Svjetski slastičarski kup, koji svake dvije godine okuplja najbolje
mlade slastičare, održava se u Lyonu od 23. do 24. siječnja. Kup se po
deveti put održava u sklopu Salona ugostiteljstva, hotelijerstva i
prehrane, jedne od najprestižnijih izložbi takve vrste u svijetu.
Na svjetskom slastičarskom kupu ogledat će se četveročlane ekipe iz
cijelog svijeta, a posebna je komisija za ovogodišnje natjecanje
izabrala 20 zemalja koje će predstaviti svoje nacionalne slastice.
Svaka ekipa treba pripremiti slastice u svojim nacionalnim bojama i sa
zadanom temom, a natjecanje je podijeljeno na tri kategorije -
skulpture od sladoleda, jela od čokolade te voćna jela.
Dok najviše pogleda posjetitelja mame raznolike skulpture od sladoleda,
koje će ove godine prvi put biti grupno izložene prije ocjenjivanja,
sladokusci najviše pozornosti pridaju tradicionalnim čokoladnim jelima
i kolačima. No, kako je mašta slastičara nužan uvjet za uspjeh i dobar
plasman na natjecanju, često se uobičajene slastice pojavljuju u novom
ruhu ili pak s nekoliko novih dodataka.
Iako slastičari pažljivo kriju kakvu će deliciju pripremiti na
prestižnom natjecanju, pozivajući se na tradiciju, moguće je da će se
švicarska ekipa odlučiti za lagani kolač od bijele čokolade, Talijani
za svoj mafioso kolač, a Britanci za tradicionalni trifle.
Uz majstore kulinarstva, posjetitelji će uživati u tradicionalnim
slasticama iz gotovo svih zemalja svijeta, pa će se moći degustirati
njemačke štrudle od jabuka, havajske svadbene torte, kineski papreni
kolačići, talijanski kolač od vrhnja, američke i švicarske torte od
sira, švedska tuppakaka s bademima, grčki novogodišnji kolač vaselopita
ili pak indijska minnehaha torta.
Tu su svakako i tihi favoriti poput torte Paris - Brest, nazvanoj po
dionici Tour de Francea i oblikovanoj poput kotača bicikla, te ruska
crna torta, s votkom i čokoladnim likerom.
Crna ruska torta
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pomiješajte smjesu za biskvit,
puding, jaja, šećer, ulje, votku, liker s okusom kave i vodu te
miješajte 4 minute. Smjesu ulijte u nauljeni kalup za kolače posut
brašnom. Pecite 40-ak minuta na 175 stupnjeva ili dok čačkalica
zabodena u sredinu kolača iz njega ne izađe čista. Napravite glazuru od
likera od kave i šećera u prahu. Okrenite kolač, izbodite ga vilicom te
prelijte glazurom i šećerom u prahu.1 smjesa za biskvit
1 paketić čokoladnog pudinga
4 jaja
1/2 šalice šećera
1 šalica biljnog ulja
1/4 šalice votke
1/4 šalice likera od kave
3/4 šalice vode
1 šalica šećera u prahu
Paris-Brest torta
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i u nju stavite 2-3 šalice vode.
Pomiješajte mlijeko, vodu, šećer i maslac na srednje jakoj vatri. Kada
proključa, dodajte brašno i miješajte još 40 sekundi. U smjesu umutite
tučena jaja. Tijesto u dva paralelna kruga ulijte na protvan te još
jedan preko njih pa utisnite bademe. Pecite 20 minuta na 220 stupnjeva,
pa još 12 minuta na 190. Prerežite i nadjenite šlagom.1 šalica
višenamjenskog brašna
5 jaja
1/4 šalice mlijeka
3/4 šalice vode
1/4 žličice soli
6 žličica omekšanog neslanog maslaca
1/4 šalice nasjeckanih badema
1 šalica ohlađenog šlaga
1 žličica vanilije
2 žličice šećera u prahu