KONFERENCIJA POSLOVNOG DNEVNIKA

Agro summit: Cijene hrane će padati, čak i bez intervencija Vlade

Zagreb. Održana je  konferencija Agro Summit
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/24
15.09.2023.
u 11:28

Konferencija je okupila ugledne gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija, uz ključna pitanja vezana uz velike proizvođače

Ne samo zbog intervencije Vlade, cijene hrane u Hrvatskoj u narednom razdoblju će padati, zbog pada cijena inputa, prije svega sirovina kao što su uljarice i žitarice, ali i cijena energenata i pada inflacije. Oko toga su se jednoglasno složili sudionici panela o budućnosti poljoprivredne proizvodnje koji se upravo održao na Agro Summitu u organizaciji Poslovnog dnevnika u Event centru Boćarskog doma.

Konferencija je okupila ugledne gospodarstvenike i predstavnike državnih institucija, uz ključna pitanja vezana uz velike proizvođače, poput rasta ulaznih troškova, investicija, zemljišta, kooperanata, razvoja u budućnosti i načina na koje država i veliki poljoprivredni proizvođači mogu zajedno odgovoriti na buduće izazove i tržišne potrese.

“Jasno vidimo spuštanje cijena na globalnoj razini, svjetske burze pokazuju pad cijena uljarica i žitarica, doduše ne i šećera, tako da razina cijena u otkupu, na žalost po primarne proizvođače, niži za 30 do 50 posto u odnosu na lani. To će svakako dovesti do pada cijena hrane koju ćemo vidjeti na policama”, kazao je Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito. 

VEZANI ČLANCI: 

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke doduše ističe da taj proces neće biti linearan, jer se paralelno događaju i ostali procesi, kao što je zabrana izvoza riže koju je donijela Indija, što će sigurno utjecati na cijenu te sirovine.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora, Fortenova grupe istaknuo je da će uz manje inpute, proces olakšati i slabljenje inflatornog pritiska.

Istovremeno se međutim događa epidemija afričke svinjske kuge koja utječe na tržište.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede istaknula je u tom smislu potrebu okrupnjavanja i modernizacije stočarstva, u što se ulaže kroz potpore Vlade ali i fondova EU, koje hrvatska poljoprivreda izuzetno dobro koristi.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:33 15.09.2023.

Nakon intervencije vlade ovi sada mudruju. Gdje ste bili …

GH
GHyyyy7_
13:37 15.09.2023.

Ne znam u kojem to svemiru žive spomenuti ljudi. Oni mogu pritisnuti par dobavljača da fingiraju snižavanje cijena, ali proces je neminovno dijametralno suprotan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije