BOLNICAMA STIGAO BEROŠEV NAPUTAK

Ako su liste čekanja dulje od osam mjeseci, na godišnji ljeti može samo trećina doktora

?ekanje u redu
Foto: Davor Puklavec/24sata
1/3
31.05.2023.
u 17:10

Naputak o korištenju godišnjih odmora ministra Vilija Beroša koji je odaslao ravnateljima bolnica prije nekoliko dana poziva se na Temeljni kolektivni ugovor, no stručnjacima s kojima smo razgovarali nije jasno zašto odrednica od osam mjeseci

Na bolničkim odjelima na kojima liste čekanja za pojedine zdravstvene usluge premašuju osam mjeseci, tokom ljetnih mjeseci godišnji odmor ne bi trebalo koristiti više od trećine liječnika i medicinskih sestara. Organizaciju rada bolnica tokom ljeta treba prilagoditi tako, da se svo vrijeme osigura pravovremena i dostupna zdravstvena zaštita pacijentima. "Osobito se to odnosi na pružanje pravovremenih dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji se kontinuirano moraju provoditi kako se liste čekanja ne bi dodatno prolongirale", stoji u naputku ministra Vilija Beroša koji je odaslao ravnateljima bolnica prije nekoliko dana.

Iako je računica s trećinom osoblja koji mogu na godišnji ako im liste premašuju osam mjeseci ministrova sugestija, istovremeno je i upozorenje čije nepoštivanje može rezultirati i sankcijama. Naime, Beroš se u dopisu poziva na Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i naještenike u javnim službama koji propisuje da se zaposleniku godišnji odmor u slučaju osobito važnih i neodgodivih službenih poslova može odgoditi ili prekinuti, ocijeni li tako poslodavac. Osobito važnim i neodgodivim poslovima smatraju se poslovi koji se ne mogu odgoditi a ni na koji način ne mogu ih obaviti djelatnici koji nisu na godišnjem.

VEZANI ČLANCI:

Međutim, teško da će ovaj naputak nešto promijeniti.  - Svake godine bolničke uprave ukazuju da se treba voditi računa o tome da se godišnji odmori koncipiraju tako bude dovoljno osoblja tijekom ljeta. Jedino mi nije jasno otkud ova brojka od osam mjeseci jer kod nekih zdravstvenih stanja osam mjeseci je već prekasno, primjerice u onkologiji, a kod nekih elektivnih zahvata ne mijenja na stvari je li to sedam ili deset mjeseci - govori doc. Krešimir Luetić. 

Slično misli i dr. Boris Ujević. - Osam mjeseci možeš čekati na operaciju kuka, ali ne i za karcinom. Nejasno je otud ta odrednica od osam mjeseci  - kaže on. Dodaje i da se na organizaciju ljeti uvijek pazi i da je tokom ljeta donekle malo manje pacijenata već i zbog toga što su i oni na godišnjem. - Donekle je manji obim posla, ali nipošto nije točno da posao staje ljeti - kaže dr. Ujević te podsjeća i na činjenicu da ne utječe samo broj ljudi na liste čekanja nego i organizacija posla, oprema itd.  

U manjim bolnicama kažu nam da ih ionako nikad više od trećine i ne ide istovremeno na godišnji jer ih je malo. Ako ih je na odjelu troje, služba ne bi uopće funkcionirala da ih ide više od jednog. U bolnicama s više medicinskog osoblja istovremeno na godišnji ide oko trećine ljudi, a u pojedinim periodima dolazi do preklapanja u kojima je na godišnjem najviše oko polovice od ukupnog broja osoblja. Komentirajući to što se Beroš u dopisu poziva na TKU, čuli smo mišljenje da zbog liste čekanja ne može doći do prekida godišnjeg odmora . - Odredba u kolektivnom ugovoru odnosi se na neke iznimne situacije kao npr. masovne katastrofe s puno stradalih, elementarne nepogode i slično, a ne na liste čekanja koje su takve kakve jesu godinama – tumačenje je jednog liječnika.

>> VIDEO Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Komentara 12

GL
gliva
19:37 31.05.2023.

Privatna praksa i rad za HZZO ne nosi ništa dobro osim lista čekanja!

BA
BartolomejIV
21:57 31.05.2023.

Treba sam o napraviti reda među liječnicima, jer se zna kako je rekao ministar Kujundžić da ih polovica ne radi ništa.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
07:37 01.06.2023.

A ništa, otvorit će bolovanje i otić na more, a na godišnji će ići nakon toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije