poglavlja

16. Porezi: S danom ulaska ukida se i nulta stopa PDV-a

\'krivotvoreni novac euro\'
Arhiva VL
15.06.2011.
u 21:29

Nulta stopa PDV-a nije u skladu s pravnom stečevinom Unije pa će je Hrvatska najkasnije s danom ulaska u Uniju ukinuti, ali će moći uvesti minimalne i snižene stope.

Unutar EU ne postoji obveza usklađivanja svih vrsta poreza, osim izbjegavanja poreznih mjera koje mogu negativno utjecati na funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Svaka članica ima pravo zadržati vlastiti porezni sustav pa i uvoditi nove porezne oblike.

• Radi poboljšanja borbe protiv poreznih prijevara razvijen je sustav za elektroničku razmjenu informacija o porezu na dodanu vrijednost (VIES) između Hrvatske i država članica Unije, koji će biti u punoj funkciji od prvog dana članstva u Uniji.

• Nulta stopa PDV-a nije u skladu s pravnom stečevinom Unije pa će je Hrvatska najkasnije s danom ulaska u Uniju ukinuti, ali će moći uvesti minimalne i snižene stope.

Hrvatska ima pravo nastaviti s oslobađanjem od plaćanja PDV-a na građevinsko zemljište do 31. prosinca 2014.; međunarodni prijevoz putnika oslobođen je PDV-a; minimalni prag za ulazak među obveznike PDV-a u Hrvatskoj postavljen je na 35 tisuća eura, za razliku od EU gdje on u pravilu iznosi 5000 eura; europske razine oporezivanja duhanskih proizvoda obvezni smo dostići tek 31. prosinca 2017.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije