reakcije iz srbije

Vojislav Šešelj u Beogradu opet palio hrvatsku zastavu

vojislav šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
05.08.2015.
u 20:26

Nakon izjave T. Nikolića, Hrvatska je, drži I. Zvonimir Čičak, trebala povući ambasadora

Srbiji su danas potrebni racionalni, dobri i normalni odnosi s Hrvatskom, ali se Srbija istovremeno neće sramiti zato što poštuje vlastite žrtve. Poručio je to premijer Aleksandar Vučić s obilježavanja Dana sjećanja na stradanje srpskog naroda u akciji Oluja te Dana žalosti u Srbiji.

U Beogradu je tim povodom održana i misa za Srbe stradale u Hrvatskoj i BiH, a točno u podne, minutom šutnje, uz crkvena zvona i sirene, odana je počast stradalim i prognanim Srbima. Srpski mediji preplavljeni su naslovima u kojima se Oluju naziva etničkim čišćenjem, vojnu paradu paradom srama, a sve je “začinjeno” izjavama srpskih političara.

Usporedba s NDH

Najdalje je otišao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kada je poručio da Hrvati slave dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera.

– Iz svih tih izjava vidi se da su odnosi, ne loši, nego kriminalni. I kada bih ja bio na čelu Vlade odmah bih, nakon izjave srpskog predsjednika Nikolića, povukao hrvatskog veleposlanika iz Beograda – kaže Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Da su takve izjave sa srpske strane prijetnje dobrim odnosima dviju država, smatra i povjesničar Ivo Banac. On smisao takvog, kako kaže, agresivnog ponašanja Srbije vidi u potrazi za zaštitom od onoga što muči službenu srpsku politiku.

– To im dođe kao neko jamstvo da europske integracije neće dovesti u pitanje neke aspekte službene ideologije u Srbiji, i to u prvom redu što se tiče odnosa prema Hrvatskoj. Oni Hrvatsku zapravo ne priznaju jer inače ne bi dovodili u pitanje akciju koja je oslobodila teritorij pod njihovom vlašću – poručuje Banac. Uvjeren je da će ovakva situacija trajati sve dok u Srbiji ne shvate da je četiri godine u tzv. Srpskoj Krajini vladao teroristički režim koji je etnički očistio Hrvate.

Banac je poručio da ni Hrvati nisu bezgrešni, ali da jedni drugima moramo izaći ususret i olakšati, a neke stvari i zaboraviti.

Povjesničar Hrvoje Klasić drži pak kako odnosi između Hrvatske i Srbije nisu narušeni najnovijim događajima te da će, s obzirom na prošlost, prijepora uvijek biti. Međutim, to nas, kaže, ne smije sprečavati da surađujemo i gradimo odnose.

– Nažalost svaka strana uzima one događaje koji njoj odgovaraju. Naše žrtve su uvijek veće od njihovim, a naši zločinci uvijek manji od njihovih, a to nije dobro – kaže Klasić. Razumije, dodaje, srpsko društvo koje se suočava s brojnim ubijenim civilima, izbjeglicama...

Tko će najviše patiti?

– Ipak, volio bih da dođemo do toga da se i u Beogradu spominju i onih 500 tisuća etnički očišćenih Hrvata iz 1991., prekomjerna granatiranja hrvatskih gradova, a ne samo srpske zapaljene kuće iz 1995. Gledajući događaje u Srbiji, imam dojam kao da je rat u Hrvatskoj počeo i završio u kolovozu 1995., kao što mi se čini da je nekim Hrvatima Drugi svjetski rat počeo i završio u svibnju 1945. – kaže Klasić.

Tko će najviše patiti zbog najnovijeg zaoštravanja? Dragan Crnogorac, saborski zastupnik SDSS-a, uvjeren je da će to biti Srbi u Hrvatskoj.

– Obje države ovih 20 godina od Oluje obilježavaju na pogrešan način. Umjesto da se podvuče crta i vidi što je napravljeno, svaka strana gleda kako je obilježiti na što jači i glasniji način, pri čemu Hrvatska govori o velikoj pobjedi, a Srbija o pogromu. U isto vrijeme u tih 20 godina gotovo ništa nije napravljeno za ljude s tih prostora jer, da jest, mi danas ne bismo govorili o nenaseljenim dijelovima, neobnovljenim kućama, velikom broju izbjeglica – kaže Crnogorac.

Ratni zločinac Vojislav Šešelj ponovno je danas zapalio hrvatsku zastavu ispred Veleposlanstva RH u Beogradu.

– Jednog dana neće biti NATO-a ni EU. Raspast će se uskoro, što ćemo strpljivo dočekati, da vratimo ono sto je naše – poručio je četnički vojvoda Šešelj.

>> Grabar-Kitarović održala govor uz ovacije: Slavimo pobjedu kojom je slomljena kičma velikosrpskoj politici Miloševića

Komentara 89

TT
tTony
16:43 05.08.2015.

ovaj opet laze obmanjuje normalne srbe ne slavi se progon vec dan oslobodjenja od okupacije zaboravijo je da su ti isit istjerali nas sa nasi ognjista za pet godina dovoljno je pogldat tvoj govor u glini di su ti srbijancii koji nisu zeljeli rat zasto cute.

BU
Bubra
17:20 05.08.2015.

Bolje da smo mi vas protjerali nego vi nas..Zivjela Hrvatska .

DU
Deleted user
17:07 05.08.2015.

Slavimo oslobadjanje, cjelovitost i neovisnost nase Hrvatske, a Srbe nije nitko tjerao - Sami su birali svoju sudbinu uz pomoc Milosevica I tebi slicnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije