercegovini? Pa i ovaj navijački rat, koji izmiče političkoj šabloni? Po njoj bi to trebao biti hrvatsko-bošnjački rat, a u njemu pogine mladić koji se ne uklapa u tu prihvaćenu šablonu! Mladić je poluhrvat, a navija za Sarajevo, koje je po toj istoj šabloni „muslimansko“!

Povjereniku Europske unije za BiH, austrijskom Slovencu Valentinu Inszku doista nije lako. No, možda mu pomogne i tradicija, popudbina da dolazi iz zemlje koja je znala kako s Bosnom. Nadati se je da on, za razliku od mnogih drugih kojima je dano da njome upravljaju, zna gdje je. U BiH ni nogomet nije bezopasan.

Ne samo zato što u njemu sudjeluju „žestoki momci“ nego i zato što su to igrači do jučer zaraćenih naroda. U našem je susjedstvu i nogomet politika. I to velika politika. A njoj su dorasli samo veliki igrači, poput Ćire Blaževića, koji znaju što je BiH. Ako on može ne samo okupiti igrače svih triju nacija, pretvoriti ih u tim, i to u tim koji surađuje i pobjeđuje, onda je to magija. Onda je to recept i dobitna kombinacija i za politiku i političare – dok još nema rata.

Komentara 21

OB
-obrisani-
12:35 08.10.2009.

07.10.2009. u 10:02h goran vrtaric je napisao/la: Sagradite hordama zla jos jednu djamiju u Hrvatskoj, kada NK Sarajevo bude tu igrao da se nakon pokolja imaju gdje pokloniti, kao sto su to cinili posljednjih 500 godina--------------------------------------------------------------------------------------------------gradi se u rijeci samo da ti odgovorim,a bit ce ih jos vjeruj mi

MU
mudrost
19:23 10.10.2009.

još jednom je gospodin Jajčinović dokazao da je najbolji analitičar na ovim prostorima.

SM
SMITSMIT
11:09 07.10.2009.

MALI ZELENI... prodaju svoj burek fašizam,,,koje li raje i jada i zejtina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?