Prvih šest mjeseci bolje nego lani

Adrisu prihodi veći šest, a operativna dobit tri posto

Adris grupa
Foto: Adris
1/3
31.07.2024.
u 07:24

Buking je bolji nego lani, strani gosti pokazuju interes za dolaske ne samo u glavnoj sezoni nego i u posezoni, poručuju iz Adrisa.

Adris grupa u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je ukupan 496 milijuna eura konsolidiranog prihoda i čak 11 posto više nego isto polugodište 2023. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 435 milijuna eura i također je 11 posto veći od lani, dok je konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) 73 milijuna eura i veća je za deset posto. Neto dobit za prvo polugodište 2024. iznosi 29 milijuna eura, što je, pak, rast od pet posto. Turistički segment Grupe ostvario je tijekom prvog polugodišta prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 111 milijuna eura, šest posto više nego u prvih šest mjeseci lani. Ostvarena je prodaja od 769 tisuća jedinica i dva posto manje u usporedbi s prošlom godinom. Istodobno, ostvaren je prosječan rast cijena od osam posto.

Istarski dio turističkog poslovanja zabilježio je četiri posto veće prihode, dok su zagrebački hoteli rasli 14 posto. Dubrovački dio turističkog poslovanja imao je dva posto manje prihode u usporedbi s lani, ponajprije zbog obnove hotela Astarea. Turistički dio Grupe ostvario je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu od 21,6 milijuna eura, što je tri posto više nego u istom izvještajnom razdoblju 2023. EBIT je u prvih šest mjeseci iznosio minus 0,8 milijuna eura, a neto dobit minus tri milijuna eura. Dobra je vijest da je buking u ovom trenutku bolji od prošlogodišnjeg i pokazuje interes gostiju za dolaskom kako u glavnom dijelu sezone tako u i posezoni.

Konsolidirani prihod od prodaje osiguranja, uključujući i regionalne podružnice, pak, iznosi 251 milijun eura, što je za 14 posto više u usporedbi s prvim polugodištem prošle godine. U prvih šest ovogodišnjih mjesec Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit u iznosu od 33,6 milijuna eura i veća je za 10 posto. U segmentu zdrave hrane, uz rast prihoda od tri posto, operativna dobit je na prošlogodišnjoj razini. Cromaris je tijekom prve polovice godine ostvario prihod od prodaje roba i usluga u iznosu od 51 milijun eura, što je tri posto više nego prošle godine. Prodano je 6487 tona ekvivalenta svježe ribe, što je na prošlogodišnjoj razini.

VEZANI ČLANCI: 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije