17 GODINA OD KORNATSKE TRAGEDIJE

Agonija je trajala satima, mladi vatrogasci živi su gorjeli, samo je jedan uspio preživjeti pakao

Foto: Arhiva Večernji list
1/9
30.08.2024.
u 08:19

Crne su se zastave vijorile u Šibeniku, Vodicama i Tisnom, a na naslovnici Večernjeg 1. rujna 2007. pisalo je: „Poslali ste dicu u pakao.“

Kobni 30. kolovoza bio je 242. dan 2007. godine, no nažalost i posljednji dan života za mlade vatrogasce koji su poginuli na Velikom Kornatu. Od svog postojanja Hrvatska ne pamti strašniju, mirnodopsku nesreću. Tog četvrtka, predzadnjeg dana kolovoza 2007. godine, između 11 i 12 sati na Velikom Kornatu, u uvali Vrulje, izbio je požar. Na požarište su helikopterima upućene dvije skupine gasitelja te su pred vatreni zid iskrcana 22 vatrogasca.

Skupina koja je ostavljena na mjestu oko dva kilometra udaljenom od centra požara nije imala signala te vatrogasci nisu mogli uspostaviti vezu sa svojim zapovjednikom. Snažno jugo širilo je vatrenu stihiju prema zapadu i sjeveru otoka. Gasitelji su krenuli prema uvali Šipnat i kruški s vodom, no tada se dogodila katastrofa koja do danas nije potpuno razjašnjena. Smjer vjetra iznenada se promijenio te je gasitelje zapljusnuo pakleni val vrućine. U 14 sati tog kobnog dana dogodila se najveća tragedija hrvatskog vatrogastva.

"Nakon 15-ak minuta hoda, došli smo do jednog dijela koji je bio otvoren s južne strane i tu je naglo krenula vatra i dim tolikom brzinom da nismo uspjeli pobjeći, premda smo pokušali trčati. Međutim, bila je strasna vrućina i jednostavno nas je spržilo. Nosio sam dosta opreme, pa sam bio nešto niže, odnosno ispod ostalih kolega, vatrogasaca, tako da sam imao malo više vremena za pokriti lice i okrenuti leđa, a kako sam imao kacigu na glavi i vizir, zaštitio sam kosu i lice", ispričao je policiji dan nakon strašne tragedije jedini preživjeli vatrogasac, tada 23-godišnji Frane Lučić. 

VEZANI ČLANCI: 

Poziv u pomoć Gorska služba spašavanja primila je tek oko 17.15 sati. U međuvremenu, čekajući pomoć, vatrogasci su proživljavali neopisivu agoniju – šestorica nije dočekala spasioce. Na mjestu nesreće preminuo je Marko Stančić iz Šibenika, koji je imao samo 17 godina, a život je izgubio i dvije godine stariji Hrvoje Strikoman (19), iz Vodica. Na mjestu su tog dana poginuli i 20-godišnji Gabrijel Skočić iz Vodica, 33-godišnji Dino Klarić iz Šibenika i njegov vršnjak Ivan Marinović iz Grebaštice te 42-godišnji Ivica Crvelin iz Tisnog. Karbonizirana tijela šestorice vatrogasaca su helikopterom HV-a prevezena u Split na identifikaciju i obdukciju. „Može se reći da su živi izgorjeli, jer su imali opekline trećeg i četvrtog stupnja na 90 do 95 posto tijela“, ustvrdio je tada patolog Antonio Alujević.

„Poslali ste dicu u pakao“

Crne su se zastave vijorile u Šibeniku, Vodicama i Tisnom, a na naslovnici Večernjeg, 1. rujna 2007. pisalo je: „Poslali ste dicu u pakao.“ Sedmorica teško ozlijeđenih vatrogasaca izvučena su i transportirana helikopterom. Petorica su prevezena u Zagreb, dok su se za živote 19-godišnjeg Ante Jurićev-Mikulina i četiri godine starijeg Frane Lučića borili splitski liječnici. Kako nada umire posljednja i nada da će sedmorica teško stradalih vatrogasaca dobiti bitku za život umirala je tek s prestankom kucanja njihovih srca. U bolnici su preminuli Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje. Broj žrtava kornatske tragedije u konačnici je udvostručen, no jedno je srce ipak nastavilo kucati. Unatoč teškim ozljedama, tada 23-godišnji Frane Lučić, pripadnik DVD-a Tisno, preživio je, učinivši nemoguće mogućim.

>>> FOTO Mimohodom u Tisnom odana počast vatrogascima poginulima na Kornatima

1/30

Iako se njegov život nastavio, nakon tog 30. kolovoza, život kakav je do tada živio više nije postojao. U požaru je ostao bez svih deset prstiju na rukama, prošao je desetke teških operacija, a osim fizičkih, ostali su i duboki psihički ožiljci. No, tek u ožujku, 2021. godine, nakon sudskog postupka koji je trajao cijelo desetljeće, postignuta je nagodba te je jedini preživjeli vatrogasac konačno dobio odštetu. Za njegu i skrb mjesečno mu se isplaćuje 6000 kuna.

U sudskoj se trakavici našao i šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica, koji je bio obilježen kao glavni krivac za kornatsku tragediju te je punih 14 godina dokazivao svoju nevinost. Vrhovni sud ga je 2021. oslobodio odgovornosti, nakon čega je podnio tužbu protiv države.

Iako su preliminarni rezultati istrage pokazali da je tragediju na Kornatima izazvao tzv. eruptivni požar, ta službena verzija obiteljima stradalih nije bila previše uvjerljiva. No teorije poput one da je požar izazvala eksplozija ostataka NATO bombe, kao i one da je iz helikoptera, koji je dovezao gasitelje, iscurilo gorivo, nisu potkrijepljene dokazima te su i danas, 17 godina nakon strašne tragedije, mnoga pitanja i dalje bez konkretnih odgovora. Na nezapamćenu tragediju svake godine podsjete i vatrogasne sirene koje se u 15.25 sati oglase u svim vatrogasnim postrojbama i organizacijama, u znak sjećanja na poginule vatrogasce.

>>> FOTO Ovo su naši heroji: Bore se s velikom buktinjom, jutro su dočekali na požarištu

1/31
Ključne riječi

Komentara 9

PN
pošteni_načelnik
09:14 30.08.2024.

a što dikobraz - tadašnji precednik kaže na pakao?!

Avatar Panda13
Panda13
08:43 30.08.2024.

Naslov ..poslali ste dicu u pakao ... Ali i ta djeca i kolege vatrogasci su mogli iskomentirat prema svom zapovjedniku da koga vr aga ćemo ić na kornate ..kaj gasit kamen ...jer ovo je ono tipično kaj mi šef kaže to moram radit ...isto ko i na poslu toliko nelogičnosti i normalno da neću tak radit kažeš u čem je problem i to je to , tak su i oni mogli i taj zapovjednik isto ...moram gasit posvuda požar , neki požari se nemoraju gasit ..nek izgore zmije i beštije ...

UL
ulica
14:40 30.08.2024.

hoćemo istinu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije