PUT, PUTUJEM

240 dana biciklom oko Sredozemnog mora

28.10.2001.
u 00:00

* Ekolozi Davor Rostuhar i Vedran Ališić vozit će kroz kolijevku čovječanstva, trenirali su za azijske i afričke pustinje, a osam i pol mjeseci neće se niti šišati niti brijati

Kad do cilja vode dva bicikla preko tri kontinenta i 20 zemalja, a put će trajati 240 dana, tijekom kojih će se pregaziti 16.000 kilometara, putnici doista moraju imati dobar razlog da uopće krenu. A devetnaestogodišnjaci Davor Rostuhar i Vedran Ališić iz zagrebačke četvrti Knežija drže da imaju doista dobar razlog: u srijedu kreću svojim biciklima u posjet kolijevci čovječanstva.

- Na tu smo ideju došli u veljači. Inače smo prijatelji, volimo putovanja, a htjeli smo iskušati nešto nova. U kolovozu smo napravili pravi trening. Provezli smo 1500 kilometara u dvadesetak dana od Zagreba, Maribora, Beča, Bratislave, Budimpešte i Osijeka natrag u Zagreb. Na posljednjih 600 kilometara pokušali smo su priuštiti pustinjske uvjete. Vozili smo bez dodatne opskrbe vodom i hranom po kolovoškim temperaturama od više od 40 Celzijevih stupnjeva. I izdržali smo to, pa ćemo valjda izdržati i azijske i afričke pustinje i klimu - pričaju Davor i Vedran.

Tijekom tog treninga raspitivali su se i o svim potrebnim dokumentima za prolazak kroz neke, za nas ipak egzotične zemlje. Planiraju, naime, kroz Crnu Goru i Albaniju doći do Grčke, dalje preko Turske svratiti do Iraka, pa kroz Siriju, Libanon, Cipar, Izrael, Palestinu i Jordan opet skrenuti s pravog puta u Saudijsku Arabiju, te se preko Egipta, Libije, Tunisa, Malte, Italije i Slovenije za osam i pol mjeseci vratiti kući.

- Podržao nas je i moj Filozofski fakultet jer će se prvi put nakon hrvatske nezavisnosti obići i fotografirati neka arheološka nalazišta u Mezopotamiji, primjerice. Osim toga, pomažu nam i tvrtke Končar, Foto Badrov, Dryden, Algoritam, Ciklocentar i Jantex. Ipak, na put krećemo s dvije tisuće maraka gotovine. Stoga molimo sve koji nam mogu pomoći da to učine na tekući račun otvoren u Zagrebačkoj banci, broj 8352031555. Zauzvrat će dobiti knjigu koju planiramo napisati i mnoštvo drugih materijala koje ćemo na putu prikupiti - veli D. Rostuhar.

Inače, njihovi će bicikli biti teži za 20 do 30 kilograma opreme, a za višednevnih pustinjskih dionica i za još toliko kilograma vode i hrane. O cijelom putovanju redovito će izvještavati svjetsku javnost preko svojih internet stranica http://mama.mi2.hr/put. Sa Zagrebom će se pozdraviti te će u srijedu, tik pred put, u frizerskom salonu Apropos dobiti i "uspomenu" - posljednje šišanje. Sve do kraja putovanja neće se niti šišati niti brijati kako bi se i izgledom stopili s ljudima kroz čije se krajeve planiraju voziti biciklima. A na zagrebački će se imidž vratiti u srpnju sljedeće godine, naravno, u istom frizerskom salonu.

Piše IVO KOZARČANIN

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije